Lurer du på hva røykvarsler fra Sector Alarm koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for røykvarslere, ulike typer, funksjoner og leverandører samt hvilke regler du bør vite om. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Sector Alarms røykvarsler, inkludert installasjon, koster rundt 1.600 kroner, og deretter cirka 20 kroner i måneden for abonnement - helt eksempelvis. For hva det faktisk vil koste å sikre boligen din mot brann, vil nemlig avhenge helt av størrelsen på boligen, antall komponenter, av hvor lenge du har brukt det samme selskapet, hvilken pris du får forhandlet deg til, eventuelle tilbud, hvor avanserte produkter du ønsker deg, og så videre. De store alarmselskapene som Sector Alarm og Verisure har dessuten få priser tilgjengelige på nettsidene sine. Begrunnelsen er nok dels konkurransehensyn og at ingen alarmanlegg er like. For å få mer nøyaktige og konkrete priser må du derfor ta kontakt med aktørene direkte.
Sector Alarm tilbyr innbrudds- og brannalarmer, magnetsensorer, smarte digitale dørlåser og overvåkningskameraer. Du kan alltids utvide ved å kjøpe flere varslere og koble røykvarslere og kameraer opp til smarthjemsystemer som lar de ulike komponentene kommunisere og fungere som et helhetlig sikkerhetsnett. Dette krever ofte en egen sentral, en hovedenhet. Denne koster som regel fra 1.500 kroner til 3.000 kroner.
Om du ønsker et røykvarslingssystem tilknyttet en alarmsentral, kan du opprette abonnement hos et alarmselskap. Røykvarslere og egne kamerasensorer - innebygd i de mer avanserte overvåkningskameraene - oppdager røykutvikling og brann med ulike teknologier som virker sammen og som vil varsle sentralen ved det første tegn på fare. Hjelp vil bli sendt med det samme alarmsentralen mottar varsler fra brannalarmen. En kameradetektor kan også ta bilde av rommet hvor flammeutviklingen er i gang og sende inn disse gjennom varslingssystemet.
Det er vanlig å kjøpe både produkter og abonnementstjenester fra samme leverandør, for eksempel Sector Alarm. Abonnementsprisene varierer ut fra hvor omfattende alarmsystem du ønsker deg, hvilke funksjoner og grad av kompleksitet. Om det er snakk om mer omfattende alarmsystemer som gjerne dekker både innbrudd, brann og andre smarte løsninger med for eksempel digital dørlås og overvåkningskamera, vil månedsprisen for abonnement kryper opp mot 500 kroner i måneden, eller mer. Priser på nærmere 700 kroner i måneden er heller ikke uvanlig, typisk om du ikke inngår avtale under kampanjer. Og kampanjer er ganske vanlige; det gjelder å slå til når disse ligger ute, eller oppnå en gunstig pris ved forhandling. Et tips her er å bruke anbudstjenester, som Alarmsmart, en markedsplass på nett der du kan registrere behovene dine og bli kontaktet av kvalitetssikrede aktører i nærområdet ditt.
Produktene: Nødvendig utstyr, som ladekabler eller batterier, er vanligvis inkludert når du kjøper røykvarsler. Alle Sector Alarms røykvarslere kommer med profesjonell installasjon, gratis teknisk service og livstidsgaranti, og gratis erstatning hvis utstyret blir ødelagt. Ved å benytte deg av kampanjetilbud vil du kunne få gratis installasjon, typisk om du velger å kjøpe grunnpakker som inkluderer både innbrudds- og brannalarm. Det kan spare deg for så mye som 2.000 kroner. Generelt vil installasjonsgebyret ligge på alt fra ingenting til 3.000 kroner.
Apper for betjening av røykvarslere og andre komponenter som kamera er som regel gratis å laste ned og bruke. Noen oppsett for appstyring krever riktignok at du kjøper inn en hovedenhet, en sentral på størrelse med en ruter.
I tillegg til røykvarslere anbefales det at du kjøper brannslukningsapparat, brannstige og brannteppe, da til egne priser.
Abonnement: Sikkerhetsutstyr som innbrudds- og brannalarmer kan, som nevnt, enten være tilknyttet en alarmsentral via abonnement hos et alarmselskap, eller du kan ha lokal varsling. Hos de store selskapene er det vanlig med delbetaling hvor produktprisen bakes inn i de månedlige avdragene. Slike abonnementsavtaler gir økt trygghet ved at du er tilknyttet en alarmsentral og har profesjonell hjelp tilgjengelig via automatiske prosesser. Samtidig vil også uavhengige røykvarslere, alarm uten abonnement, kunne oppfylle kravene fra myndighetene og sørge for grunnleggende god sikkerhet, mens du da unngår månedlige utgifter. Mulighetene er mange; valget er ditt!
Du får tak i seriekoblede, optiske røykvarslere med varsling med både sirene og stemme som gir deg instruksjon og informasjon om hvor brannen har oppstått, samt mobilvarsling - hvor enn du er. Med abonnement hos et alarmselskap vil du være tilkoblet en alarmstasjon hele døgnet. Men hva betyr alt dette, disse begrepene? Under finner du en oversikt over typer brannvarslere og forklaring på tilknyttede begreper:
Optisk røykvarsler: En optisk røykvarsler er det som oftest blir anbefalt av fagfolkene og dessuten oftest rangeres som best i test. Denne oppdager små mengder røyk i en tidlig fase. Den kan kobles til en egen bevegelsesdetektor med kamera. Disse er som regel utstyrt med nattsyn og kan spore og bekrefte brannen effektivt. Med abonnement hos Sector Alarm vil alarmstasjonen reagere umiddelbart på eventuelle varsler.
Optiske røykvarslere kan oppdage ulmebrann på et tidlig stadie ved at den registrerer selv ørsmå røykpartikler, i motsetning til en ionisk røykvarsler, som fungerer litt annerledes:
Ionisk røykvarsler: Ioniske røykvarslere reagerer i hovedsak på åpne flammer, men inneholder også en liten radioaktiv kilde som oppdager røykutvikling. Ioniske røykvarslere var tidligere den mest vanlige røykvarsleren i norske hjem. Det finnes også kombinasjonsløsninger.
Seriekobling: Seriekobling av røykvarslere fungerer slik at dersom én av varslerne merker røyk, utløses brannalarmen i hele boligen.
Overvåkningskamera med bevegelsessensor: Bevegelsesdetektor med kamera oppdager bevegelse, inkludert flammer, og kan overvåke romtemperaturen. Den kan også registrere kroppsvarme. Om alarmen går, aktiveres kameraopptak; alarmselskapet varsles når fare oppdages. Ved brann vil alarmsentralen sørge for raskest mulig brannutrykning. Det er vanlig at slike overvåkningskameraer, som altså samtidig fungerer som brannvarsler, også har nattsyn.
Ulmebrann: En ulmebrann kan som regel ikke sees med det blotte øye. Den sender ikke ut lys og varme, slik flammer gjør, men produserer derimot kald og giftig røyk. Optiske røykvarslere oppdager røyk fra ulmebrann før det utvikler seg flammer. Slike varslere er anbefalt av både Verisure, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Norsk brannvernforening.
Termisk: En betegnelse som dukker opp i sammenheng med optiske røykvarslere, er “termisk” som helt enkelt innebærer følsomhet for temperatur og varme.
Alarmstasjon: Alarmstasjoner har gjerne egne vektertjenester, og de vil koordinerer nødvendig utrykning med nødetater og kontakte familiemedlemmer og naboer etter behov. Hvert alarmselskap har egne sentraler.
FG-godkjente brannalarmer: FG-godkjent betyr forsikringsgodkjent og fungerer som et kvalitetsstempel, en merkelapp produkter gis dersom de tilfredsstiller kvalitets- og sikkerhetskravene definert av FG Skadeteknikk. At røykvarsleren din er FG-godkjent, kan påvirke saken din positivt ved en eventuell erstatningssak hos forsikringsselskapet ditt.
Prisene kan variere stort mellom de ulike selskapene, både når det gjelder produkter og abonnement. Det er derfor lurt å ta seg tid til å hente inn og sammenligne pristilbud fra flere aktører. Sett deg inn i hva som faktisk inkluderes i hvert tilbud, og undersøk tidsperspektiv - vil prisene gå ned over tid? Hvor lang er produktets levetid? Under finner du noen tilbydere av røykvarslere:
Sector Alarm, som de fleste sikkerhetsselskaper, skreddersyr løsninger for boligen din. Deres optiske røykvarslere oppdager bittesmå røykpartikler og kan effektiviseres ved å kobles opp til bevegelsessensorer. De tilbyr videre seriekoblet brannvarsling med sirene og stemme, og er tilkoblet alarmstasjonen hele døgnet. Røykvarsleren kan kobles til Wifi-nettverket og betjenes via app, eller ved hjelp av et eget betjeningspanel. De innebygde sirenene varsler både familiemedlemmer, naboer eller forbipasserende når det er fare på ferde - i tillegg til at appen lar deg følge med på hjemmet ditt også når du ikke er hjemme.
Sector Alarm har lang fartstid på markedet for bolig- og brannalarmer, de monterer kun FG-godkjent alarmutstyr, og alarmene deres er tilkoblet en av de mest moderne alarmsentralene i Nord-Europa. Kundene deres gir dem gode anmeldelser, noe du kan lese mer om ved å søke opp firmaet på kjente nettplattformer.
De tilbyr overvåkning og umiddelbar respons døgnet rundt samt gratis utrykning, teknisk ettersyn og sikkerhetssjekker. Funksjonalitet til alarmsystemet sjekkes automatisk mange ganger i døgnet. Skulle det oppstå et strømbrudd, som påvirker komponenter som går på strøm, og dersom problemet vedvarer, vil alarmstasjonen ta kontakt med deg. Flere apparater har også innebygde batterier som da vil ta over.
Som Sector Alarm er Verisure blant Norges ledende alarmselskaper. Verisure har mer enn 30 års erfaring og alarmteknologien bak deres systemer er også blant de beste på markedet. De tilbyr brannalarm med seriekoblede, optiske røykvarslere. Og med Verisure-abonnement vil den tilknyttede alarmstasjonen bli gjort oppmerksom på mulig farlige situasjoner og dermed varsle nødvendige nødetater. Du vil også få tilgang på umiddelbar evakueringshjelp via en tale- og lytteenhet under en evakueringssituasjon. Deres optiske røykvarslere er FG-godkjente.
Homely leverer moderne brannalarmer og profesjonelle tjenester som inkluderer FG-godkjent alarmstasjon med vektertjeneste. Systemene deres skal være enklere å montere og bruke, og koste mindre, enn hos de tradisjonelle aktørene. De lar deg skreddersy sikkerhetspakker basert på hva du selv ønsker: Komplett “leilighetspakke”, “brannpakke” og lignende. Homely får gode anmeldelser fra forbrukere, noe du kan lese mer om ved å søke opp firmaet på kjente nettplattformer. Du kan velge å betale for tilgang til deres døgnbemannede alarmsentral for cirka 200 kroner i måneden.
Denne produsenten selger 500-600 kroners seriekoblede optiske røykvarslere, som varsler både ved ulmebrann og brann med åpen flamme. Branninfo tilbyr en av markedets mest prisgunstige alarmløsninger - uten abonnement, det vil si uten månedspris - du betaler kun for selve varsleren. Den termiske detektoren reagerer når varmen i søkeområdet overstiger 57 grader. På den måten vil du bli advart i den tidligste fasen av en eventuell brannutvikling. I tillegg til 85-desibels lydvarsling får du ved varmeutvikling og brann varsling direkte til mobilen din. Branninfo har også sikkerhetsløsninger for vannlekkasjer og innbrudd. Du velger den startpakken som passer deg og boligen din best. Det er ingen kostnader knyttet til installeringen da dette er noe du enkelt skal kunne gjøre selv. Skulle du få tekniske problemer underveis, hjelper Branninfo deg kostnadsfritt via telefon, chat eller e-post.
Også forsikringsselskapet If selger røykvarslere. Disse koster mellom 500 og 600 kroner per stykk. If tilbyr ti års produktgaranti og fem års garanti på langtidsbatteriene som medfølger. Batteriene er for øvrig utbyttbare.
Du får også tak i røykvarslere hos kjente elektronikkjeder og i jernvarehandler: Biltema, Power, Obs Bygg, Elektroimportøren og andre. Vi kan nevne at Elektroimportøren har optiske røykvarslere til 80 kroner per stykk samt trådløse varianter som kan kobles sammen. De beste variantene koster fra 400 til 600 kroner.
Lojalitetsrabatter: Om du allerede er kunde og har abonnement hos Sector Alarm eller andre alarmselskaper, vil du som regel få tilbud om overvåkningskamera og andre produkter til rabatterte priser.
Volumrabatt: Om du kjøper flere røykvarslere fra samme leverandør, vil du kunne få volumrabatt, altså lavere stykkpris på varslerne om du kjøper mange nok.
Pakketilbud med kombo-rabatt: Om du velger å kombinere sikkerhetsløsninger, som bolig- og brannalarmer, eventuelt koblet opp til digital dørlås og/eller overvåkningskamera, og kjøper dem fra én og samme leverandør, vil det kunne senke totalprisen.
Kampanjer og tilbud: Ganske ofte har aktørene tilbud hvor gratis installasjon inngår, eller hvor en kombinasjon av deres tjenester og/eller produkter vil kunne gi avslag på rundt 2.000 kroner. Et typisk eksempel på et tilbud vil være å kjøpe boligalarm og brannalarm pluss en digital smartlås til inngangsdøren, og da få med overvåkningskamera på kjøpet. Selskapene følger gjerne hverandres priser og tilbud, så om en av dem setter ned prisene sine, vil gjerne de andre følge etter.
Gjøre noe selv: Overvåkningskameraer og elektroniske dørlåser kan du montere selv, mens mer omfattende alarmsystemer ofte må installeres av sertifiserte fagfolk, gjerne via et alarmselskap.
Anbudstjenester: Det er helt vanlig på markedet for røykvarslere å hente inn tilbud og sammenligne priser, eventuelt også å bruke den informasjonen du opparbeider deg til å forhandle frem en prisgunstig avtale. Benytt deg gjerne av vår gratis anbudstjeneste, Alarmsmart - så slipper du å sitte for lenge på nettet og lete selv!
Lavpriskjeder og butikker: Flere lavpriskjeder selger utvalgte produkter innen brannalarmer og overvåkningskameraer. Les gjerne produktanmeldelser på nett før du gjør innkjøp, og gå gjennom spesifikasjonene for å kunne sammenligne kvaliteten på de ulike produktene. Du må sjekke at komponentene er kompatible med det alarmsystemet du eventuelt har, om du ønsker å integrere dem i smarthuset ditt og om du ønsker å kunne betjene dem via app. Du kan godt spørre leverandøren om produktene deres er FG-godkjente.
En bolig kan bli overtent i løpet av minutter; det er viktig med varsling du våkner av. Det forutsetter også at varslingen fungerer effektivt i hele boligen. I tillegg gir muligheten for varsling på mobilen ekstra trygghet når du ikke er hjemme. Med abonnement hos for eksempel Sector Alarm, vil alarmstasjonen alltid passe på deg og hjemmet ditt. De varsler brannvesenet ved de første tegnene på fare, automatisk.
Plasser minst én varsler i hver etasje, pluss en i hvert soverom. Ved å kjøpe røykvarslere gjennom et alarmselskap vil du kunne få hjelp av sikkerhetseksperter som vil anbefale effektiv og riktig plassering av røykvarslerne basert på forskrifter. Myndighetene pålegger oss alle å ha brannalarmanlegg eller røykvarslere. Forskriftene sier faktisk at du må ha minst en røykvarsler i hver etasje, og at sirenene må ha en lydstyrke på minst 85 desibel.
Lurer du forresten på hvordan du kan bytte batteri i en røykvarsler? For det første vil dagens systemer sørge for at du blir varselet før batteriene går tomme, gjerne en måned i forveien. Noen systemer varsler med lyd - du vet, med den irriterende, men viktige pipingen - men det er også mulig å bli varslet i en eventuell app. Hvor ofte batteriene må byttes ut, varierer fra noen måneder til flere år. Noen apparater har dessuten oppladbare batterier, eller går på strøm. Alarmstasjonene har også muligheten til å overvåke batteriene i apparatene hjemme hos deg og slik kunne sjekke funksjonsnivået på brannalarmen din daglig. Og med nyere alarmsystemer skal du enkelt kunne bytte batterier selv. Benytt deg gjerne av denne oversikten for å sjekke hvilke av Sector Alarms alarmkomponenter du fritt kan bytte batterier på. Du finner også filmer som viser hvordan du går frem. Batterier kan forøvrig kjøpes i nettbutikken deres. Noen typer røykvarslere er utstyrt med filter, og apparatet skal begynne å pipe når det er på tide å støvsuge det, rense det for støv og andre partikler. Forhør deg med leverandøren om du er usikker.
Gjør smarte alarmvalg