Vil du vite mer om boligalarmer og hvilke erfaringer kundene har? I denne guiden forteller vi deg nøyaktig hva du må vite om dagens boligalarmer og hvordan de gjør det i ulike tester. Boligalarmene har utviklet seg i imponerende grad de siste årene, og avanserte systemer som før var forbeholdt de aller mest bemidlede, er nå tilgjengelige for alle og enhver til en billig penge. Visste du at komplett boligalarm uten abonnement kan fås for bare et par tusen? Følg våre råd og unngå de vanligste feilene.
Ønsker du pristilbud på boligalarm, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Enhver vare som kan leveres med tilleggstjenester, leveres som oftest med så mange tilleggstjenester som selgeren kan overbevise deg om at du trenger. Men mye som har vært tilleggsutstyr eller tilleggstjenester, blir til slutt standard: Selv vindusviskere var faktisk tilleggsutstyr til bilene de første ti årene. Så også med boligalarmer: Utstyr som før var kostbart tilleggsutstyr, er i dag standard – selv de minste pakkene har gjerne en sentralenhet, kontrollpanel, infrarød detektor og magnetkontakt – og i dag regnes dette gjerne som minstemål for å ha et fungerende alarmsystem.
Men trenger du egentlig ekstra IR-detektorer? Enn glassknusdetektorer? Og hvilken leverandør bør du velge?
Én viktig ting sikrer deg som kunde: FG-godkjente montører. Forsikringsgodkjente alarmsystem tilfredsstiller strenge krav – krav som er offentlig tilgjengelig for enhver å lese. Montørene skal rådgi deg i henhold til sikringskrav, ikke budsjettmål, og det gir deg trygghet når du kjøper. Men du er kunden: Du kjenner trygghetsbehovet ditt og avgjør hva du faktisk trenger til akkurat ditt hjem. Vi begynner derfor med en kartlegging av nettopp dette:
Still deg selv noen spørsmål:
De fleste ser nok umiddelbart verdien av dette siste. I denne artikkelen skal vi derfor se litt nærmere på hva alarm til hjemmet koster, hvordan slike alarmer gjør det i tester, og hvilke selskaper du kan henvende deg til. Hva får du for pengene dine, og er det verdt det? Vi håper denne artikkelen kan hjelpe deg til å fatte en klok og veloverveid avgjørelse omkring alarmanlegg hjemme!
Det er vel og bra med innbruddsalarm og brannalarm og lekkasjealarm og hyttealarm og integrert alarm, men det kan fort bli mye å holde styr på. Og til syvende og sist er det én faktor som er helt avgjørende: Du må faktisk betale for opplegget. Et par hundrelapper i måneden blir fort mange tusen i året, og hvis man har tilleggskostnader til service og reparering av utstyret, kan det fort bli svært kostbart.
Vi skal se på tre alternativer, men først definere fire begrep:
Kravene til brannvern per 2022 finner du i forskrift om brannforebygging, Byggteknisk forskrift TEK17 og tilsvarende europeiske forskrifter. Det absolutt minste som kan godkjennes er én røykvarsler per etasje som høres med med minst 60 dB(A) bak lukkede dører til oppholds- og soverom, og som uler med minst 85 dB(A) tre meter fra alarmen.
Noen populære brannalarmer er blant annet:
Kjøkken innredes ikke som våtrom, så lekkasjer kan føre til store skader. Dryppbrett samler opp lekkasje fra kjøleskap og leder det fram så du ser det, men det er ikke nok. Utenlandsproduserte hvitevarer med vanntilkobling har ofte for svake rør til norsk vanntrykk, og da skjer skaden fort og brutalt. Det er derfor krav til at lekkasjer skal kunne oppdages enkelt og ikke føre til skader på installasjoner og bygningsdeler, blant annet ved at det monteres lekkasjestoppere (TEK17 § 15-5 (4–5)). Disse har vanligvis hørbar alarm. Selve stopperen er gjerne enten ei fuktfølsom ledning eller en liten boks som ligger på golvet, som er koblet til boksen som stenger vanntilførselen.
Noen populære lekkasjealarmer er blant annet:
Totalpris for vannstoppanlegg er gjerne fra 3.000 kroner og oppover.
Dette er gjerne den mest kostbare delen av boligsikringa. Skjønt, røykvarslere skal vanligvis skiftes ut hvert femte–tiende år; en ikke ubetydelig utgiftspost. I motsetning til lekkasje- og brannalarm, er det ingen krav om at man har boligalarm. Hver enkelt bolig er unik, og dessuten har hver enkelt bruker ulike personlige sikringsbehov. Det som føles trygt nok for deg, føles kanskje utrygt for bestemor.
Man kan likevel finne noen veiledende priser på alarmanlegg:
Hvis du er nysgjerrig på de ulike abonnementstypene, har vi egne artikler om alarm tilknyttet alarmselskap, alarm uten abonnement og hyttealarmer.
Av og til kan det virke som at man selv må være forsikringsgodkjent montør for å vite hva alarmsider og alarmtestere snakker om. Hva er PIR? Hva er Z-bølger? Hva får man hvis man abonnerer på utrykning? Enn om man bare abonnerer på vaktsentral? Og hva er forskjellen på vekterutrykking med og uten hjemmekontroll?
Et godt alarmanlegg kommuniserer også når krisa inntreffer – hvis ikke er det jo lite poeng i å ha montert alarmanlegget! Moderne alarmanlegg bør som minimum kunne kommunisere via GPRS; 2G-nettet, altså GSM, legges nemlig ned i 2025, så det er meningsløst å investere i et anlegg som bare har GSM-kommunikasjon. GPRS brukes dog vanligvis som backup i tilfelle strømbrudd; til vanlig er det bredbåndstilkobling som gjelder.
Vanlige alarmanlegg har en sentralenhet som alle enhetene i alarmanlegget ditt sender informasjon til, et betjeningspanel, og nesten alltid minst følgende:
I tillegg er det ikke uvanlig med glassknusdetektorer, da enten vibrasjonsfølere eller spesialiserte mikrofoner som reagerer på lyden av knust glass. Det begynner også å bli vanligere med minst ett kamera, og da gjerne et som er PIR-aktivert.
Man kan sikre totalvern ved å koble røykvarslere og/eller temperaturfølere og lekkasjedetektorer til det samme alarmanlegget.
Noen nyere anlegg kommuniserer via Z-bølger, i Europa 868,42 MHz, som er en trådløs protokoll spesielt utviklet for tingenes internett.
De fleste alarmselskapene – tilbyderne av hyttealarmer er et hederlig unntak – tilbyr alarmen med abonnement på vaktselskapenes vekterutrykningstjenester. Vaktselskapstjenester kommer i hovedsak i to alternativer: Kun vaktsentral eller med utrykning.
Abonnement med sentralovervåkning betyr at du betaler for at en døgnbemannet tjeneste skal overvåke anlegget ditt. De kontrollerer anlegget regelmessig, mangfoldige ganger i døgnet. Dersom det skjer noe, kontakter de alle nødvendige etater og ikke minst deg eller kontaktpersonene du har oppgitt.
Abonnement med utrykning betyr at du får alt som står over, men at det i tillegg sendes ut vektere for å se til og eventuelt sikre boligen din dersom noe skjer. Utrykningstid varierer etter tid, sted og hvor travle de er; en undersøkelse i regi av TV2 fra 2014 viste utrykningstider på 18–36 minutter.
Hjemmekontroll innebærer at vekteren skal ta seg inn i boligen din og sikre at det faktisk ikke er noen der. Ikke alle tilbyr dette, så forsikre deg om at du får det du ønsker.
Spørsmålet om hvilken alarm på markedet som er best, har intet entydig svar. Skal du kun ha alarmanlegget og bestyre dette selv? Eller skal du ha alarm med abonnement? I det første tilfellet er det kanskje ikke så interessant for deg hvor tilfredse vaktselskapskundene er; i det siste er det nok alfa og omega. La oss se på hva kundene faktisk sier:
BIs Norsk kundebarometer rapporter årlig. I ei årrekke har de spurt kunder fra 18 til 85 år om hvilke erfaringer de har med selskapene Sector alarm og Verisure. Resultatene har vært rangert på tilfredshet og lojalitet, og Verisure har vært vinneren helt fram til fjoråret, da Sector Alarm overtok teten.
Her er resultatene:
Men kundeerfaringer er ikke alt. Når det kommer til stykket, er det kun to selskap som rangeres her, og de som spørres, er allerede kunder. Da er kundebarometeret til SeeYou kanskje mer interessant: Sector Alarm vant sikringsbransjekategorien i 2019 over Verisure og Nokas, og det med gode marginer (henholdsvis 70,4, 61,1 og 54,9 poeng). Året etter var det derimot Homely som tok seieren mot Sector Alarm, Nokas og Verisure. I 2021 tok Sector Alarm seieren nok en gang, og det med hele 92,0 poeng for kundebehandleren. Og 2022-prisen gikk igjen til Homely (over Sector Alarm, Verisure og Avarn Security).
Andre tester har vurdert andre kriterier. Boligmag kåret Verisure til best i test, blant annet på grunn av et stort antall kunder, gode instruksjonsvideoer, resultatene fra Norsk kundebarometer anno 2019 og ikke minst profesjonalitet og det at de er landsdekkende. Dette samsvarer også med Best i test-guidens konklusjon om at Verisure per 2022 var det beste alarmselskapet: de lar deg skreddersy alarmpakkene og byr på profesjonell montering, gode alarmkomponenter og toveis talekommunikasjon til boligen. De framhever òg at Verisure har bare tre måneders oppsigelsestid, mot tolv måneder som er vanlig blant konkurrentene. Tilsvarende mener Hjem og hage at Verisure er det beste valget for både brann- og tyverisikring, blant annet på grunn av fornuftig prising, gode alarmkomponenter og applikasjoner og den utmerkede, lett tilgjengelige kundeservicen.
Best-i-test.nu har en stor hjemmealarmsamletest. De fokuserer på selve elektronikken, ikke vaktselskapene og Ajax Alarm ble testvinner. Systemet er lett å utvide, og i løpet av halvåret de testet det, hadde de minimalt med problemer og fikk alltid rask varsling når noe skjedde.
Boligmag trakk også fram andre selskap: Sector Alarm har også vunnet Norsk kundebarometer, så de har fornøyde kunder, og mobilappen trekkes særlig fram, siden den blant annet lar deg se hva som skjer hjemme fra mobilen. Homely er gode til å la deg skreddersy alarmpakken, og den månedlige kostnaden er kun en behagelig 200-lapp. Avarn Security er blant de fremste tilbyderne av totalsikringspakker og gir gratis montering. Trygg vakt er spesialister på nordnorske forhold og har felles bolig- og brannalarmsystem. Falck boligalarm er velkjent i hele Skandinavia og lar deg kartlegge alarmbehovet via en egen alarmtest. Sikring24 gir livstidsgaranti og har utrykning fra brannvesenet; utrykning er dessuten gratis. Dessuten bør nevnes Stanley Security for deg som har et firma å sikre, og de skiller seg ut med særlig god kamerateknologi.
Det viktigste er at du får det du faktisk trenger. Norsk familieøkonomi gjorde noen prisberegninger i 2018 og fant ut at en boligalarm koster rundt 30.000 kroner etter fem års drift (Sector Alarm var billigst). Det kan derfor lønne seg å benytte anbudstjenester som Alarmsmart og sammenligne flere aktører når du skal velge alarmselskap, så er du sikker på at du får de beste tilbudene tilpasset lommeboka di.
En vel så interessant test ble gjort av svenske PC för alla. De undersøkte alarmpakkene fra Alert Alarm, Garda Alarm, Gardio 2.0, Ring Alarm 2.0, Sector Alarm, Securitas Home, Säkra Larm og Verisure Smart Voice Alarm. Denne testen gjelder altså hovedsakelig for det svenske markedet, men gir også en pekepinn om hva man kan forvente i Norge, blant aktører som opererer i begge land.
Magasinet PC för alla testet på følgende grunnlag:
Verisure, markedsledende i Sverige, ble best i test med hele 9 av 10 poeng; Sector alarm tok 7 av 10. Bladet framhevet Verisures gode app, svært gode sikkerhetsfunksjoner, gratis utrykning og døgnbemannet sentral og mye smart utstyr som man kan bygge ut med.
Dagens moderne boliger er vanligvis allerede godt på vei til å bli smarthjem og selv om tingenes internett er i startgropa, er det kommet for å bli. Men det er intet som hindrer deg i å gjøre også en eldre bolig litt smartere, litt mer økonomisk, litt grønnere – litt tryggere og mer framtidsrettet. Hva har du da å velge mellom og hva kan du bruke boligalarmsystemet ditt til?
En utfordrer på markedet er Homely. De er forholdsvis nye på markedet, men de skiller seg fra de fleste konkurrentene med at de lar kunden kjøpe alarmanlegget. Du får velge om du vil betale det ut med én gang eller inngå en treårig, gratis nedbetalingsavtale (det tilkommer verken renter, avgifter, eller tilleggsomkostninger). Abonnementet koster i underkant av 200 kroner måneden og inkluderer døgnbemannet vaktsentral og vekterutrykning.
De best kjente alarmselskapene i Norge har ulike kvaliteter:
I tillegg til disse er det mange lokale aktører og dessuten aktører spesialisert på hytte- og båtmarkedet. En god start er derfor å sjekke politiets register over godkjente vaktselskap. Her kan du skaffe deg oversikt over vaktselskapene i området ditt, inkludert de små, lokale aktørene som kjenner nærområdet ditt.
Norges utbygging av kommunikasjonsinfrastruktur de senere årene har fullstendig endret landskapet for alle som leverer elektronikk. Det neste kjøleskapet ditt lar deg sannsynligvis oppdatere handlelista og kanskje til og med skanne varene. Har du elbil, kan du følge med på ladestatusen på telefonen. Lyspærer har trådløs nettverkstilkobling. Hele huset kan snart styres fra telefonen, og alarmanleggene har fulgt med i tida. Boligalarmprisene blir da også presset av nye aktører; hvem som helst kan sette seg ned i stua og plukke ut det de ønsker til boligalarmen sin.
Men vokt deg for fellene: Ikke uten grunn har man sertifisering av forsikringsgodkjente montører, alarmutstyr og hele anlegg: Da vet du at alt i anlegget er grundig testet, virker som det skal og er montert riktig i henhold til hva nettopp din bolig krever. Vær varsom og stol på fagfolk; de lever av faget sitt og fornøyde kunder. Vær samtidig kritisk; vær aldri redd for å stille spørsmål. Det er ditt hus og di lommebok, så til syvende og sist er det også ditt valg!
Ønsker du pristilbud på boligalarm, kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede alarmselskap som møter dine behov. Det tar kun ett minutt å komme i gang, og det er helt uforpliktende.
Gjør smarte alarmvalg