Lurer du på hva en optisk røykvarsler koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for optisk røykvarsler, inkludert prisforskjeller på markedet, hvilke typer røykvarslere du kan velge mellom, muligheter for å spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Optiske røykvarslere er de mest utbredte på det norske markedet for røykvarslere nå til dags. Den optiske røykvarsleren fungerer etter lysrefleksjonsprinsippet, noe som innebærer at røykvarsleren sender ut en lysstråle i rommet der den er plassert, og utløser alarm dersom lysstrålen blir brutt. En optisk røykvarsler reagerer hurtig på røyk som inneholder store partikler, noe vi ofte ser i ulmebranner. I det lysstrålen brytes av røyk, vil dette registreres på en fotoelektrisk sensor. Derfor er den optiske røykvarsleren ikke bare effektiv i å oppdage store og åpne flammebranner, men også branner som er tidlig i utviklingsfasen, når det er lite flammer men kald og giftig røyk som inneholder store partikler.
Det finnes et bredt utvalg av optiske røykvarslere på markedet i dag. Derfor er det mulig å få tak i røykvarslere i ulike priskategorier. Likevel ser vi at de fleste ender opp med å betale et sted mellom 500 og 1.500 kroner for en optisk røykvarsler av god kvalitet. Du finner imidlertid også røykvarslere som er både billigere og dyrere enn det, men dette prissjiktet vil gi en god pekepinn på hva du kan forvente hvis du skal kjøpe en velfungerende optisk røykvarsler. De mest kostbare optiske røykvarslerne er moderne og kan kobles til andre smarthjem-produkter som du måtte ha i huset. De mest avanserte alternativene kan styres ved hjelp av en app på telefonen og kan fortelle deg om brannen utvikler seg raskt eller relativt sakte. Med en app på telefonen kan du også få varsel før alarmen er i ferd med å utløses, slik at du kan justere volumet i forkant.
Mange velger også å kjøpe røykvarsler som en del av et mer omfattende alarmsystem gjennom et alarmselskap. Mange av de store alarmselskapene selger i dag abonnementsløsninger som inkluderer optiske røykvarslere, innbruddsalarm og en rekke andre smarte produkter som forbedrer sikkerheten i boligen din. Hvor mye det koster for slike abonnement, avhenger av hva du ønsker å ha med i pakken. Alarmselskapene pleier å skreddersy pristilbud etter dine behov, slik at prisen vil være forskjellig i hvert tilfelle. Likevel er det vanlig å betale omkring 300 til 500 kroner per måned for abonnement som inneholder mye forskjellige alarmutstyr, herunder også optiske røykvarslere. Når du kjøper abonnement, vil du som regel leie utstyret fra alarmselskapet fremfor å kjøpe det.
Når du kjøper en optisk røykvarsler i en butikk, er det som regel bare selve røykvarsleren som er inkludert i prisen. Noen aktører tilbyr imidlertid også å montere røykvarsleren for deg, og i slike tilfeller vil prisen bli vesentlig høyere. Da betaler du ikke bare for røykvarsleren, men også for tiden montøren bruker på å installere den, og eventuelt kjøregodtgjørelse for distansen montøren kjører mellom butikken og huset ditt. De fleste optiske røykvarslere er imidlertid ganske enkle å montere selv, så hvis du bare følger monteringsanvisningene til punkt og prikke, vil det sannsynligvis gå veldig fint, og det vil sjeldent være nødvendig å kjøpe med montering i tillegg.
Hvis du kjøper røykvarsleren som er en del av en større alarmpakke hos et alarmselskap, kan det variere hva som er inkludert i prisen. Alarmselskaper selger ofte forhåndsdefinerte pakker som "brannpakke", "innbruddspakke", "boligpakke" og lignende. En standard pakke pleier likevel å inkludere optiske røykvarslere, innbruddsalarm, et viss antall videokamera og magnetkontakter (avhengig av størrelsen på huset ditt og antall dører og vinduer), sentralenhet, sirener, tilhørende app som kan brukes til å kontrollere alarmutstyret og så videre. Her kan du likevel velge selv hva du ønsker å inkludere i akkurat din pakke. De store alarmselskapene pleier sjeldent å oppgi konkrete priser på hjemmesidene deres, slik at det vil ofte være nødvendig å hente inn pristilbud ved å fylle ut informasjon om boligen din og hva du trenger, før du får oppgitt en konkret pris.
Som abonnent hos et alarmselskap, vil abonnementprisen inkludere leie av selve utstyret og tilkobling til en døgnbemannet alarmstasjon hvor det sitter alarmoperatører og følger med hele døgnet. Hvis røykvarsleren utløser brannalarmen din, enten du er hjemme eller ikke, kan alarmoperatørene koble seg på overvåkningskameraene og verifisere årsaken til at alarmen gikk. Om nødvendig kontakter alarmoperatørene brannvesenet. Mange alarmoperatører inkluderer også vekterutrykning i prisen for abonnement. Hvis årsaken til alarm er uklar, kan en vekter rykke ut å sjekke forholdene ved boligen din, og eventuelt gjenopprette sikkerheten dersom det er nødvendig.
Det finnes flere typer røykvarslere på markedet i dag. Selv om optisk røykvarsler er det som anbefales av fagfolk, er det lurt å lese seg opp på fakta om de andre alternativene, samt å se hvordan du kan få mest ut av den optiske røykvarsleren.
Ioniske røykvarslere er det som tradisjonelt har blitt brukt som brannalarm i Norge, og de fleste husstander i landet har enda ioniske røykvarslere. Denne typen røykvarsler er i stand til å oppdage røyk ved bruk av den radioaktive kilden Americum. Røykvarsleren sender stråling ut i rommet varsleren er plassert i, og når strålingen treffer en gasskilde, blir den positivt ladet. Dette gjør at gassen trekkes mot en plate i røykvarsleren som er negativt ladet. Alarmen går i det gassen treffer platen og strøm sendes til røykvarsleren.
Ioniske røykvarslere er først og fremst egnet for å oppdage flammebrann, men er ikke like effektive når det kommer til å detektere ulmebrann. Derfor skal ioniske varslere helst plasseres der det er brennbare materialer, eller der risikoen for flammebranner er størst. Dette kan eksempelvis være i stuer og andre oppholdsrom, kjeller og boder eller på loft. Undersøkelser viser at en ionisk røykvarsler oppdager åpne flammer cirka like raskt som en optisk røykvarsler, men den bruker vesentlig lengre tid på å oppdage en ulmebrann, for eksempel som følge av en sigarett som antenner sengetøy.
Det er også verdt å merke seg at ioniske røykvarslere inneholder radioaktivt stoff som over tid brytes ned. Derfor må røykvarslerne byttes ut relativt ofte, og det er dessuten begrensninger knyttet til hvor mye radioaktivt stoff de kan inneholde. Når utstyret byttes ut, må den ioniske røykvarsleren deponeres som farlig avfall fordi den inneholder det radioaktive stoffet. Selv om den ioniske røykvarsleren er noe billigere, gjør kombinasjonen av alle disse faktorene at fagfolk i dag anbefaler optisk røykvarsler fremfor ionisk røykvarsler.
Du får også kjøpt såkalte kombinasjonsvarslere som både oppdager flammebranner og ulmebranner. Da er boligen godt utstyrt til å oppdage begge typer branner. Likevel er en optisk røykvarsler allerede godt egnet til å detektere både ulmebrann og flammebrann, slik at noen eksperter mener kombinert varsler blir litt overkill. For å oppdage en brann i tide, er det likevel lurt å skaffe deg seriekoblede varslere, uansett om varslerne er optiske, ioniske eller en kombinasjon. Med seriekoblede varslere får du flere varslere som du installerer på flere steder i boligen. Disse kommuniserer så med hverandre, slik at du kan varsles raskere hvis det begynner å brenne på et helt annet sted i boligen enn der du befinner deg.
Røykvarslere kommer i flere prisklasser og det vil alltid lønne seg å sjekke ut flere alternativer før du velger. Ioniske røykvarslere er de billigste, men optiske røykvarslere koster ikke så veldig mye mer. De dyreste røykvarslerne er kombinasjonsvarslere som er særlig godt egnet til å detektere både flammebrann og ulmebrann. En røykvarsler i seg selv koster ikke særlig mye, men som regel skal man kjøpe inn flere røykvarslere og plassere dem på ulike steder i hjemmet, og de skal helst kunne kommunisere med hverandre. De mest kostbare optiske røykvarslerne er gjerne smartere, kan kobles til andre systemer i et smarthjem og har flere funksjoner. Selv om ioniske røykvarslere tradisjonelt sett har vært mest utbredt i Norge, blir de stadig mer vanskelige å få tak i, ettersom fagfolk i dag anbefaler optiske røykvarslere. Du vil derfor finne større utvalg i butikken hvis du er på utkikk etter en optisk røykvarsler.
Hvis du kjøper brannalarm som en del av en større alarmpakke hos et alarmselskaper, er det lurt å gjøre seg kjent med prisforskjeller mellom alarmselskaper. I alarmbransjen opereres det med to forskjellige betalingsmodeller; noen alarmselskaper selger selve utstyret uten noe abonnement, mens andre leier ut utstyret mot et abonnement og tilknytning til en døgnbemannet alarmstasjon. Velger du førstnevnte alternativ, må du som regel ut med en høyere sum ved anskaffelse fordi du kjøper utstyret, men du slipper å betale en fast sum i måneden, slik at det gjerne blir billigere på lang sikt. Velger du en abonnementsløsning, er det gjerne rimelig i starten fordi du bare leier utstyret, men månedsprisen for abonnement vil etterhvert gjøre det mer kostbart. Samtidig foretrekker mange abonnement på grunn av tilknytningen til alarmstasjonen. Hvis det begynner å brenne når du ikke er hjemme, er det en trygghet å vite at alarmstasjonen blir varslet og iverksetter nødvendige tiltak for å begrense skadeomfanget mest mulig.
Hvis du ønsker å spare penger på kjøp av røykvarslere, kan du velge ioniske varslere. Selv om disse ikke er like effektive som optiske røykvarslere og kombinerte røykvarslere, er de likevel bedre enn ingenting. Likevel må det sies at røykvarslere i seg selv er nokså billige og de vil sjeldent utgjøre en stor investering. Når vi snakker om noe så viktig som brannsikkerhet, er det som regel ikke det å spare penger som er førsteprioritet. En brann i hjemmet ditt kan potensielt få katastrofale konsekvenser for deg og familiemedlemmene dine. Om huset i verste fall skulle brenne ned, eller bli utsatt for omfattende skader som følge av brann, er det en fattig trøst at du sparte noen få hundrelapper på en billigere røykvarsler.
Derfor er det først og fremst viktig at du finner en røykvarsler som fungerer som den skal og som er godt egnet til å oppdage branner tidsnok til å begrense skadeomfanget i størst mulig grad. Det er likevel lurt å sjekke prisene hos flere aktører før du bestemmer deg. Siden det er prisforskjeller på markedet, kan du få røykvarslere av høy kvalitet til en rimeligere pris hvis du skaffer deg en oversikt over butikkene som selger røykvarsleren du vil ha, og sammenligner dem på pris. Da blir det lettere å unngå de aller dyreste aktørene.
Det samme gjelder hvis du skal kjøpe abonnement hos et alarmselskap. I stedet for å velge det første tilbudet du kommer over, bør du finne ut hvilke alarmselskaper som selger abonnement der du bor og hente inn pristilbud. Ofte oppgir ikke alarmselskapene konkrete priser på hjemmesidene deres, fordi prisen og innholdet i pakkene de selger skal tilpasses dine behov. Men hvis du henter inn 3-4 pristilbud, blir det lettere å sammenligne alternativene dine. Du kan også spare penger ved å unngå å kjøpe montering i tillegg. Montering vil som regel føre til vesentlig høyere pris, og de fleste optiske røykvarslerne kan du enkelt montere selv.
Hvis du ikke har røykvarsler eller du har en røykvarsler som ikke fungerer, er det absolutt verdt å gå til innkjøp av en optisk røykvarsler. I og med at det stilles krav til brannvarsling i alle boliger, kan man ikke velge om man skal ha røykvarsler eller ikke, men man kan velge mellom ulike typer røykvarslere, og optisk røykvarsler er et godt valg for de fleste. I noen tilfeller kan det også være verdt å investere litt mer i en kombinert røykvarsler som er velegnet til å oppdage både flammebranner og ulmebranner, eller en avansert røykvarsler med smarte funksjoner.
I dag stilles det krav til at alle boliger skal være utstyrt med brannalarmanlegg og røykvarslere. For å oppfylle kravene må du ha en røykvarsler i hver etasje, og de må være plassert på en måte som gjør at de enkelt kan detektere og varsle om branner som oppstår i stue, kjøkken og sonene utenfor soverom og teknsike rom. Merk at du må ha en røykvarsler både i stuen og på kjøkkenet dersom det er en dør mellom rommene. Du må også se til at alarmen kan høres godt på soverom og andre oppholdsrom.
Brannalarmanlegg og røykvarslere som tilfredsstiller gjeldende krav er altså nødvendig. Om det er verdt å betale for de dyreste røykvarslerne med smarte funksjoner avhenger av hvilke behov og preferanser du har, samt budsjettet ditt.
Gjør smarte alarmvalg