Lurer du på hva seriekoblet røykvarsler koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for seriekoblede røykvarslere, inkludert betalingsmodeller og prisforskjeller, muligheter for å spare penger, hva som normalt inkluderes i prisen, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Hvis du skal kjøpe ny røykvarsler og har behov for flere varslere, bør du vurdere å kjøpe seriekoblet røykvarsler. Kort sagt fungerer seriekoblede røykvarslere slik at hvis en av enhetene varsler, så varsler alle. Dette er svært viktig for å kunne bli varslet om en brann i tide. Det skal være minst én røykvarsler i hver etasje i norske hjem, men hvis røykvarsleren i kjelleren varsler om brann, er det ikke sikkert dere hører den med en gang hvis du selv eller andre familiemedlemmer er på loftet. Seriekoblede røykvarslere er koblet til hverandre ved hjelp av trådløs radiokommunikasjon. På den måten kan røykvarsleren som oppdager brannen varsle de andre røykvarslerne, slik at alarmen utløses i hele huset. Når det brenner i en bolig, teller hvert eneste sekund, og blir du varslet sekunder eller minutter for sent, kan skadeomfanget fort bli stort.
Prisen du betaler for et system med seriekoblede røykvarslere avhenger av hvor mange røykvarslere du trenger til boligen din, og hvilken type røykvarsler du velger. Hvor mange røykvarslere du trenger, avhenger av hvor stor boligen din er, men så lenge du har to eller flere varslere, anbefales det å kjøpe seriekoblede røykvarslere. Du kan i dag velge mellom ioniske, optiske og kombinerte røykvarslere. Ioniske røykvarslere er de rimeligste, og koster sjeldent mer enn 300 - 600 kroner. For en optisk røykvarsler ligger prisen normalt et sted mellom 500 og 1.500 kroner per røykvarsler, mens kombinerte varslere koster litt mer enn de optiske. Dette er omtrentlige priser som er ment til å kunne gi en pekepinn, men du finner både billigere og dyrere alternativer hvis du leter. Røykvarslere blir dessuten stadig mer avanserte og noen av dem kan i dag kobles til smarthjemmet og styres ved bruk av en app på telefonen. Da kan du for eksempel skru av alarmen på telefonen, få varsel på telefonen hvis røykvarslerne utløses, justere volumet eller se hvor i huset det brenner. De mest avanserte røykvarslerne koster gjerne mer enn de enkleste alternativene.
Du kan velge å kjøpe røykvarslere enkeltvis hos en leverandør av alarmutstyr, men mange velger i dag å skaffe seg røykvarslere ved å tegne abonnement hos et alarmselskap som leverer mer helhetlige alarmløsninger til hjemmet. I slike tilfeller betaler man som regel bare en fast pris per måned for leie av utstyr og prisen vil avhenge av hvilken pakke du velger. Vi ser likevel at de fleste betaler omkring 300 - 500 kroner per måned for abonnementsløsninger som skal sikre boligen mot både brann og innbrudd.
Hva som er inkludert i prisen du betaler for seriekoblet røykvarsler, avhenger av hvilken betalingsmodell du velger. Om du kjøper utstyret selv fra en leverandør, eller om du tegner abonnement hos et alarmselskap. Hvis du velger å kjøpe røykvarslerne selv, er det som regel bare selve røykvarslerne som er inkludert i prisen. Noen tilbyr også montering av røykvarslerne, men prisen vil da bli høyere fordi den da også inkluderer arbeidstimer for montøren og kjøregodtgjørelse for avstanden montøren kjører frem og tilbake mellom huset ditt og butikken.
Når du skaffer deg seriekoblede røykvarslere gjennom en abonnementsløsning hos et alarmselskap, er det pakken du velger som avgjør hvor mye du betaler i måneden og hva som er inkludert i denne prisen. De fleste alarmselskaper tilbyr standardpakker som typisk inkluderer et viss antall røykvarslere basert på hvor stor boligen din er og hvor mange du trenger, innbruddsalarm, videokameraer, magnetkontakter, sirener, en app som du kan bruke til å kontrollere alarmutstyret og en sentralenhet. Likevel har alarmselskapene pakker som er tilpasset ulike behov og de kan dessuten skreddersys basert på hva du faktisk trenger av utstyr i hjemmet ditt. Så hvis du bare trenger brannalarm og røykvarslere, blir prisen sannsynligvis bli noe lavere. Alarmselskapene oppgir sjeldent konkrete priser på hjemmesidene deres, og du må derfor hente inn pristilbud før du får vite nøyaktig hvor mye det vil koste for deg.
En av de viktigste grunnene til at mange velger abonnementsløsning, er at alarmutstyret i boligen da vil være koblet opp mot alarmselskapets alarmstasjon. I alarmstasjonen sitter det alarmoperatører som følger med døgnet rundt og er klare til å iverksette tiltak hvis alarmen utløses eller noe skulle skje. Dette er spesielt viktig hvis du ikke er hjemme selv når røykvarslerne utløser alarm. Da kan alarmoperatørene verifisere årsaken til at alarmen gikk for så å kontakte nødetater og eventuelt sender vektere til hjemmet ditt for å sikre boligen. Tilkobling til døgnbemannet alarmstasjon og vekterutrykning er normalt inkludert i prisen for abonnementene du kan kjøpe fra alarmselskap.
I dag kan du velge mellom tre forskjellige typer røykvarslere. Det er lurt å sette seg inn i forskjellene på røykvarslerne og hvordan de fungerer, da variantene reagerer ulikt på forskjellige typer branner. Tradisjonelt har ioniske røykvarslere blitt mest brukt i norske hjem, men i løpet av de seneste årene har optiske røykvarslere gradvis tatt over markedet.
Ioniske røykvarslere er designet for å kunne oppdage flammebranner. Enhetene inneholder en radioaktiv kilde, og sender ut stråling i omgivelsene sine. Hvis strålingen som sendes ut treffer gass, vil gassen bli positivt ladet og trekkes til en plate i røykvarsleren som er negativt ladet. Dette vil så utløse alarmen. Selv om ioniske røykvarslere oppdager flammebranner effektivt, er de ikke godt egnet til å oppdage ulmebranner. Dessverre oppstår mange av boligbrannene i Norge som ulmebranner. Ioniske røykvarslere bør derfor plasseres på steder der flammebranner kan forekomme, for eksempel der en har brennbare materialer, i stue, kjeller, på loft eller i boder.
Den optiske røykvarsleren har først og fremst blitt mer populær de senere årene fordi den både kan oppdage flammebranner og ulmebranner på en effektiv måte. Optiske røykvarslere sender ut lysstråler i omgivelsene. Brudd i lysstrålen vil registreres på en fotoelektrisk sensor og utløse brannalarmen. Ulmebranner starter ofte på kjøkken, vaskerom eller på soverom, så disse rommene bør helst utstyres med optiske røykvarslere. Tester av ioniske og optiske røykvarslere viser at den ioniske varianten er litt raskere enn optiske når det kommer til å oppdage flammebranner, men forskjellen er minimal. Optiske røykvarslere oppdager imidlertid ulmebranner mye raskere enn ioniske røykvarslere. Derfor anbefaler de fleste eksperter i dag optiske og seriekoblede røykvarslere.
Det finnes også kombinerte røykvarslere som kombinerer teknologien fra begge variantene, og som derfor er svært effektive i å oppdage alle typer branner, men disse koster noe mer, og optiske røykvarslere er normalt tilstrekkelig for god brannsikkerhet i hjemmet. Siden optiske røykvarslere har blitt mye mer populære de siste årene, er det i dag vanskelig å finne ioniske røykvarslere på markedet. Alarmselskapene pleier som regel også bare å tilby optiske røykvarslere, og normalt kan disse seriekobles.
Forskjellen i pris mellom de billigste og dyreste røykvarslerne er nokså stor, og når du skal kjøpe inn flere seriekoblede røykvarslere som skal kobles til hverandre, kan det være lurt å sjekke ut flere alternativer, slik at du får en oversikt over prisene og kan gjøre et prisbevisst valg. Som vi har sett er det billigst å kjøpe ioniske røykvarslere. For optiske røykvarslere må du betale litt mer, men prisforskjellen er likevel ikke veldig stor. Det er også prisforskjeller mellom røykvarslere som bruker samme teknologi. For eksempel finner du nokså enkle optiske røykvarslere som er veldig billige, og mer avanserte optiske røykvarslere som kan seriekobles, som har avanserte funksjoner og som gjør det mulig å koble varslerne til andre smartprodukter.
Prisen for abonnement hos alarmselskaper kan også variere i stor grad slik at det lønner seg å hente inn pristilbud fra flere alarmselskaper. Er du usikker på om du skal velge abonnement eller å bare kjøpe røykvarslerne separat, er det lurt å tenke i et mer langsiktig perspektiv. Det kan være noe dyrere å gå til anskaffelse av røykvarslere du kjøper uten noen tilknytning til alarmselskap fordi du kjøper selve utstyret. Likevel kan det være billigere på lengre sikt fordi du slipper å betale en fast pris i måneden for abonnement. Velger du heller en abonnementsløsning, slipper du å ut med høye oppstartskostnader fordi du bare leier utstyret, men over tid vil du sannsynligvis betale mer fordi du betaler en fast sum i måneden. Pristester har vist at det er billigere i løpet av en 5 års periode å kjøpe utstyret selv uten abonnement.
Det er likevel gode grunner til å velge abonnement selv om du betaler mer på lengre sikt. Abonnementet kommer med den fordelen at du er tilknyttet et døgnbemannet alarmstasjon, slik at andre kan ta affære hvis du ikke har mulighet til å gjøre det selv. Det gir en ekstra trygghet som mange mener det er verdt å betale litt mer for.
Om du er opptatt av å holde kostnadene nede, kan du selvsagt velge ioniske røykvarslere til en rimelig pris. Ioniske røykvarslere er tross alt bedre enn ingenting og de oppdager flammebranner særlig effektivt. Likevel bør du spørre deg om røykvarslere er noe du egentlig vil spare penger på. Gode og velfungerende røykvarslere kan redde liv, samt hindre omfattende brannskader på boligen og eiendelene dine. Når prisforskjellene mellom de billigste og dyreste røykvarslerne bare er på rundt 1.000 kroner, vil mange tenke at det likevel er lurt å betale litt mer for en god og pålitelig røykvarsler.
Du kan likevel spare penger når du kjøper en røykvarsler av god kvalitet hvis du skaffer deg en oversikt over markedet og sammenligner alternativene dine på pris. Finn ut hva slags røykvarsler du ønsker og hvilke funksjoner du trenger. Deretter kan du se hva som finnes av alternativer i butikker som selger røykvarslere. Sjekk om prisene varierer fra den ene butikken til den andre eller slå til når en av butikkene har kampanje eller selger røykvarslere på tilbud. Det samme gjelder hvis du skal kjøpe abonnement hos et alarmselskap. Vi anbefaler at du henter inn pristilbud fra flere alarmselskaper slik at du kan sammenligne dem på innhold og pris. Merk at du her kan velge mellom pakkeløsninger som inneholder mye forskjellig utstyr, men du kan spare penger ved å bare inkludere det utstyret du faktisk har behov for i pakkeløsningen din.
Selv om noen aktører også tilbyr seg å montere røykvarslerne for deg, er dette noe du i de fleste tilfeller kan velge bort hvis du vil spare penger. De aller fleste røykvarslere er enkle å montere selv og kommer dessuten med utfyllende monteringsinstrukser som forteller deg hvordan du skal gå frem for å montere og koble sammen seriekoblede røykvarslere.
For de aller fleste vil seriekoblede røykvarslere være verdt prisen. Om det er verdt det for deg avhenger likevel av hvilke alarmløsninger du har fra før og budsjettet du har til rådighet. En god røykvarsler som oppdager en brann i tide og som varsler deg på en effektiv måte uansett hvor du befinner deg i huset, kan være med på å redde liv og berge huset og eiendelene dine. Hvis du ikke har røykvarslere i det hele tatt så er det egentlig ikke noe alternativ å ikke kjøpe røykvarsler. Det stilles krav om at alle boliger skal ha en røykvarsler i alle etasjer. Hvis du uansett skal kjøpe røykvarsler, anbefaler vi å gå for seriekoblede røykvarslere fordi de gir økt brannsikkerhet og kan varsle deg uansett hvor du er.
Seriekoblede røykvarslere er et særlig godt valg for deg som leier ut en del av huset ditt. Hvis det begynner å brenne hos leieboeren, vil seriekoblede røykvarslere sørge for at du også varsles i din del av huset. Det samme gjelder selvsagt også motsatt vei.
Om det er verdt å betale for abonnement hos et alarmselskap fremfor å bare kjøpe ditt eget utstyr, avhenger av om du ønsker å betale litt mer for tilknytningen til alarmstasjonen eller om du har behov for vekterutrykning. Hvis du er mye ute og reiser eller av andre grunner tilbringer lite tid hjemme, kan det være lurt å betale for dette. Da kan andre iverksette tiltak for deg når du ikke har mulighet til det selv.
Gjør smarte alarmvalg