Vil du vite mer om kameraovervåking hjemme? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite for å lovlig kameraovervåke eiendommen din, hva du bør se etter når du skal gå til innkjøp av overvåkningsutstyr og hva du bør vokte deg for. Trenger du egentlig kamera som filmer i 4k, eller duger vanlig HD? Og hvilke regler må du egentlig forholde deg til? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene!
Ønsker du pristilbud på kameraovervåkning hjemme, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Visste du at den første kameraovervåkinga går helt tilbake til Sovjet i 1929? Og at Siemens lagde et system for overvåking av V2-rakettene i 1942? Denne artikkelen handler imidlertid om noe litt mer dagsaktuelt: overvåking av privathjem i forlengelse av sikkerhetstiltak som bolig- og innbruddsalarm. Kameraovervåking i bedriftsøyemed (eller statlig) har egne særs strenge regler å forholde seg til, så det blir ikke tema her. Dersom du, som så mange nå de siste årene, vurderer å få kameraovervåkning hjemme, er det derimot ingen søknadsplikt å tenke på, og vanligvis ingen tillatelser som må innhentes. Det betyr dog ikke at det er fritt frem og at du kan overvåke det du vil, som du vil!
Reglene som gjelder, kan oppsummeres i sju punkt:
Kameraovervåking hjemme kan løses problemfritt. Dialog løser mye, særlig i de situasjonene der andre trenger tilgang til boligen, så som hvis man har pleietrengende. Datatilsynet er autoriteten på slikt her til lands, og de har ei omfattende, men lettlest veiledning som det er svært lurt å sette seg grundig inn i; da vet du hva du kan gjøre, bør gjøre, ikke bør gjøre og ikke kan gjøre.
Men dét sagt, når du har bestemt deg for å gå til anskaffelse av overvåkningskamerasystem til hjemmebruk, hva skal du velge? Her finner du blant annet ut hva dette koster og hvilke testerfaringer som er gjort, for å bedre ruste deg til å finne ut hva du faktisk trenger og hvor mye du bør (eller ikke bør) investere. Hvilke fordeler har kameraovervåking? Hvilke ulemper bør du være var for? Hvilke varianter kan du velge mellom og hva kan du gjøre for å få optimale forhold? Og hvor gode er egentlig disse kameraene?
Alarmselskapene står ikke lenger alene om å diktere markedet, for det har dukket opp mangfoldige andre utilknyttede tilbydere, så som Amazon (Ring), Apple, Arlo, D-Link, Google (Nest), Logitech, Netatmo, Netgear, Panasonic, Piper og mange flere. Men hva skal du velge? Hva får du for pengene dine? Les videre, så får du svar på alt dette og mer til.
Kameraovervåkingssystemet ditt kan være så dyrt eller (nesten) så billig som du ønsker deg. Det er aldri noe problem å investere enda mer og skaffe seg noe enda mer avansert, men det du nok er aller mest interessert i, er å vite svaret på to ting:
Dersom du kjøper utstyr fra elektroforhandlere, bør du påregne rundt 700 kroner for et enklere kamera og mellom 1.500 og 2.500 per kamera for kvalitetsutstyr; skal du ha 4k-kamera, starter prisene gjerne på 2.500. Et av de aller billigste kameraene er D-Link DCS-6100LH. Det er trådløst og hevder å filme i full HD, men brukererfaringene er heller labre med bare 2 av 5 på 12 anmeldelser hos Elkjøp. Et bedre alternativ er Eufy Indoor Cam 2K Pan and Tilt. Det koster en 500-lapp og har helt greie brukervurderinger hos Elkjøp, mens PC Magazine lovpriste bildekvaliteten, ga det 4,5 av 5 poeng og hedersmerket «Editor’s Choice».
Litt mer kostbare kamera med mer funksjonalitet koster rundt 1.500–2.500 kroner. Arlo Essential-serien fikk karakteren Bra (7/10) hos Tek.no, og man kan kjøpe dem som trepakning med trådløse (Wi-Fi) Full HD-kamera til rundt 3.000–3.500 kroner; hvit utførelse koster gjerne 400–500 kroner ekstra. Netgear Arlo (VMS3230) har også gjort det meget bra, og testene framhever at man får mye for pengene. For en plass mellom 5.000 og 5.500 kroner får du kamera og basestasjon, som dermed muliggjør utvidelse, altså et grunnsett som burde dekke de fleste behovene.
Av de virkelig rå kameraene er det noen leverandører som stikker seg ut: Arlo, D-Link, Eufy og Netatmo. Men komplette pakker for 2k- eller til og med 4k-overvåking koster selvsagt mer! Nå er ikke oppløsning alt; kvaliteten og størrelsen på objektivet har veldig mye å si, så også hvor lysfølsom maskinvaren bak er. Men å gå fra HD (0,92 megapiksler: Mpx) via Full HD (2,07 Mpx) og 2k QHD (3,69 Mpx) til 4k UHDTV-1 med 3840 × 2160 piksler, altså 8,39 megapiksler, gir deg faktisk 9 ganger så høy oppløsning som HD og 4 ganger så høy oppløsning som Full HD. Prisen på disse varene er da også deretter:
Nå som du vet mer om hva du kan få og hva det koster, hva må du vokte deg for? Hva må du ta hensyn til? La oss se nærmere på det i det som følger.
Det er tre viktige grunner til å tenke seg godt om før man skaffer seg overvåkningskamera:
Hvis du lurer på mer om dette, følger det noen gode råd til slutt i artikkelen. I det neste skal vi se nærmere på hvilke regler som gjelder og ikke minst litt mer teknisk informasjon om kamera.
De mest relevante reglene du må forholde deg til når det gjelder kameraovervåkning, er personopplysningsloven; kapittel 1 av denne kalles personvernforordningen. Det er Datatilsynet som forvalter særlovgivninga som gjelder for justis- og helsesektoren. Justis- og helsesektorens regler er vanligvis ikke relevant å lese for de fleste, men kan være det dersom du har pleietrengende hjemme som du ønsker å sikre med kamera (husk, det forutsetter at det er et reelt behov for det, at det er til privat bruk, og at den pleietrengende enten ikke er i stand til å samtykke eller kan samtykke og har avgitt sådan). For barn er aldersgrensa for «samtykke i forbindelse med informasjonssamfunnstjenester» 13 år.
Datatilsynet har en klar vær varsom-tekst som innleder artikkelen deres om kameraovervåking: "Kameraovervåking kan være et inngrep i personvernet. Det er derfor viktig at de som ønsker å bruke denne formen for overvåking, setter seg godt inn i regelverket før overvåkingen settes i gang."
Det er ingen krav til av kameraovervåking i privat øyemed godkjennes av Datatilsynet; du har selv ansvaret for at reglene følges, men det betyr at det også er ditt ansvar å sette deg inn i dem, forsikre deg om at du skjønner dem og dernest overholde dem. Kanskje de aller viktigste punktene er disse:
Følger du dette, er du på riktig side av loven. Ta deg likevel tid til å lese Datatilsynets veileder, som nevnt tidligere; da sparer du deg for ubehageligheter seinere. Som Datatilsynet forteller, har alle «en viss rett til sporfri ferdsel, og kameraovervåking er et inngrep i denne retten.» Trå varsomt, så er både du og dine kjære trygge!
Ferietid er innbruddshøytid. Dyktige tyver kan ta seg ubemerket inn i en bolig på høylys dag, men det krever en både ferdigheter, list og sluhet. Derfor er det helst nattetid slikt pågår, når alt er mørkt og svart og ingen ser hva som skjer. Men hvordan skal kameraet kunne se i mørket?
Det er tre varianter å velge mellom her:
Bildebrikken er ikke det samme som minnebrikken. På analoge kamera tjener filmen egentlig begge funksjonene som bildebrikken og minnebrikken gjør: Filmtypen som brukes avgjør hvilket elektromagnetisk spekter som fanges opp (altså bildebrikkens funksjon), mens filmens størrelse avgjør hvor detaljert bildet lagres (altså minnebrikkens funksjon).
Særlig de billigere overvåkingskameraene kan kun fange opp synlig lys (altså lys fra rødt til fiolett), og trenger derfor flomlys for å kunne fange opp bilder i nattemørket. Slike flomlys er faktisk ikke så dumme, for de gir en klar og tydelig beskjed til tyven: «Smil til kameraet!» Langt de fleste velger nok å stikke av hvis de vet at de er oppdaget.
Men hvis tyven er et stykke unna kameraet, hjelper kameramonterte flomlys ofte lite. Et annet alternativ er derfor infrarøde flomlys, og man kan få IR-flomlys med tre–fire hundre meters rekkevidde. Det geniale med disse er to ting: Tyven vises godt på kamera, selv gjennom tåke – og faktisk til og med røyk, som er svært nyttig for brannmenn. Og: Du slipper at naboene plages.
Det beste alternativet er et overvåkningskamera som ser både infrarødt og vanlig lys; det sikrer deg godt uansett lysforhold. Husk bare at oppløsning ikke er alt; hadde det vært det, hadde du fått like gode bilder med et mobilkamera som speilrefleksen. Testene til Tek.no fant ut at lokal lagring er en av de viktigste indikatorene på hvor god bildekvalitet du får.
Tidligere i artikkelen oppsummerte vi tre punkt du må forholde deg til hvis du ønsker kameraovervåkning av hjemmet ditt, og her følger vi opp med noen nyttige tips når det gjelder disse:
Personvernkravene er noe du selv kan ha stålkontroll på. Les, lær og iverksett; det er faktisk ikke stort verre enn det.
Datalagring handler i hovedsak om to ting: Hvor mye er du villig til å investere? Og hva kan du gjøre selv? Litt dyrere produkt har gjerne enten mye større lokal lagringskapasitet (og også mulighet til å bytte ut minnebrikken med en som er større) eller basestasjon (med langt større lagringskapasitet). Det finnes også løsninger der du selv setter opp skylagring hjemme. En god guide til dette finner du på Linus Tech Tips-forumet, men vær obs på at det krever en viss teknisk kompetanse.
Det siste punktet, abonnementstjenester, er kanskje det vanskeligste. Det finnes kameraløsninger som er glimrende uten abonnementsløsninger, men det er færre å velge blant. Det sier seg selv: Det er mer penger å tjene på mange kunder som betaler en hundrings eller to i måneden i årevis, enn at de samme kundene kun kjøper varen din én gang. Her må du ganske enkelt vurdere hva som egner seg best for deg og hva du er villig til å betale for.
Kameraovervåkning har sine fordeler og ulemper. Billigere løsninger er vanligvis gratis å drifte, men kan medføre begrenset bildekvalitet og lagringstid. Dyrere løsninger gir sylskarpe bilder, men medfører gjerne abonnementstjenester. Man kan dessuten ikke overvåke hva som helst – personvern er heldigvis godt beskyttet i Norge, som medfører ekstra ansvar på eieren av kameraovervåkningsutstyret. Gjør de nødvendige forundersøkelsene, så får du en tjeneste som trygger deg og dine på forsvarlig vis.
Ønsker du pristilbud på kameraovervåkning hjemme, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte alarmvalg