Vil du vite mer om vaktselskap? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvilke tjenester vaktselskapene tilbyr, hvordan du skaffer deg boligalarm med og uten tilknytning til vaktselskap, hvilke krav som gjelder for å bli godkjent i Norge og mye mer. Hva er vaktselskapenes rolle i dag? Og hva betyr egentlig “boligalarm med abonnement”? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på vaktselskap, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Helt siden middelalderen har vektere vært en del av bybildet i Norge, og ved Magnus Lagabøtes bylov ble oppgavene deres lovfestet. Nå i våre dager er kravene til å bli vekter strenge: Det vanligste utdanningsløpet er toårig videregående utdannelse pluss toårig sikkerhetsfagopplæring i bedrift avsluttet med fagprøve. De fleste vekterne jobber i vaktselskap. Hvis du har alarm tilknyttet et vaktselskap, er det vekterne som kommer og hjelper deg hvis og når alarmen skulle gå.
Vektere er ikke politi. Kun politiet har lov til å bruke makt utover den retten enhver gis av straffelovens § 18 og straffeprosesslovens § 176 første ledd. Men vektere er ikke hvem som helst: Vektere har faktisk lovfestede krav til utdannelse, som du kan lese i vaktvirksomhetslovens § 9. Faktisk må vekteren ha fullført teori før ansettelse, hatt praksisopplæring i tjeneste, ha bestått teorikurs og eksamen etter dette, få ny godkjenning hvert fjerde år, og for spesialtjenestevektere kreves dessuten tilleggsutdannelse.
De som ansetter vektere, har tilsvarende strenge krav. «Ervervsmessig vaktvirksomhet», som det heter i loven – altså vakttjenester mot betaling – krever tillatelse, og alle godkjente vaktselskap skal registreres i det kommende offentlige, nasjonale vaktvirksomhetsregisteret.
Foruten sikkerhetssjekken på flyplassen eller vekteren som sjekker at du er avbalansert og velbalansert før du slipper inn på klubben en sen lørdagskveld, har de fleste av oss ikke så mye å gjøre med vektere i hverdagen. Men dersom du skal ha boligalarm, er dette noe du må ta stilling til: Skal du velge boligalarm uten avtale med vaktselskap eller boligalarm tilknyttet vaktselskap, eller kanskje boligalarm uten abonnement i det hele tatt?
Lenger ned i artikkelen, under Alternativer, kan du lese hva du selv må gjøre og hva du får hvis du velger å ikke ha vaktselskapabonnement. Men før du bestemmer deg, kan det uansett være godt å vite hva du får hvis du kjøper boligalarm med abonnement. Det er jo mange store aktører på markedet, så som Verisure (tidligere Securitas Direct) og Sector alarm, men også mange lokale aktører, så som Argus vakt og alarm, Hønefoss vaktselskap, Norsk vaktservice, Telemark vaktselskap, Trygg vakt, eller Vaktcompaniet. Hvem bør du velge? Og hvordan vet du hva du må vurdere? Les videre, så får du bakgrunnskunnskapen du trenger!
«Enhver sak er til enhver tid verdt det høystbydende er villig til å betale.» Kloke ord dét, og fornuftig å ha i mente når man skal ut og skaffe seg nye varer og tjenester. Når du skal skaffe deg boligalarm, er det første du må ta stilling til om du vil ha boligalarm med eller uten alarmtjeneste.
Du har dermed følgende alternativer å velge mellom:
Men hvor mye er det verdt for deg å sikre huset og verdiene dine? Og hva koster egentlig alarmanlegget? Det siste, prisen på alarmanlegget, skulle en kanskje tro er det enkleste å svare på. Men nordmenns hus og heim er like varierte som nordmenn selv; dermed er det også ulike behov alarmanleggene må oppfylle. Ei borettslagsleilighet har gjerne kun én inngang på bakkeplan, mens en enebolig kan ha både kjellerinngang, hovedinngang, kjøkkeninngang og kanskje til og med en utleiehybel.
Alarmanlegg uten abonnement koster derfor gjerne fra rundt 2.000 til 10.000 kroner eller mer i innkjøp. Dersom du derimot velger abonnement, er det vanlig å betale bare en liten startpris, og så et månedlig abonnementsbeløp – i praksis alarmanlegg på nedbetaling med tilleggstjenester.
Den månedlige kostnaden for boligalarmabonnement er altså summen av delkostnaden for alarmanlegget pluss tillegget for tilgang på vaktselskapets tjenester: tekniker hvis det skulle oppstå feil på alarmanlegget, vekter hvis det skulle kreves utrykning, og for øvrig andre tjenester som du forespør. For ei vanlig leilighet ligger slike boligalarmabonnement på rundt 500 kroner måneden. Avgjørende for prisen er størrelsen på boligen som skal sikres: Hvert farepunkt krever ekstra overvåkingspunkt for å sikre boligen tilfredsstillende.
Med dagens smarthusløsninger er hus mer enn bare fire vegger og et tak. Moderne alarmløsninger muliggjør oppkobling av alarmsystemet mot smarthussystemet ditt, slik at du for eksempel kan få tilgang på kamera og mikrofoner i huset og enkelt se hva som forårsaket at alarmen ble utløst. Vær oppmerksom på at slike tilleggssystem koster ekstra; hvor mye avhenger av selskapet du velger.
De beste avtalene får du ofte i periodene når folk bruker å reise bort, da mange selskap har kampanjer i forbindelse med jule-, påske- og fellesferien. Langvarige kontrakter kan òg lønne seg, siden de fleste tilbyr bedre priser da. Kanskje det aller lureste du gjør, er å sikre deg flere tilbud på alarmer, fra ulike aktører. Da vet du hva du har å velge mellom, og det kan enkelt gjøres ved å registrere behovene dine hos oss i Alarmsmart og gjøre bruk av vår gratis anbudstjeneste.
Når du skal kjøpe alarmsystem til boligen din, kommer du garantert til å møte på noen ord og vendinger som du ikke har hørt før – og kanskje noen som du har hørt før, men som viser seg å bety noe annet enn du trodde. Hva trenger du å vite når du hyrer deg et vaktselskap til å passe på boligen din?
Dette er loven som styrer alt av kommersielle vektertjenester. Lovens fulle navn er «lov om vaktvirksomhet»; kortforma er «vaktvirksomhetsloven». Loven skal sikre trygghet for dem som møter vektere, gode vakttjenester, effektiv kontroll av vaktvirksomhetene, forsikre at vaktvirksomhet beholder et sivilt preg, og gjelder alle områder der regelmessige vektertjenester tilbys mot betaling. Forsvaret, vakt på skip, gods- og havneterminaler, og Norges banks vaktvirksomhet styres av egne lover.
Såkalt ervervsmessig vaktvirksomhet er vakttjenester mot vederlag. Egenvakthold er når virksomhetens (såvel offentlig som privat) egne ansatte selv forestår vaktholdet. Begge disse gruppene er omfattet av vaktvirksomhetsloven.
Om det gjelder vaktvirksomhet eller egenvakthold, kreves uansett tillatelse for å være godkjent i Norge. Før slik tillatelse gis må foretaket være registrert i Foretaksregisteret og ha nødvendig tillit (minst 21 år, tilfredsstillende vandel, EØS-statsborger, og for øvrig tillitsverdig). Det er politiet som forestår tildeling og kontroll av tillatelser. Loven sier at det skal «opprettes et sentralt elektronisk register over godkjente vaktforetak», men per 2022 er dette arbeidet ikke fullført.
Den som utfører den praktiske vaktvirksomheta.
Når du skal få montert alarmanlegget ditt, må du også ta stilling til en del nøkkelbetegnelser. Hva trenger du og hva gjør tingene?
Det er i praksis to alternativer å velge mellom: boligalarm med abonnement og boligalarm uten abonnement. Dersom sikkerheten står i høysetet for deg, bør du vurdere boligalarm med abonnement, og du har da to ting å stille opp mot hverandre: Skal du ha en lokal leverandør eller en nasjonal?
De to alternativene for boligalarm med abonnement er ikke nødvendigvis identiske. Hvis du velger en nasjonal aktør, følger det noen fordeler med på kjøpet: Du vet at det er en solid leverandør som er kjent landet rundt, og da kan du òg regne med solid økonomi. Velkjente aktører for privatkunder er blant annet Verisure, Sector alarm og Avarn Security. Men du får ikke et selskap med lokal forankring, og selv om de lokale aktørene kjenner området, kan du regne med at det lokale hovedkontoret er i en av fylkets storbyer, og kundeservice er sannsynligvis i Oslo.
Hvis du velger en lokal aktør, får du noen der både administrasjon og arbeidere kommer fra lokalområdet ditt, kjenner folket som bor der og vet hvilke lokale utfordringer man må ta hensyn til. Men lokale firma med mindre økonomi kan ofte være mer sårbare. Sjekk at de er godkjent hos politiet, og ta gjerne en sjekk på hvordan det går med finansene deres. Hør med andre som har brukt dem hvilke erfaringer de har gjort seg. Sannsynligvis er alt gulle godt, og på toppen av det hele får du da noen som bryr seg om lokalsamfunnet ditt.
Men boligalarm uten abonnement er ikke så dumt dét heller. Du kan enten få systemet levert og montert av en godkjent leverandør eller kjøpe delene og gjøre arbeidet selv. Startprisen er høyere, ja (vanlige grunnpakker ligger gjerne på opp mot 10.000 kroner), men til gjengjeld får du akkurat det du trenger til en pris du selv bestemmer. Hvis du ikke liker pakketilbudet, kan du til og med kjøpe de enkelte delene selv. Best av alt: Den månedlige kostnaden er tilnærmet null. Den viktige ulempa her er at du selv må forestå regelmessige kontroller av utstyret, og hvis noe er feilaktig oppkoblet, kan det få uheldige konsekvenser ved et eventuelt forsikringsoppgjør. Vi har en utfyllende artikkel om alarm uten abonnement.
Blant de største vaktselskapene i landet finner vi Verisure, Sector alarm og Avarn Security. Alle tre leverer til både bedrifts- og privatmarkedet. I 2020 tok Avarn Security tredjeplass i SeeYou Kundeserviceprisen, og med virke i både Norge, Sverige, Finland og Danmark, samt at de eier Skan-kontroll og Nokas Cash Handling, fremstår de som en solid aktør. Enda mer populære er Sector alarm, som fikk Best i test-prisen både i Norsk Kundebarometer 2021 og Kundeserviceprisen 2021.
Mange ønsker likevel en lokal aktør, og man får mye gratis med på kjøpet da, ikke minst den lokale kjennskapen til viktige faktorer som lokalt klima, problemområder eller for eksempel hvilke tider på døgnet og i løpet av året man bør være særlig obs. I Tromsø og omegn er en stor, velkjent aktør Trygg vakt. Som de fleste tilbyderne, får man også hos dem tilbud om både brannalarm og innbruddsalarm, og selvsagt mulighet til styring via mobilapp. Prisen er cirka 400 kroner måneden, men BoNord-medlemmer får en liten medlemsrabatt. De tilbyr til og med vanning av blomstene og fôring av gullfisken mens du er på ferie!
Tilsvarende personlig kontakt og lokalt engasjement finner man andre steder i landet: Ta startpakken til Hønefoss vaktselskap, for eksempel: For rundt 450 kroner måneden får du boligalarm med alt av tilbehør, og i tillegg sponser de lokale krefter, så som idrettslag og lokale kulturtilbud, med 1.500 kroner. Hos Telemark vaktselskap varierer startprisen etter hvor stort anlegg som må monteres, men uansett hvor stort anlegg du har, kan du få abonnement helt ned i 350 kroner måneden, og heller ikke de er fremmede for å gå inn og støtte lokale aktører. Og så må man ikke glemme vestlendingene Norsk vaktservice. De har avdeling på Askøy og Voss og leverer alarmsystem fra Verisure. Viktigst av alt er at de er Voss og Askøys eneste vaktselskap med egen døgnbemannet mobilpatrulje.
Det de fleste lokale aktører har til felles, er et fokus på at du skal få tilbudet som nettopp du trenger. Dyktige lokale bedrifter kjenner lokalområdet og bryr seg personlig om kundene sine, de vet hva som trengs der du bor, og vet hva som er urealistisk hvis du bor mer utilgjengelig til.
Det kan være at du møter på litt ulike betegnelser i jakten på et godt vaktselskap. Noen kaller seg «vaktselskap», andre «vekterselskap», andre igjen «sikkerhetsselskap». De er alle omfattet av den samme vaktvirksomhetsloven, uansett om de leier ut sikkerhetsvakt, vekter eller patruljerende nabovern. Det aller viktigste, er uansett at du er sikker på at alarmen deres er forsikringsgodkjent.
Når du så har bestemt deg for å skaffe boligalarm med abonnement, er det svært lurt å sjekke politiets oversikt over godkjente vaktselskap først. Finner du ikke selskapet der, er det noe galt fatt – enten i politiets register eller med selskapet. (Det nasjonale, offentlige, søkbare registeret over alle vaktvirksomheter har vært ment å skulle opprettes siden 2009, men dette har enda ikke skjedd.) Neste trinn er å høre med naboer, kjente og familie hvilke erfaringer de har gjort seg: «Hvor raske var de på utrykning da hundre og ett var ute? Hvordan er kundeservicen? Hvilke erfaringer har du gjort deg med appen og maskinvaren de tilbyr?»
Ta deg også tid til å sjekke om det er flere leverandører som tilbyr alarmanlegg med døgnbemanning der du bor. (Å ikke ha døgnbemanning er en smule bortkastet.) Hør hvem som er villig til å komme på befaring og få tilbud fra alle leverandørene og be om å få tid til å vurdere det i ro og mak. Nå er ikke den månedlige abonnementsprisen avskrekkende – 300–500 kroner måneden er vanlig, så en fem–seks kafébesøk – men i løpet av et år blir det en del penger, så sørg for at du er fornøyd før du signerer. Den totale kostnaden din kan du uansett regne med at blir lavere, for mange forsikringsselskap tilbyr redusert premie for dem som har valgt å sikre huset sitt med boligalarm med tilhørende vaktselskapstjenester.
Det å kjenne seg trygg – både under nattesøvnen hjemme og mens du er bortreist på ferie – er for veldig mange vel verdt prisen på en boligalarm. Og den reelle månedskostnaden? Den tilsvarer ikke mer enn rundt fem kafébesøk. Men når alt kommer til alt, er det di lommebok som avgjør saken, så svaret på om det er verdt kostnaden, er det kun du som har.
Ønsker du pristilbud på vaktselskap, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte alarmvalg