Vil du vite mer om FG-godkjent alarmer? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva som kreves for at boligalarmen skal være forsikringsgodkjent, om du kan montere alarm hjemme selv, hvilke alarmsystem som egner seg til hva og mye mer. Hva innebærer det egentlig at en alarm er FG-godkjent? Og hvordan fungerer en bevegelsesdetektor? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på FG-godkjent alarm, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
FG står i dag for «forsikringsgodkjent» og er et kvalitetsstempel som blir gitt av FG Skadeteknikk (FGS), som fra stiftelsen ble opprettet i 1977 og fram til 2017 het Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd. FGS jobber hovedsakelig med to hovedoppgaver: brannvern og innbruddsvern. Derfor godkjenner de utstyr til bruk for slikt vern, så som brannalarm- og sprinkleranlegg, innbruddsalarmer og ulike former for verdisikring, som for eksempel låser, verdiskap og sikkerhetsskap. Selve installasjonen er naturligvis også avgjørende, og må utføres forskriftsmessig. Med andre ord: dersom alarmen du skaffer deg, er FG-godkjent, så vet du at alarmen er grundig testet og har bestått kravene som forsikringsselskapene stiller – altså kravene til nettopp dem som må betale deg hvis noe går galt. Da sier det seg selv at det knapt kan være noen (bortsett fra du selv) som har større interesse av at alarmen din virker som den skal!
Men trenger du egentlig å ha et godkjentstempel fra forsikringsselskapene på alarmanlegget ditt? Det er ingenting som hindrer deg i å kjøpe en alarm som ikke er forsikringsgodkjent; spørsmålet er heller om du har noe å tjene på å ta slike risikoer. Det blir litt som å skulle spare penger på å kjøpe leker til smårollingen eller en billig lader til PC-en som ikke er CE-merket. CE står for Conformité Européenne og indikerer at varene er grundig testet og undersøkt i henhold til europeiske sikkerhetsregler, hvilket innebærer en trygghet både for deg og familien. Kanskje går det helt fint uten, men hvorfor ta sjansen? Det samme gjelder FG-godkjente alarmer. Velger man slikt utstyr, vet man at man får utstyr testet for norske forhold, utstyr som forsikringsselskapene kan sjekke i databasene sine. Ikke minst er utstyret såpass mye bedre at merket – FG med understreking og et hakemerke – i seg selv er avskrekkende. (FG i en firkant er utdatert; den godkjente logoen ser du hos FG Skadeteknikk.)
Denne artikkelen er derfor ment for deg som vurderer innkjøp av alle typer FG-godkjent alarmsystem: tyverialarm, brannalarm og lekkasjealarm. Her lærer du mer om hva du må regne med å betale for å få FG-godkjent alarm hjemme, om det er mulig å få boligalarm uten abonnement og hvilke alarmsystem som duger som innbruddsalarm. Du får dessuten forklart en del nyttige begrep og hvilke fordeler og ulemper som følger med de forskjellige alternativene. Til slutt får du noen gode råd på veien, slik at du kan ta gode, trygge, velinformerte valg.
Hvilken alarm du trenger og hvor mye den koster, avhenger av hva som skal sikres. Eneboliger har mange flere adgangspunkt på bakkeplan enn de fleste leiligheter, så mens ei leilighet kanskje har kun ei inngangsdør og ett vindu på bakkeplan, kan en enebolig ha både hovedinngang og kjøkkeninngang, kanskje en hybelinngang til kjelleren, og ikke minst svært mange vinduer. Sikringsbehovet er derfor avgjørende for hva startprisen blir; en pris fra rundt 2.000–10.000 kroner er ikke uvanlig. Utover dette, kan du regne med rundt 350–500 kroner måneden hvis du velger å kjøpe boligalarm med abonnement, altså rundt 10–15 kroner dagen. Enkelte vaktselskap har flat pris på abonnementet uavhengig av størrelsen på boligen, men det gjelder ikke alle.
Det er ikke lett å finne priser på alarmpakkene. Grunnen til dette er, som vi så over, at det er fullstendig avhengig av hva den enkelte boligen trenger og hva den enkelte kunden selv synes er nødvendig. Mange rom kan fint overvåkes med kun én infrarød detektor; hvis man for eksempel har en sideinngang til kjøkkenet, er det vanlig å ikke montere magnetkontakt der hvis det ikke er noe særlig verdifullt i denne gangen. Man monterer da heller en infrarød detektor som dekker det første rommet med verdisaker. Tilsvarende er det sjelden nødvendig å ha glassknusedetektor på alle bakkeplanvinduene, for en alarmboks med innebygd akustisk glassknusedetektor (altså en som reagerer på lyd), kan enkelt dekke mange rom så lenge dørene imellom er åpne.
Det er også en annen ting som er nyttig å sjekke: Både i boligbyggelag og gjennom en del kundefordelsprogram kan det være gode tilbud å få både på selve anlegget, men også på det eventuelle abonnementet. BoNord-medlemmer, for eksempel, får redusert den månedlige abonnementskostnaden hos Trygg vakt med en tier. Enkelte kundefordelsprogram kan gi rabatter på forsikring. Og er du riktig heldig, kan det være at du får tilbud som for eksempel OBOS-pakken, som gir deg gratis installasjon av alarmpakken, ekstra sikkerhetsutstyr og rabatt på abonnementet; monteringsbonusen alene er verdt flere tusen kroner, og den årlige besparelsen på abonnementet utgjør over 800 kroner. Det kan altså være store summer å spare på å være medlem av det lokale boligbyggelaget.
Som vi så over, fikk det opprinnelige Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd fra 1977 nytt navn i 2017. Forkortelsen FG betød derfor nettopp «Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd» fram til 2017, men etter at de da skiftet navn til FG Skadeteknikk i 2017, har forkortelsen FG i stedet stått for «forsikringsgodkjent».
Det er også en hel del annet som er nyttig å vite hvis du skal skaffe deg alarm. Nedenfor finner du derfor en enkel oversikt som forklarer de viktigste begrepene:
Boksen som kommuniserer med hele alarmsystemet. Sentralenheten kobler seg vanligvis til sentralen på to måter: via GSM og via internett. Internettilkoblinga lar deg og vaktselskapet følge med på endringer; GSM (Groupe Spéciale Mobile) er opphavet til GSM-nettverket (2G), som i Europa sender på 900 og 1800 megahertz. (Merk imidlertid at 2G-nettverket legges ned i 2025.) Sentralenheten kan for øvrig monteres skjult.
Det er her du betjener alarmen fra. Betjeningspanel kommer i mange varianter, men felles for dem er at de gir deg en komplett oversikt over hele alarmsystemet ditt, og vanligvis lar deg gjøre ting som å legge til egne brukere (nyttig når du får gjester på besøk). De er gjerne utstyrt med kamera for å filme hvis noen tukler med dem. De har også gjerne en egen alarmenhet, ofte med en akustisk glassknusedetektor inni og dessuten ei brutalt høy sirene. Det er vanlig med nødbatteri, slik at alarmen fortsatt virker ved strømbrudd.
Dette kan være både infrarøde (IR) detektorer og laserdetektorer, men til boligalarm er det høyst uvanlig med det siste. Laserdetektorer er forholdsvis enkelt å forklare: Usynlige lysstråler registreres av en føler; dersom strålen blir brutt, går alarmen. Infrarøde sensorer bruker også lys. Men i sensoren er det vanligvis et prisme eller et oppdelt speil som sprer lyset slik at det skal kunne lese et stort område. Siden det infrarøde spekteret leser varme, er det svært enkelt å lese et stort legeme som forflytter seg i rommet; menneskehuden er jo cirka 33 grader varm, mye mer enn romtemperaturen.
Disse kan monteres i dører eller vinduer og gir signal til sentralenheten ved brudd.
Røykvarslere kommer i tre varianter: ioniske, optiske eller begge deler. Kombinasjonsvarianten er gjerne mer kostbar, men gir bedre brannvern. Årsaken er at ioniske detektorer er mest følsomme for varm røyk (de «ser» de usynlige ionene), mens optiske detektorer reagerer på røykpartikler. Optiske detektorer kan derfor oppdage ulmebranner og åpne flammer tidligere enn ioniske, mens ioniske detektorer kan oppdage varme som verken vi eller optiske detektorer greier å se.
Det er to ting som gjør alarmer som ikke er FG-godkjente, ulønnsomme: For det første får du garantert ingen rabatt på forsikringa hvis alarmen ikke er godkjent. For det andre må du selv forklare hvorfor det gikk galt hvis uhellet er ute og det viser seg at alarmanlegget ditt ikke er godkjent. Å kjøpe en ikke-godkjent alarm er å spare seg til fant, så velg heller en type alarm og eventuelt et abonnement med alarmen som du kan leve med. Litt sikkerhet som virker, er mye bedre enn mye sikkerhet som ikke virker.
Det er enklest å skaffe seg FG-godkjent gjennom alarmselskapene. Blant de store, landsdekkende selskapene i Norge finner vi blant annet Avarn Security, Sector Alarm og Verisure, men det finnes mange lokale selskaper å velge blant også, som leverer FG-godkjente alarmsystem. Det er flere fordeler ved å velge alarmsystem med abonnement. Som et eksempel tilbyr Sector Alarm døgnovervåking, hundrevis av systemkontroller per døgn, profesjonell montering ved utdannede spesialister, livstidsgaranti, gratis teknisk service og gratis erstatning livet ut.
Men, og det er et viktig men: Det er langt fra gratis med abonnement. Selv tre, fire, fem hundre kroner i måneden blir en del penger til slutt. Normalprisen ligger på rundt 500 kroner månedlig. Hvis du begynte å betale 6.000 kroner i 2011, vil totalbeløpet etter ti år – med ti års inflasjon – nærme seg 70.000 kroner. Så, finnes det andre alternativer?
Alarmen må ikke skaffes gjennom alarmselskapet. Det er ingenting som hindrer deg i å selv montere FG-godkjent alarmsystem. Da er du herre i eget hus og har fullstendig kontroll på alt, men selv om utstyret er FG-godkjent, betyr ikke det at et egenmontert anlegg nødvendigvis er det. Moderne alarmsystem leveres med grundige forklaringer på hvordan anlegget skal monteres opp for å virke optimalt – det sier seg selv at produsentene gir grundige instrukser, for det er jo i deres egen interesse at anlegget deres fungerer som ment. Det er likevel til syvende og sist du selv som står ansvarlig ved egenmontering. Hvis dette er en løsning som er aktuell for deg, har vi en egen, grundig artikkel som forteller deg alt du trenger å vite om alarm uten abonnement.
Kombinasjonen av smarthjemløsninger og tingenes Internett, så som sentralt tilkoblet brannalarm/røykvarsler, lekkasjesensorer, innbruddsalarm og andre system for hjemmeovervåking, er laget nettopp for at hjemmefiksere skal kunne ordne slikt selv; sørg bare for at du tar deg god tid til å lese vurderinger og kundeerfaringer. Når det er sagt: for at alarmen skal kunne anses som FG-godkjent, krever de fleste forsikringsselskap både at selve alarmen har ei slik godkjenning og at den må være tilknyttet en FG-godkjent alarmstasjon til enhver tid. Det er som oftest forbeholdt bedrifter å få komplett FG-godkjenning på alle deler av installasjonen; for privatpersoner holder det at alarmen og tilkoblingen er FG-godkjent. Dette er i alle tilfeller noe du bør undersøke med forsikringsselskapet ditt, hvis du tenker at alarmen skal gi deg fordeler i sammenheng med forsikringa di.
Det er verdt å nevne at du kan få kjøpt alarmsystemer hos elektroforhandlere: Kjell Hansen elektro, for å ta et eksempel, tilbyr en FG-godkjent pakke til drøyt 13.000 kroner. Et godt tips er derfor å finne ut hvilke modellnummer de averterte FG-godkjente alarmene har, og så kjøpe disse via velrennomerte firma. FG-Kontroll har en egen side der du kan søke opp FG-godkjente varer.
Mange, når de går til anskaffelse av alarmsystem, får seg kun innbruddsalarm. Men hvorfor ikke skaffe seg felles system for røyk-, brann-, lekkasje- og innbruddsalarm? Et marked mange kanskje ikke tenker på å undersøke i så måte, er hyttemarkedet, men det gir jo faktisk veldig god mening å se nettopp der! Hvorfor? Hytta står jo tom store deler av året, ingen vektere greier å rykke ut dit i rimelig tid, og skulle det oppstå brann, er det stor sannsynlighet for at ingen ser det. Og hva gjør man hvis et vannrør springer lekk? Det er bra trist å endelig ankomme hytta i høstferien til totalskadet golv.
Tyto er en av flere leverandører av hyttealarmsystem: For bare rundt 5.500 kroner får du alarmsystem med kamera, brannalarm, dør- og vindussensorer, bevegelsessensorer og tre RFID-brikker. Som tilleggsutstyr kan også kjøpe vannlekkasjesensorer. Dessuten, siden alt er trådløst, er det ikke bare enkelt å montere, men du slipper å bore skjemmende hull i veggene. Tilsvarende system går det selvsagt an å få til hus og heim. Det vanlige er at alt går på batteri og er trådløst, bortsett fra sentralenheten som kobles til 220-volten, men med batteri som nødstrøm.
Det er ikke lenger slik at du er avhengig av abonnement hos vaktselskap for å få et fullgodt alarmanlegg hjemme. Mange av dem som selger alarmpakker, tilbyr dessuten montering fra godkjente montører, slik at du kan få et forsikringsgodkjent alarmanlegg som overvåker for mulige vannlekkasjer, røyk- og varmeutvikling og ikke minst innbrudd. Enhetene som monteres er enkle å få i trådløse varianter, som gjør at montøren blir fort ferdig med jobben og du slipper hull i vegger, gulv og tak. Med tingenes Internett har du mulighet til å overvåke alt via PC, nettbrett og mobiltelefon, og dersom nettet skulle være nede eller strømmen går, kan en sentralenhet med SIM-kort kommunisere via GSM så du får tekstmeldingsvarsel på mobilen din i tilfelle uhellet er ute.
Dersom du velger boligalarm uten abonnement og vil kjøpe og montere utstyret selv, begynn med å lese informasjonen til FG Skadeteknikk. De er kontrollorganet som har den uttalte funksjonen å sikre at begge parter i en forsikringsavtale skal kunne være trygge på at varene som tas i bruk, holder tilfredsstillende standard. Regelverket som de jobber etter, er selvsagt offentlig tilgjengelig. Klikk deg inn på det som er relevant for deg, les deg opp så du har nødvendig bakgrunnskunnskap, og bruk denne kunnskapen når du skal velge alarmsystem. Til sist: det er ikke bare boligalarmleverandører som har de beste utstyrspakkene. Såvel båt- som hytteeiere har store verdier som ofte står uten tilsyn, så du kan finne gode sikringsløsninger også der.
Ønsker du pristilbud på FG-godkjent alarm, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte alarmvalg