Lurer du på hva alarm hjemme koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på alarmsystemer hjemme, inkludert hvilke løsninger du kan velge mellom, hvilke faktorer som påvirker prisen, hvilke betalingsmodeller du kan velge mellom, hvordan du kan spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Stadig flere nordmenn ønsker å installere et alarmsystem i hjemmet for å bedre sikkerheten generelt, forhindre innbrudd og for å kunne oppdage en potensiell brann i tide. Alarmselskapene på markedet i dag tilbyr stadig vekk nye og innovative løsninger som kommer med den teknologiske utviklingen. Det kan gjøre det vanskelig for forbrukeren å vite hva man egentlig trenger, og ikke minst hva man som er rimelig pris å betale for et godt og velfungerende alarmsystem. Enten du trenger alarm til enebolig, leilighet, rekkehus eller hytte, finner du i dag alarmløsninger som er tilpasset din bosituasjon. Alarmselskapene tilbyr også gode alarmløsninger til bedrifter som søker å ivareta sikkerheten til sine ansatte og forhindre at store verdier går tapt som følge av innbrudd eller brann.
Prisen for alarm avhenger av mange forskjellige faktorer og vil derfor være ulik i hvert enkelte tilfelle. Først og fremst kommer det an på om du ønsker alarmsystem med en abonnementsløsning eller om du heller ønsker å kjøpe alarm uten abonnement. Med abonnement hos et alarmselskap er det vanlig å betale omkring 500 kroner per måned. Hvis du heller ønsker å kjøpe alarmutstyret selv, uten å være knyttet til et alarmselskap gjennom et abonnement, betaler du bare for selve utstyret. Da vil prisen avhenge av hva slags utstyr du kjøper og hvor mye utstyr du trenger. Du finner relativt enkle pakker til cirka 2.000 kroner, og mer avanserte alarmsystemer til over 10.000 kroner.
Hvor mye du til slutt ender opp med å betale avhenger videre av hvor stort hus du har og hvor mange dører og vinduer du har i huset ditt. Større hus med flere innganger krever gjerne mer utstyr og noen ganger mer avanserte løsninger. Noen velger også å betale for montering av utstyret. I noen abonnementsløsninger er dette inkludert i prisen, men hvis du må betale for det selv, kan prisen variere mellom alt fra noen få hundre kroner til opp mot 3.000 kroner. For abonnementer kan bostedet ditt også være av betydning for prisen. Ofte er det dyrere hvis du bor i et område som er særlig utsatt for innbrudd og kriminalitet. Vanligvis finner du ikke konkrete priser på hjemmesidene til de store alarmselskapene, noe som skyldes at prisen er individuell, og gis basert på opplysninger du gir om hvor du bor, hva slags utstyr du trenger, detaljer om huset ditt og så videre. På bakgrunn av denne informasjonen kan alarmselskapene skreddersy en egen pakke tilpasset dine behov.
Hva som er inkludert i prisen når du kjøper alarm, avhenger i stor grad av hvilken betalingsmodell du velger. Det vil si om du kjøper alarm med eller uten abonnement. Mange aktører selger alarmsystemer uten abonnement, og utstyret selges da både enkeltvis og i pakker. Hva som inkluderes varierer mellom de ulike pakkene. For eksempel får du hos Norgesalarmen kjøpt en brannpakke med fem optiske røykdetektorer for cirka 3.500 kroner, og en grunnpakke til om lag 4.000 kroner som inkluderer en sentralenhet med innebygd sirene, magnetkontakt, multidetektor som reagerer på røyk, bevegelse og temperatur, nettadapter, tastatur, nødstrømsakkumulator, et alarmskilt og fem alarm-oblater. Hos Elotec Ajax får du en grunnpakke innbruddsalarm som inkluderer en sentralenhet, ett betjeningspanel, en innendørs sirene, en bevegelsesdetektor og to dør-/vindusbrytere. Brannpakken fra Elotec Ajax inkluderer en sentralenhet og tre multidetektorer.
Hva som inkluderes i de ulike pakkeløsningene uten abonnement kan altså variere og det lønner seg derfor å finne ut hva du trenger først og så se om du finner pakker som inkluderer akkurat dette. Hvis ikke kan du kjøpe alt utstyret du trenger enkeltvis. Normalt er ikke montering inkludert i prisen for alarmsystemer uten abonnement, men vanligvis er det en jobb man nokså enkelt kan gjøre selv.
Hvis du heller velger å kjøpe alarm med abonnement, betaler du et fast månedlig beløp som blant annet inkluderer leie av utstyret, oppkobling til en døgnbemannet alarmstasjon, service på alarmanlegget og vekterutrykning ved behov. En viktig årsak til at mange velger alarm med abonnement, er muligheten til å være tilkoblet alarmstasjonen med alarmoperatører som følger med døgnet rundt og iverksetter tiltak hvis noe skulle skje. Opplever du innbrudd mens du er på ferie og alarmen går, kan alarmoperatørene følge med på det som skjer via overvåkningskamera, kontakte nødetater eller sende ut en vekter for å gjenopprette sikkerheten i boligen din. Uten å være tilknyttet en alarmstasjon, er det du selv som må ta affære hvis alarmen går. Derfor foretrekker mange abonnementsløsningen. Hos noen alarmselskaper er montering av utstyr inkludert i prisen du betaler for abonnement, mens du hos andre må betale for montering i tillegg.
De fleste tenker på innbruddsalarm og brannalarm når de hører ordet alarm, men i dag selger alarmselskapene mange andre produkter som sammen med vanlig innbruddsalarm og brannalarm skal gjøre hjemmet ditt tryggere. Her ser vi nærmere på noen populære produkter du får kjøpt på dagens marked.
Vanndetektor: I Norge oppstår omtrent 175 vannskader hver dag som følge av vannlekkasje. Derfor velger mange å kjøpe en vanndetektor eller vannalarm som tidlig oppdager og varsler deg om potensielle vannlekkasjer. Vanndetektoren monteres normalt på kjøkken, i kjeller eller andre steder hvor vannlekkasjer typisk kan forekomme. Vann kan gjøre store skader på konstruksjon og interiør og ofte er skadene kostbare å reparere. Du kan få kjøpt en god vanndetektor for 300-600 kroner, og de er inkludert i mange abonnementsløsninger.
Smart dørlås: Mange velger i dag å kjøpe en digital lås til huset sitt. Med en smart dørlås kan du enkelt låse og låse opp døren via en app på telefonen eller med en kode. Dette kan løse mange hverdagslige problemer, for eksempel hvis du eller noen i familien mister nøklene, hvis du vil slippe inn en håndverker eller et familiemedlem mens du ikke er hjemme selv, eller hvis du bare vil dra ut en tur uten å ta med nøkler. Du kan stille inn appen til å gi deg beskjed når barna kommer hjem, og alarmen kan slås av i det du låser deg eller andre inn i huset. Smarte låser koster normalt et sted mellom 3.000 og 6.000 kroner og er inkludert i mange abonnement.
Kameraer: Du får kjøpt en rekke forskjellige typer kamera som kan installeres inne i huset eller på utsiden. Kameraene kan kobles opp til apper slik at du kan se hva som skjer i huset ditt når du ikke er hjemme, og til alarmstasjoner som enklere kan iverksette riktige tiltak hvis de kan se hva som foregår i hjemmet ditt. Kamera er også nyttig for å sikre viktig bevismateriale dersom et innbrudd skulle skje. Du får dessuten ringeklokker med kamera slik at du kan se hvem som ringer på ved å åpne appen på telefonen din. Kameraer kommer i en rekke varianter og varierer således mye i pris.
Magnetkontakt: Magnetkontakter er en viktig del av skallsikringen på et hus. Magnetkontaktene monteres på dør eller vindu og reagerer på sterke vibrasjoner og andre indikasjoner på at uvedkommende prøver å bryte seg inn i huset. Dette produktet er særlig nyttig fordi det kan utløse alarmen før noen i det hele tatt rekker å ta seg inn huset. Du kan koble magnetkontakten opp mot alarmsystemet i huset og til alarmstasjoner hvis du har abonnement. Skal du kjøpe magnetkontakt uten abonnement, må du regne med å betale omkring 300 - 500 kroner.
Det er nokså store prisforskjeller på alarmer i Norge og derfor lønner det seg gjerne å sammenligne alternativene dine på pris før du kjøper alarm. Det er først og fremst viktig å skille mellom alarmer med og uten abonnement. Det er nokså enkelt å sammenligne forskjellige abonnementsløsninger opp mot hverandre, da du enkelt kan se hva som er den faste månedsbetalingen ved å hente inn pristilbud, samt hva som er inkludert i tilbudet. Skal du derimot kjøpe alarm uten abonnement, kan det være lurt å sjekke prisen på utstyret du trenger hos flere aktører, men det er viktig at utstyret du kjøper er kompatibelt med hverandre, for eksempel at detektorer, kameraer, magnetkontakter og annet utstyr kan kobles opp til alarmen.
Siden du uten abonnement må kjøpe selve utstyret med en gang, men slipper å betale et fast beløp i måneden, er det vanskelig å sammenligne lønnsomheten med en abonnementsløsning. Normalt må du uten abonnement ut med en større sum i oppstarten fordi du betaler for utstyret, men over lengre tid kan det fort vise seg å være billigere. I 2021 utførte TV2 hjelper deg en pristest på alarmsystemer i Norge. I testen ble alarmsystemene sammenlignet på pris over en 5-års periode. Testen viste at du i løpet av 5 år betaler mest for abonnement hos store aktører som Verisure og Sector Alarm, og minst hvis du kjøper alt utstyret selv uten abonnement. Mange synes likevel det er verdt å betale litt mer for å være koblet opp mot en alarmstasjon som kan hjelpe deg hvis noe skjer, og for vekterutrykning som man får med i abonnement.
Det finnes flere måter å spare penger på når du skal kjøpe alarmsystem til hjemmet. Først og fremst er det viktig at du finner ut nøyaktig hva du har behov for, for eksempel i samarbeid med en fagperson. Da slipper du å betale mye mer for et større anlegg enn du egentlig trenger. Videre er det lurt å hente inn pristilbud fra flere alarmselskaper hvis du skal kjøpe abonnement. Mange selskaper oppgir ikke konkrete priser på hjemmesidene deres og du må derfor hente inn tilbud ved å kontakte dem. På den måten får du et skreddersydd tilbud tilpasset din bosituasjon. Ved å hente inn pristilbud fra minst tre forskjellige tilbydere, kan du sammenligne dem på innhold og pris, og velge bort dem du synes koster for mye. Du kan også benytte markedsplasser som Alarmsmart for å motta tilbud fra kvalitetssikrede aktører tilpasset dine behov, slik at du slipper å sitte og lete selv.
Over lengre perioder er det som regel billigere å kjøpe alarmutstyr uten abonnement, så hvis du ikke er så veldig opptatt av å være koblet opp mot en alarmstasjon eller vekterutrykning, kan du på sikt spare en del penger på å kjøpe utstyret selv. Det er likevel viktig at du velger produkter av tilstrekkelig høy kvalitet, slik at du får et alarmsystem som fungerer som det skal og som oppfyller behovene dine. Ofte kan man få tak i gode produkter ved å være på utkikk etter tilbud eller kampanjer ved å sjekke hjemmesidene hos aktører som selger alarmsystemer.
Noen velger å få profesjonelle til å montere alarmsystemer, men du kan som regel spare penger på å gjøre den jobben selv. De fleste alarmsystemer er i dag trådløse slik at det sjeldent er nødvendig å koble sammen og trekke ledninger mellom de ulike enhetene. Du kan aktivt lete etter utstyr kunden kan montere selv, og som regel er det tilstrekkelig å følge monteringsinstruksene som følger med.
Et innbrudd, en brann eller en vannlekkasje kan i verste fall forårsake skader i millionklassen på verdiene dine. Derfor synes mange det er verdt å betale for et alarmsystem som kan hjelpe med å oppdage branner og vannlekkasjer i tide, eller som kan bidra til å få tatt innbruddstyver. En alarm har dessuten en preventiv funksjon når det kommer til innbrudd; mange innbruddstyver vil tenke seg om to ganger, og som regel velge et annet hus, dersom de ser alarmskilt som varsler om at huset er utstyrt med innbruddsalarm. Mange synes også det er verdt å betale for den ekstra tryggheten som ligger i det at alarmoperatører hele tiden følger med og er klare til å iverksette tiltak, enten du er bortreist på ferie eller om du sover på natten.
For de som velger å ikke skaffe seg alarm hjemme, er prisen ofte en viktig faktor. Alarmsystemer kan være dyre, særlig de mest avanserte, men som vi har vært inne på tidligere, er det mange måter å holde kostnadene nede på. Et annet viktig moment er at du ofte kan få rimeligere husforsikring og innboforsikring ved å gå til anskaffelse av alarm hjemme. Så selv om du får en ekstra utgiftspost med alarm, kan deler av kostnadene dekkes inn på lavere utgifter til forsikring. Forsikringsselskapene er villige til å gi lavere pris når du har alarm fordi alarmen reduserer sjansen for at du mister store verdier som følge av en brann eller et innbrudd, og da er utgjør du mindre risiko for forsikringsselskapet. Som regel forutsetter lavere forsikringspremie at du kjøper utstyr som er FG-godkjent.
Gjør smarte alarmvalg