Vil du vite mer om brannsikring? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hva brannsikring innebærer, ulike leverandører av brannsikring, brannsikringsløsninger for både bolig, garasje og borettslag og mye mer. Visste du at komfyren er boligens største brannkilde? Over halvparten av alle branner starter på kjøkkenet. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på brannsikring, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Når en brann oppstår, betaler både samfunnet og den enkelte bygning og beboer en høy pris. Brannsikring av bygninger kan bidra til å begrense både selve brannen og skadeomfanget av brannen, og ikke minst: redde liv. Heldigvis finnes det mange tiltak som kan tas i bruk for å forebygge brann.
Med brannsikring menes alt som kan gjøres for å hindre at en brann oppstår og sprer seg: Brannvarslere, brannslokkingsapparater, rømningsskilt, rømningsveier, evakueringsplaner, branntetting, branndører og beskyttelse av bærende konstruksjoner, brannvernkurs og brannøvelser. Virksomheter som tilbyr brannsikring, skal først og fremst hindre at brann oppstår. Hvis en brann oppstår, skal de sørge for å begrense skader på liv og eiendom mest mulig.
Brannforskrifter pålegger blant annet enhver som utfører aktiviteter som kan føre til brann, å utvise aktsomhet. Målet med brannforskrifter er å sørge for best mulig brannsikkerhet. Å hindre tap av menneskeliv er den viktigste grunnen til kravet om brannsikring. En annen grunn er å begrense de materielle skadene på den gjeldende bygningen og eventuelle nabobygninger.
En brann har også negativ innvirkning på miljøet i form av røyk og partikler fra både selve brannen og fra slokkingsvann, og gjenoppbygging fører til et stort ressursforbruk. Når det bygges nytt eller pusses opp, bør man bruke ubrennbare materialer som ikke produserer giftige røykgasser, og som begrenser branner og forhindrer at de sprer seg.
Brannsikring er et fagområde som omfatter mange kompetanseområder, og her vil dermed herske ulike priser ettersom hva du etterspør av tjenester. De fleste leverandørene av brannsikring oppgir ikke nøyaktige priser på tjenestene sine på sine nettsider, da nivået av brannsikring avhenger helt av hva slags bygg som skal sikres og hvilken stand det er i.
Når det gjelder brannvernprodukter til din bolig, har vi laget en liten prisoversikt her:
Blant leverandørene som tilbyr brannsikring, har vi blant andre:
Verisure leverer brannalarmer til boliger, som er koblet opp mot alarmsystem som kan overvåke boligen døgnet rundt. Når alarmen går, kan alarmoperatøren kommunisere direkte inn i boligen via en tale- og lytteenhet. Ved hjelp av en kameradetektor kan alarmoperatøren se objekter og røyk i bevegelse.
Firesafe tilbyr brannsikring av nybygg, etablerte bygg, borettslag og sameie. De holder også kurs og seminarer innen brannsikring. Ved nybygg hjelper de blant annet til med å utvikle branntekniske tegninger, og de er også behjelpelige med utvikling av branndokumentasjon for slikt som tekniske brannverntiltak, organisering av brannvernarbeid og brannvernopplæring.
Norsk brannvern har mange års erfaring innen brannsikring av borettslag og sameier, samt næringsbygg. De gjennomfører service på slokkeutstyr, kontroll og montering av brannalarmer og røykvarslere, samt kontrollerer og informerer om rømningsveier og gir borettslag gode brannvernrutiner.
Oslo brannsikring leverer et utvalg av tjenester innenfor passiv brannsikring. De tilbyr brannsikring til alt fra enkeltpersoner og små sameier, borettslag og næringsdrivende til kommuner, sykehus og store entreprenørselskaper.
Bygg og brannsikring Østlandet AS jobber med branntetting av gjennomføringer i brannskiller, rør, ventilasjon og elektro, brannisolering og brannmaling av stålkonstruksjoner og trekonstruksjoner, branndører og brannvinduer.
Under lister vi opp noen forhold det er viktig å kjenne til ved brannsikring av boliger og større bygninger:
Seriekoblede røykvarslere fungerer på den måten at når en brannvarsler går av ett sted, så vil den sende ut et radiosignal til de andre røykvarslerne, og alle vil da gå av samtidig. Dette gjør at du blir varslet og kan bli klar over en brann mye raskere enn ved separate røykvarslere, uansett hvor du måtte befinne deg i bygningen.
80 % av brannene i Norge starter som en ulmebrann. Ulmebranner utvikler seg sakte med lite flammer, men gir en veldig giftig røyk med store partikler. En optisk røykvarsler «ser» disse større partiklene og varsler raskere enn en ionisk røykvarsler. Ioniske røykvarslere varsler kun ved raskt flammeutviklende branner og høye temperaturer.
En branncelle er hele eller deler av en bygning hvor brann kan utvikle seg uten at brannen sprer seg til andre deler av bygningen eller andre bygninger, i løpet av en fastsatt tid - minst 30 minutter. I løpet av denne tiden regner man med at brannvesenet skal komme og igangsette slokkearbeid, som forhindrer at brannen sprer seg. En branncelle er avgrenset med adskillende bygningsdeler og kan strekke seg over flere etasjer. Slik hindrer man en brann fra å spre seg til andre brannceller i bygningen i løpet av den fastsatte tiden.
Passiv brannsikring går ut på at alle materialer og konstruksjonsdeler som brukes i et bygg, skal kunne hindre en brann i å spre seg og flytte seg fra branncelle til branncelle. Passiv brannsikring kan være blant annet branntetting, branndører, brannisolering og brannmaling i brannskillende og bærende konstruksjoner. Passiv brannsikring forlenger bygningens stabilitet under en brann og gjør slukkearbeidet mulig.
Brannsikring er nødvendig i alle bygg, fra næringsbygg og bygårder til garasjer. Her skal vi se litt nærmere på brannsikring av boligen, hytta, garasjen og i borettslaget:
Alle boliger skal være utstyrt med minimum én røykvarsler per etasje. Men brannvesenet anbefaler å ha røykvarslere både i stua, på kjøkkenet, på vaskerom, på tekniske rom, øverst i trapperom, i sonen utenfor soverom og på alle soverom. Aller helst bør du ha en røykvarsler i hvert eneste lukkede rom i boligen din.
Alle boliger skal også være utstyrt med ett av følgende brannslokkingsutstyr:
Pulverapparat er mer effektivt og enklere å bruke enn skumapparat. Men skum vil ofte gjøre mindre skade enn pulver. Du kan gjerne både ha et skumapparat og et pulverapparat i boligen din, da slipper du å velge det ene fremfor det andre.
Både alarmer og slokkeapparat skal kontrolleres jevnlig for å sørge for at de fungerer som de skal. Du kan gjerne utføre en funksjonstest på røykvarsleren en gang i måneden, og husk å skifte batteri en gang i året.
Hvis du bor høyt over bakken og trappene i boligen er blokkert av røyk ved brann, er brannstige eller branntau gjerne den eneste måten å evakuere på. Det er et krav om at det skal være minst én rømningsvei som fører direkte ut i det fri i enhver bolig. Av brannstiger finnes det fastmonterte stiger og utfellbare stiger. Eller så kan du fire deg ned ved hjelp av et branntau som festes i forhåndsmontert krok, og festes så med en sele over brystet og mellom bena.
Hvis du opplever at det tar fyr i kjelen på komfyren er et brannteppe godt å ha for hånden. Et brannteppe skal kvele ild, og egner seg til slokking av mindre branner. Det passer spesielt godt til å legge over brennende gryter og gjenstander, eller personer som har brann i klærne. Legg brannteppet bestemt over brannen og trykk med hendene ovenpå teppet for å kvele brannen.
Det er ofte mye innekos med stearinlys og fyr på peisen på hytta. Da vil også sjansen for brann øke. De fleste hyttebranner skyldes glemsel, uforsiktighet, slurv og mangel på kunnskap. Som i boligen din, er det påbudt med røykvarsler og brannslokkingsutstyr også på hytta. De fleste hytter ligger langt fra nærmeste brannstasjon, dermed er det viktig at røykvarsleren virker og varsler deg tidlig, så det er mulighet for å få slukket brannen selv ved hjelp av et slukkeutstyr. Sjekk røykvarsleren og slukkeutstyr hver gang du er på hytta, også om du leier hytte.
Skal du bygge ny garasje? En bilbrann kan utvikle store røykmengder og utgjøre en stor risiko for sikkerhet og helse når garasjen er i samme bygg eller sammenbygd med boligen. Bygges garasjen som en del av huset eller vegg i vegg med huset, skal alle skillekonstruksjoner mellom garasjen og andre rom i huset være gasstette. Det tillates ikke en direkte dør fra garasje til oppholdsrom eller rømningsvei. Det må her bygges et mellomliggende rom med dører som kan lukkes. Hvis garasjen ligger i eller inntil en nabobygning, skal alle skillekonstruksjoner mot naboens del av bygningen kunne stå imot brann i en halv time.
Den er ingen krav til brannsikring av frittliggende garasje som ligger minst to meter fra en bygning på naboeiendom. Hvis garasjen bygges nærmere, må den delen av garasjen som er nærmere enn to meter bygges med materiale som er motstandsdyktig mot brann i minst 30 minutter.
Styret er ansvarlig for brannsikkerheten i fellesarealene i sameier og borettslag. Styret har ansvar for fellesarealene og selve bygningsmassen. Det gjelder kontroll og vedlikehold av røykdetektorer og slokkeutstyr i fellesarealer, og inspeksjon og ettersyn av fellesinstallasjoner som brannalarmsystemer, sprinkleranlegg, felles slokkeutstyr og røykventilasjon. Det er også viktig at styret dokumenterer at kontrollen er blitt gjort.
Hver enkelt beboer har ansvaret for brannvern i sin egen bolig. Beboerne plikter å gi beskjed hvis brannsikkerheten ikke er som den burde. Samtidig har styret ansvar for å minne beboerne på at røykvarslere og slokkeutstyr er på plass, og at det blir jevnlig kontrollert. Styret skal også informere beboerne om hva de skal gjøre ved en eventuell brann, og de kan med fordel lage en branninstruks for borettslaget eller sameiet.
Styret har ansvar for å sørge for at rømningsveiene er frie. De må fysisk rydde opp og sørge for å informere beboerne så de ikke sperrer rømningsveier. Det er også viktig å sørge for at brannvesenet kan komme frem til bygningen/-ene. Parkerte biler, trange passasjer, brøytekanter og snøhauger kan alle være med på å hindre fremkommeligheten til brannvesenet.
Ved vedlikehold og ombygging av bygningsmassen er det entreprenøren som først og fremst har ansvar for brannsikkerheten, men styret har ansvar for å følge opp sikkerhetsarbeidet. De må passe på at brannceller ikke brytes ved at det trekkes rør på feil steder, og at rørgjennomføringene er skikkelig tette.
Er du eier eller forvalter av en bygård eller større bygning, er dette noen av de viktigste brannsikringstiltakene:
Et brannalarmanlegg består som regel av en sentral med detektorsløyfer for å detektere brann og røyk, klokkekurser for varsling, og reléutganger for alarmering eller feilvarsling. Anlegget er koblet til strømnettet. I tilfelle strømbrudd har den et innebygget reservestrømbatteri. Anlegget kan være knyttet direkte til brannvesenet. Det kan også være koblet til automatisk utløsning av sprinkleranlegg, styring av ventilasjonsanlegg, lukking av dører og åpning av rømningsveier.
Et sprinkleranlegg er et rørsystem som ved brannutvikling fordeler slokkevann utover i en bygning. Rørene er forsynt med små sprinklerhoder som er plassert i taket og som sprer vannet utover. Ett og ett sprinklerhode løser ut der varmen fra brannen utvikler seg. Slik vil vannet treffe brannen ganske så presist og hindre at brannen sprer seg.
Etterlysende skilt som lades opp av kunstig lys eller dagslys, og som i mørket vil lyse kraftig og vare i timevis. De benyttes i bygg for å merke viktige installasjoner som brannslukkere, brannslanger og branntepper, og for å gi informasjon om rømningsveier og lignende.
Her gir vi deg våre beste råd for å brannsikre hjemmet ditt:
Hos Norsk brannvernforening kan du få flere gode råd for å øke brannsikkerheten i boligen din.
Ønsker du pristilbud på brannsikring, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte alarmvalg