Lurer du på hva hyttealarm koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på alarmanlegg til både hytte og hus, inkludert hva det koster for alarmanlegg med og uten bredbånd, hvilke alarmpakker du kan velge mellom, hva som er viktig å tenke på når du skal velge alarm til hytte, og mye mer. Visste du at man nå får alarmer med GPRS? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Hjemmet ditt ligger kanskje lett tilgjengelig, kanskje i et byggefelt, og mest sannsynlig er det enkelt for rørleggeren, brannvesenet og politiet og ta seg fram til boligen din. Hytta er derimot vanligvis utenfor allfarvei. Ikke nok med det, men mange er på hytta kun i langhelgene. Hva gjør du da hvis uhellet skjer mandagen når du er tilbake på jobb? Da gir det mening å skaffe seg hyttealarm uten abonnement på vakthold. Slike moderne anlegg er tilkoblet via både internett og GSM eller GPRS, slik at du selv kan sjekke bildene fra hytta og få varsel på mobilen når noe er galt.
Man har i praksis to alternativer å velge mellom: Selvinnkjøpt alarmanlegg eller alarmanlegg kjøpt via et alarmselskap - begge deler med eller uten faglært montør. Den store forskjellen er i pris per måned.
Det er flere muligheter å velge mellom hvis du vil plukke ut og kjøpe anlegget selv. Google tilbyr Nest Protect 230 volt til rundt 1.300 kroner eller trepakning på batteri til 4.500 kroner. Ring har en pakke til mindre boliger til rundt 1.800 kroner. Netatmo tilbyr en pakke til 3.300 kroner, mens Popp har et minianlegg med utendørs sirene og alarm til 3.200 kroner.
Selv for en liten pengesum kan du altså beskytte fritidsboligen din mot uønskede gjester, slik at ferien blir akkurat så behagelig som du håper på. Den eneste løpende kostnaden er vanligvis kun mobilabonnementet til alarmens SIM-kort, totalt gjerne 300–400 kroner per år, men det kan også koste mer enn dette, litt avhengig av hvilken abonnementspakke du velger.
Fordelen med alarmselskap er at de fleste av dem er spesialister. Ulempen er at de dermed ønsker å spesialtilpasse tilbudene sine og ikke opererer med prislister; pris fås på forespørsel hos de enkelte. Dette gjelder de fleste av de nedenfornevnte:
Hanor har levert hyttealarmer siden 1992 og har pakker tilpasset både 12-volts- og 240-volts anlegg. Et vanlig alarmanlegg hos dem koster 9.000–11.000 kroner. I tillegg har de alt som trengs av boligalarmer, og sikrer blant annet Stavangers eldste hus og Svalbards befolkning mot isbjørn. Det finnes også hyttealarmer som er tilkoblet sentral.
Verisure tilbyr både innbrudds- og brannalarm som overvåkes sentralt. En tekstmelding kan være lett å ignorere, men har du egen ringelyd for alarmselskapet, kan du være sikker på at du får det med deg hvis de må ringe deg.
Defa har en egen alarmpakke som inkluderer Defa Hyttestyring. Du kan få bevegelsessensorer og magnetkontakter, og med Hyttestyring kan du bestille ekstra sensorer som passer til pakken din.
Også Novus lar deg eie anlegget selv. Alarmboksene er utsøkt elegante, alt kan styres trådløst, og kanskje viktigst av alt; de har svært gode kundeerfaringer meldt inn via Google og Trustpilot.
Hva følger med boligalarmen og hyttealarmen? Noen nøkkelkomponenter, særlig for hyttealarmer, er gjengangere:
Ikke alle alarmer inkluderer alt, selvsagt – her handler det i stor grad om å finne nettopp det du trenger. Hanors Nookbox G2 for eksempel, inneholder foruten sentralenheten, en passiv infrarød føler (PIR), en magnetkontakt og et tastaturpanel.
Et mer komplett sett er for eksempel den flunkende nye Visonic Powermaster 360R, som har innebygd bredbåndsmodul og GSM-sender i sentralenheten, og som lett kan monteres skjult.
Trenger du GPRS, kan Pitbull Alarm Pro – Mini GSM være et godt alternativ. Disse gjør all kommunikasjonen trådløst og kan utstyres med en rekke ulike bevegelsesfølere og innbruddsdetektorer, og dessuten brannalarm (varme, røyk og karbonmonoksid), lekkasjefølere og temperaturfølere – og selvsagt også ulike alarmer og sirener. Rekkevidda er 3 km.
Det store utvalget av følere og målere lar deg sjekke alt som kan føre til både små og store uønskede hendelser. Men hva skal du med slikt på gamlehytta? Eldre hytter var vanligvis svært sparsommelig møblert, med enkle parafinkomfyrer og kun en vedovn til å varme hytta. Men selv eldre hytter har ofte mye arvegods: Kanskje er det ikke verdt så mye i gjensalgsverdi, og kanskje har du aldri brukt smørforma til oldemor til annet enn pynt, men spør dem som har opplevd det; å miste disse flotte, gamle gjenstandene, er som å miste historien sin.
Derfor: Sikre verdiene dine! Men med hva? I andre artikler kan du lese om blant annet delene i et innbruddsalarmanlegg og alarm uten abonnement. Derfor skal vi her se på noen typer sikringstiltak som faller utenom dette. Det du bør ha i bakhodet når du leser videre, er at alle disse sikringstiltakene styres gjennom den samme alarmsentralenheten, som du kan styre via mobilapp.
En vannalarm trenger ikke lenger å være ei ledning som samler hybelkaniner. De kan nemlig også fås som små nette bokser: Novus’ vannalarm fra Ajax er kun 56 × 56 × 14 mm, mens Verisures vannsensor (egentlig en vanndetektor) inkluderer en kveil som blant annet kan tvinnes rundt rør og dermed gir mulighet for ekstra tidlig varsel ved sprengte rør. Slike bokser begynner å ule straks de oppdager vann, og de kan selvsagt være trådløst tilkoblet sentralenheten din.
De fleste er flinke til å sikre huset mot brann, og har gjerne flere brannslokningsapparat og ikke minst mangfoldige røykvarslere. Men hva hjelper røykvarslerne hvis du ikke hører dem fordi du er for langt unna?
Det er tre viktige brannverntiltak du kan gjennomføre:
I tillegg til dette må du selvsagt følge kravene som står i forskrift om brannforebygging.
Du har sett på tilbudene, du har vurdert dem opp mot hverandre, men fortsatt er du usikker. Var tilbudene for dårlig beskrevet? Er du usikker på hva du egentlig burde be om? Hvis du bruker Alarmsmarts anbudstjeneste, får du konkurrerende tilbud sendt rett til innboksen din helt gratis, slik at du kan sammenligne dem opp mot hverandre. Kanskje merker du deg at ett selskap mener du trenger svært mye mer enn et annet? Det er da det kan være greit å vite litt mer om hva som kjører prisen opp.
Først av alt, om det gjelder hyttealarm eller boligalarm: Du må avgjøre om du vil ha alarm med abonnement eller uten abonnement. Hvis du velger med abonnement, hva skal du abonnere på? Hvis du prater med en hyggelig kundekontakt og prøver å forklare hvor hytta ligger, er det ikke sikkert at de skjønner hvor vanskelig tilgjengelig den faktisk er. Enkelte hytteområder, så som Lesja og Valdres, har europaveien rett i nærheten og svært god tilgang; andre hytteområder er derimot gamle seterstøler som det kun går en krokete grusvei opp til – og da kun sommerstid. Hvis du vet at tomta ikke er tilgjengelig for vektere trenger du kanskje ikke betal for en alarm som inkluderer at vektere dukker opp. Hvis selskapet ikke kan gi deg et tilbud uten dette, kan du heller vurdere å bruke noen andre. Derimot kan kanskje alarmen hjemme til hverdagsboligen din ha nytte av slikt. Her må du ha is i magen og vurdere hva du selv synes det er verdt. Med andre ord: Vil du ha en pris per måned på kr 0,– eller er du villig til å betale noen hundrelapper for vektertjenester?
En annen tjeneste man kan abonnere på, er å ha alarmen tilkoblet en vaktsentral med døgnovervåking. Da er du sikker på at utstyret kontrolleres jevnlig og at du og nødvendige etater kontaktes hvis noe går galt. Dette kan koste så lite som en femtilapp. En annen tilleggskostnad du må huske, er mobilabonnementet til alarmen. Telenor har bygd ut mest i hytteområdene, men sjekk hvem som gir deg best dekning.
Alarmselskapene selger gjerne pakketilbud med abonnement inkludert. Men ofte kan det være at du ikke anser slikt som nødvendig. Hvis du skaffer deg et FG-godkjent anlegg montert av en FG-godkjent montør: Så fremt du følger veiledningene, kan du være vel så trygg uten abonnement. Dette må du vurdere selv, men ta deg tid på avgjørelsen, slik at du er sikker på at det er den rette avgjørelsen for deg.
Den aller største besparelsen du har ved å få deg hytte- eller boligalarm uten abonnement, er ved å slippe å betale for vektertjenester. En prissammenligning blant de ulike vaktselskapene viser at selv ved kampanjepriser koster et vanlig boligalarmabonnement deg 13.000–19.000 kroner bare de tre første årene, ifølge alarmselskapet Hanor. Du får veldig mye alarm for slike summer, og det inkluderer faglært, forsikringsgodkjent montering. Tross alt, når det er snakk om områder som du aldri får vekterutrykning til, hvorfor skal du da betale for slike tjenester? En helt vanlig alarmpakke fra Hanor koster rundt 9.000–11.000 kroner inkludert montering. Dette er en engangskostnad, så med andre ord har det begynt å lønne seg allerede i løpet av det andre året.
Nå skal det riktignok sies at det ikke er helt gratis med eget alarmanlegg. Du må skifte batteri hvert femte år, men den femtilappen for et klokkebatteri betaler du nok med glede. En litt større kostnad er mobilabonnement til alarmanlegget, eventuelt også ekstra SIM-kort; dette beløper seg til noen hundrelapper i året, gjerne ytterligere 500 kroner hvis du ikke har bredbåndstilgang. I de fleste tilfellene er det Telenor som har bygd ut i området.
Det er altså mye penger å spare på å få hyttealarm uten abonnement. Det beste av alt er at anlegget er ditt. Og siden de fleste alarmanlegg nå kan fås som trådløse varianter, slipper du å ødelegge lafteverket i hytta med stygge hull.
Så hva skal du velge? Vi har sett på mange aspekter ved hyttealarm:
Med denne kunnskapen i lomma, kan du endelig ta avgjørelsen om hvilken hyttealarmløsning du ønsker.
Gjør smarte alarmvalg