Vil du vite mer om seriekoblede røykvarslere? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om hvor mye seriekoblede røykvarslere koster, hva en optisk røykvarsler er, montering og vedlikehold av røykvarslere, og mye mer. Visste du at rundt 500.000 nordmenn hver natt sover uten mulighet for å bli varslet ved brann? Dette er fordi de ikke har en røykvarsler som virker, eller fordi den er plassert slik at de ikke hører den. Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på seriekoblet røykvarsler, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Det handler om dyrebar tid. Jo tidligere du og familien din blir varslet om brann, jo før kan dere komme dere i sikkerhet. Over 80 % av de som omkommer i branner i Norge, dør på grunn av røykforgiftning. Det er med andre ord vesentlig å ha velfungerende røykvarslere, plassert på de riktige stedene i boligen din. Røykvarslere er din viktigste livsforsikring og kan redde livet til både deg og familien din.
Har du en bolig med flere etasjer, er kravet fra norske myndigheter at du skal plassere en røykvarsler i hver etasje. Men jo flere røykvarslere, jo bedre. Brannvesenet anbefaler å ha en røykvarsler i stua, på kjøkkenet, på vaskerom, på teknisk rom, øverst i trapperom, i sonen utenfor soverom og på alle soverom. Aller helst bør du ha en røykvarsler i hvert eneste lukkede rom i boligen din. Det bør nemlig ikke være en dør mellom et rom skal dekkes, og der røykvarsleren er plassert. Avstanden mellom to røykvarslere bør ikke være mer enn 12 meter.
Å koble røykvarslere sammen er en fordel. Seriekoblede trådløse røykvarslere fungerer på den måten at når en brannvarsler går av ett sted, så vil den sende ut et radiosignal til de andre røykvarslerne og alle vil da gå av samtidig. Innebygd lokaliseringsfunksjon gjør at du kan høre hvilken røykvarsler som varsler. Dette er spesielt vesentlig når man for eksempel ligger og sover på et soverom i tredje etasje, og det er branntilløp i kjelleren, to etasjer lenger ned.
Røykvarsleren har to funksjoner, den skal både detektere brannen og varsle deg om brannen. Det aller viktigste er derfor å plassere seriekoblede røykvarslere i rommene der det er størst sjanse for at en brann kan forekomme, og i rommene der alarmen vil vekke deg.
Koblingen mellom de ulike røykvarslerne kan enten skje trådløst eller med kabel. Røykvarslere med kabel har den fordelen at de har større rekkevidde enn de trådløse. Likevel er det mest vanlig med trådløse seriekoblede røykvarslere. Disse er svært enkle å montere og det går fort å bytte ut en røykvarsler eller å utvide serien.
Du trenger ikke legge avgjørende vekt på prisen når du skal kjøpe røykvarsler. Om du velger en billig røykvarsler, eller en mer avansert smart røykvarsler som koster flere tusen kroner, er i utgangspunktet ikke så viktig. Det viktigste er at du har montert røykvarslere du vet fungerer og at disse vedlikeholdes og testes jevnlig.
Så lenge du kjøper røykvarsler hos seriøse forhandlere, skal røykvarslerne være fra godkjente produsenter. Godkjente røykvarslere er merket NS-EN 14604, DSB 235 eller SNR 235. De skal i tillegg være CE-merket.
De fleste seriekoblede røykvarslere koster omkring 300 kr for én røykvarsler, og så blir det opptil deg hvor mange du trenger. Med tanke på den lave prisen bør det ikke være et kostnadsspørsmål som står i veien for å montere røykvarslere i alle rom i boligen din. Seriekoblede røykvarslere er dessuten ganske enkle å montere. Avhengig av hvor mange rom du har, vil du klare å montere røykvarslerne på egen hånd i løpet av en time eller to.
Vi tar her for oss noen priseksempler på et utvalg populære sammenkoblede røykvarslere:
Alarmselskaper som Verisure og Sector Alarm har tilbud på pakkeløsninger med røykvarslere og tilhørende abonnement som inkluderer oppkobling mot deres alarmsentral. Her må man ta kontakt med de aktuelle aktørene for å få et nøyaktig pristilbud.
Seriekoblede røykvarslere er spesielt gunstig for deg som bor i en bolig med flere etasjer og mange rom. Nedenfor ser vi på de viktigste grunnene til at seriekoblede røykvarslere er noe du bør anskaffe deg:
Seriekoblede røykvarslere har imidlertid også enkelte ulemper som du bør være oppmerksom på. Nedenfor går vi gjennom de viktigste:
Det finnes to hovedtyper av røykvarslere: optiske og ioniske. Det er mange grunner til at du bør velge optiske røykvarslere fremfor ioniske røykvarslere.
Visste du at 80 % av brannene i Norge starter med en ulmebrann? Ulmebranner starter ofte i elektrisk utstyr. Ulmebranner utvikler seg sakte med lite flammer, men avgir en svært giftig røyk med store partikler. En optisk røykvarsler «ser» disse større partiklene mye raskere enn en ionisk røykvarsler, og du blir dermed varslet tidligere enn av en ionisk røykvarsler. En optisk røykvarsler er som et lystett rom som slipper inn luft. Et infrarødt lys sendes ut i dette rommet, og hvis det er røykpartikler i luften, vil lyset reflektere inn til detektoren og alarmen vil gå.
Ioniske røykvarslere varsler derimot kun ved raskt flammeutviklende branner og høye temperaturer, som gjerne kalles «høyenergibrann». Ioniske røykvarslere reagerer på ioniske gasspartikler som røyken fra disse brannene inneholder. Ioniske røykvarslere bør derfor kun benyttes som et supplement til optiske røykvarslere. Du kan altså montere ioniske røykvarslere i tillegg, i rom der du allerede har montert en optisk røykvarsler. Det finnes også røykvarslere som både inneholder optiske og ioniske detektorer.
Men ioniske varslere har også en tilbøyelighet til å gi falske alarmer fordi den reagerer på vanndamp, raske temperaturendringer og stekeos. Derfor er det ikke så lurt å montere disse på våtrom eller kjøkken.
Har du en smart røykvarsler, kan du få beskjed via internett på mobiltelefonen eller nettbrettet ditt, hvis røykvarslerne dine aktiveres mens du ikke er hjemme. Når alarmen går, kan du se direkte video hjemmefra på en app for å se om det faktisk er et branntilløp. Via den samme appen har du også mulighet til å varsle naboene om brannen. Du har også mulighet til å for eksempel dempe eller deaktivere røykvarsleren din via appen, som kan være en fordel på kjøkkenet, når du for eksempel skal lage mat som frembringer mye stekeos.
Enkelte smarte brannvarslere kan også styre andre smarte produkter i huset ditt, som lys, dørlåser, ventilasjonssystemer og lignende. Du kan for eksempel programmere alle boligens lyskilder til å blinke dersom røykvarsleren slår ut. Og du kan installere systemer som kan slå av varmekilder eller stekeovnen automatisk. Dette forhindrer tørrkoking på komfyren eller at stekeovnen brenner middagen.
Visse smarte røykvarslere krever ikke at du bytter batterier hvert år. Batteriet i røykvarsleren varer her i rundt ti år, som er levetiden for røykvarsleren. Etter ti år er det uansett på tide å bytte ut røykvarsleren med en ny.
Smarte røykvarslere er kjekke å ha, men ikke nødvendigvis noe som passer for alle. Bor du eksempelvis i en leilighet med felles alarmsystem med de andre leilighetene i bygget, er det nok ikke nødvendig med smart røykvarsler i tillegg.
Alarmselskaper tilbyr brannalarmer som varsler direkte til dem. Alarmselskapet monterer brannalarmen hjemme hos deg, og du må sørge for å sette deg nøye inn hvordan de fungerer. Du betaler en sum i måneden for at alarmselskapet skal holde et øye med boligen din. Hvis brannalarmen utløses og du ikke er hjemme, varsler alarmselskapet deg, og de vil kontakte brannvesenet ved behov.
Nest Protect er en smart seriekoblet røykvarsler som er kompatibel med smarte hjem-produkter som Nest Cam og Philips Hue. Foruten lyd- og app-varsling har Nest Protect en lysring som signaliserer ved alarm. Denne lysringen skifter farge ved utslag. En gul ring vil varsle om det er noe som kan utvikle seg til å bli et problem, men først når den går over i rødt er det virkelig fare på ferde. Før alarmen utløses vil Nest Protect gi deg beskjed om at røyknivået er høyt. Da har du mulighet til å lufte ut og avverge at alarmen slås ut. Den vil også gi beskjed om hvilken røykvarsler som har fanget opp røyken. I «TV2 hjelper deg» sin røykvarsler-test ved ulmebrann, fra 2017, kom røykvarsleren Nest Protect best ut, nettopp fordi den varslet først av alle røykvarslerne i testen.
En annen populær smart røykvarsler er Cavius, som er liten og nett. Den er kun 65 mm i diameter og er kun 44 mm høy. Røykvarsleren har høstet flere priser for sitt design, blant annet Red dot award i 2016. Fungerer med alle produkter i Cavius trådløse familie.
Housegard Origo er en røykvarsler som kan kobles sammen med hele 30 røykvarslere, og varsler ved både røyk og varme. Røykvarsleren har energibesparende teknologi som gir opptil 18 måneder batteritid. Den har også pausefunksjon, som gjør at du kan stanse alarmen hvis det er falsk alarm.
Blant forhandlerne som fører seriekoblede, optiske røykvarslere har vi blant annet:
Her følger noen viktige tips som sørger for at røykvarsleren din fungerer slik den skal:
Ønsker du pristilbud på seriekoblet røykvarsler, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte alarmvalg