Lurer du på hva boligalarm koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på boligalarm, inkludert hvilke betalingsmodeller du må velge mellom, hva slags alarmutstyr som kan være aktuelt å skaffe seg, hvilke faktorer som påvirker prisen på boligalarm, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Er du bekymret for å få innbrudd i hjemmet ditt? Da har du kanskje vurdert å kjøpe boligalarm. I underkant av 20 prosent av norske boliger er i dag utstyrt med boligalarm. En boligalarm skal sikre materielle verdier i huset og ha en avskrekkende effekt på innbruddstyver. De fleste innbruddstyver vil tenke seg om to ganger og sannsynligvis heller velge et annet hus når de ser at et hus har boligalarm. Det har derfor en forebyggende effekt. Men samtidig som boligalarmen forhindrer innbrudd, velger mange å kjøpe alarm fordi den gir en ekstra trygghet i hverdagen og fordi man slipper å bekymre seg i like stor grad.
Hvis du har søkt etter boligalarm på nettet, har du sikkert sett at det ikke er lett å finne konkret informasjon om pris. De fleste store alarmselskaper tilbyr ikke faste priser på alarmutstyr fordi alle alarmpakker tilpasses kunden og boligens behov individuelt, slik at pakkene kan inneholde forskjellige typer utstyr og tjenester. Følgelig vil prisen være ulik i hvert enkelte tilfelle. På markedet i dag ser man at det finnes to forskjellige prismodeller. Noen alarmselskaper og butikker selger alarmutstyr som du kan kjøpe for en engangskostnad, mens en del av de større alarmselskapene, som Verisure og Sector Alarm tilbyr abonnementsløsninger der du leier utstyret i stedet for å eie det, og betaler en fast pris per måned.
Hvis du velger å kjøpe en boligalarm som du eier, kan du regne med å betale et sted mellom 2.000 kroner for de enkleste anleggene til opp mot 10.000 kroner for de mer avanserte. Ønsker du heller et abonnement, vil prisene vanligvis variere mellom 300 og 500 kroner i måneden. Prisene avhenger imidlertid av en rekke prisfaktorer og de kan derfor avvike noe fra disse estimatene. Prisen bestemmes blant annet av hvor stort huset ditt er, hvordan boligen er utformet, hvor mange potensielle innganger du har, om boligen er lett tilgjengelig for innbruddstyver, hvilket sikringsnivå du ønsker, hvor mye verdisaker du har, hva slags utstyr du faktisk trenger for å gi ønsket sikringsnivå, og om montering er inkludert i prisen eller om montering må kjøpes separat.
Det er lettere å finne konkret prisinformasjon om alarmprodukter du kjøper og eier. Prisene oppgis normalt på butikkenes eller alarmselskapenes hjemmesider hvis produktene kan kjøpes. For å få vite nøyaktig hva du må betale for abonnement må du ta kontakt med alarmselskapene som tilbyr dette. Da vil du motta et pristilbud basert på behovene dine, eventuelt etter en befaring i boligen din.
Siden vi har å gjøre med to forskjellige betalingsmodeller, vil det være vesentlige forskjeller på hva du får inkludert i prisen, avhengig av hvilken betalingsmodell du velger. Vi ser først på hva du får hvis du kjøper alarm som du selv eier, uten abonnement. Forhandlere som selger dette tilbyr som regel forskjellige pakker som inkluderer et utvalg av alarmutstyr. For litt over 5.000 kroner er det for eksempel vanlig å få med en sentralenhet, fjernkontroll, sensor som oppdager bevegelse, varme og røyk, sirene og kanskje en magnetkontakt.
Det finnes imidlertid mer og mindre omfattende pakker tilpasset ulike behov. Hvis du bor i et lite hus, har du kanskje bare behov for en liten pakke, og motsatt hvis du huset ditt er stort. Du kan også kjøpe en alarmpakke og utvide denne med andre komponenter du kjøper separat. Montering er ikke inkludert i prisen, men det meste av alarmutstyr kan man selv installere ved å følge bruksanvisninger.
Hvis du heller foretrekker abonnementsløsningen, vil prisen du betaler inkludere leie av utstyr, og du betaler den faste månedsprisen så lenge du leier utstyret. Hva slags alarmprodukter som inkluderes i pakken avhenger av dine egne preferanser og hvilke behov du har i din bolig. Her kan du som regel skreddersy din egen pakke ved å fjerne eller legge til alarmutstyr du ønsker deg. Med unntak av alarmselskapet Homely, vil du ikke finne standardpakker eller standardpriser hos de fleste alarmselskaper på markedet.
I tillegg til leie av utstyr, inkluderer prisen tilkobling til en døgnbemannet alarmstasjon, og dette er kanskje den viktigste grunnen til at mange foretrekker alarm med abonnement. Hvis alarmen oppdager innbrudd, brann eller at noe er galt, vil alarmselskapet bli varslet slik at de kan kontakte deg eller nødetater dersom det skulle være behov for det.
Ofte får man med overvåkningskameraer som en del av alarmpakken hvis man velger abonnement, og alarmoperatørene kan koble seg til kameraene og se hva som skjer dersom alarmen går. Det gjør at tiltak enkelt og effektivt kan iverksettes. Mange abonnement inkluderer også vekterutrykning. Vektere kan kontrollere forholdene ved boligen din hvis det skulle trengs, men de kan ikke gripe fysisk inn i situasjoner og på den måten forhindre innbrudd. For mange gir likevel vekterutrykning en ekstra trygghet.
Det kan være vanskelig å vite hva slags alarmutstyr man trenger, særlig hvis du ikke kjenner så godt til de ulike produktene som finnes på markedet. Med den teknologiske utviklingen har det kommet mange nye produkter som skal bidra til å sikre hjemmet ditt i enda større grad. Vi skal her se nærmere på et lite utvalg av produkter du kan velge å legge til i en pakke når du skal kjøpe boligalarm.
Disse kalles som regel enten sjokksensor eller magnetkontakt. Dette er et produkt som gir bedre skallsikring av huset. Sjokksensorer plasseres på boligens innganger som dører og vinduer og de oppdager forsøk fra uvedkommende på å ta seg inn i huset gjennom disse inngangene. Sjokksensorer reagerer når de oppdager kraftige vibrasjoner og utløser så alarmen når den kobles opp til husets øvrige alarmsystem. Du kan få kjøpt sjokksensor separat for mellom 300 og 500 kroner per stykk eller du kan inkluderer dem i et abonnement. Fordelen med sjokksensorer er at de kan oppdage innbruddstyver før de rekker å komme seg inn og gjøre skade. Hvis alarmen går før tyvene har kommet inn, er sjansen større for at de snur uten å ta med seg noen av eiendelene dine.
De fleste alarmselskaper har et nokså stort utvalg av overvåkningskameraer som du kan plassere på ulike steder inne i huset eller på utsiden. De fleste kameraene kommer med en tilhørende app på telefonen som du kan bruke til å se hva som skjer i huset når du ikke er tilstede selv. Om du er uheldig og opplever innbrudd, vil du ha tilgang til verdifulle beviser som politiet kan bruke til å finne tyvene. Om du har valgt en abonnementsløsning med tilkobling til alarmstasjon, kan alarmoperatørene benytte kameraene til å verifisere årsaken til at alarmen går og kontakte politi hvis de skulle se at det er innbrudd i boligen din. De mest moderne overvåkningskameraene filmer i svært god kvalitet.
I dag er det stadig flere som bytter ut nøklene med en elektronisk lås til ytterdøren. En digital lås kan du styre med en app på telefonen, slik at du enkelt kan låse eller låse opp døren hvis du trenger å slippe noen inn i huset ditt når du ikke er hjemme. Det er dessuten et praktisk alternativ som kan gjøre hverdagen litt enklere. Man slipper å ta med seg nøkler over alt hvor man går, og hvis du glemmer å låse døren når du drar på jobb eller andre steder, kan du enkelt gjøre det fra telefonen din. Mange alarmselskaper lar deg inkludere digital dørlås i abonnement, men du får også kjøpt dem separat uten abonnement for cirka 3.000 - 6.000 kroner.
Dette er bare et lite utvalg av populære alarmprodukter som finnes på markedet nå til dags. Vi anbefaler at du sjekker hjemmesidene til aktuelle alarmselskaper for å se om de også har annet utstyr som du kan ha bruk for.
Det kan være store forskjeller i pris på boligalarm. Først og fremst vil kostnadsbilde være veldig forskjellig mellom abonnementsløsninger og løsninger uten abonnement. Du må ut med en større kostnad med en gang dersom du velger å kjøpe alt utstyret uten noe abonnement, men til gjengjeld så eier du selve utstyret. Over lengre tid, for eksempel en femårs periode, betaler du likevel mer hvis du velger boligalarm med abonnement. Prisen per måned på 300 til 500 kroner kan på sikt bygge seg opp til å bli nokså mye totalt sett. Det er likevel en mer attraktiv løsning for mange å velge abonnement, nettopp på grunn av tilknytningen til en alarmstasjon, samt tjenester som service på alarmutstyret. Uten tilknytningen til alarmstasjon må du selv iverksette tiltak dersom alarmen går. Hvis du ikke er hjemme, er det ikke sikkert du får det med deg, og det kan være vanskelig å iverksette tiltak raskt nok.
Det er også prisforskjeller innad i samme betalingsmodell. Boligalarmer varierer for eksempel i pris selv om du velger å kjøpe utstyret uten abonnement. Som regel er det forskjeller i kvalitet og funksjoner som er grunnen til at prisene du finner i butikker eller hos alarmselskaper varierer. Det samme gjelder hvis du skal tegne abonnement hos et alarmselskap. Det kan være nokså store prisforskjeller på abonnement hos selskapene på markedet, så det kan lønne seg å hente inn tilbud fra flere alarmselskaper slik at du kan sammenligne alternativene dine og heller velge en av de rimeligere aktørene.
Det kan være kostbart å ha alarm hjemme, men det finnes måter å spare penger på. I et lengre perspektiv slipper du unna med lavere kostnader hvis du kjøper utstyret selv uten abonnement. Det kan være en god løsning for deg som ikke har behov for å være tilkoblet en alarmstasjon. Det kan være lettere å sammenligne pris på løsningene uten abonnement, da det er lett å finne prisinformasjon i butikken eller på nettet. Noen ganger har alarmselskaper og butikker gode tilbud og kampanjer som kan gjøre det hele litt billigere.
Du kan også spare litt penger med en abonnementsløsning hvis du tar deg god tid til å sammenligne alternativene dine. Det anbefales for eksempel å hente inn pristilbud fra flere aktører slik at du kan sammenligne dem på pris og innhold. Når du sammenligner er det ikke tilstrekkelig å bare se på prisen du betaler per måned. Du må også sjekke hva som er inkludert i tilbudet, da et tilbud for eksempel kan være dyrere fordi det inneholder flere produkter eller tjenester. Ofte er vekterutrykning en tjeneste som gjør abonnementet vesentlig dyrere. Hvis du ikke føler du trenger det og alarmselskapet lar deg velge det bort til lavere pris, kan du med fordel gjøre det for å senke kostnadene noe.
Hvis du skal betale for montering i tillegg, blir det fort dyrere enn nødvendig. Det er nokså enkelt å montere det meste av alarmutstyr selv ved å følge bruksanvisningene. Du slipper som regel å styre med ledninger siden de fleste alarmprodukter nå til dags er trådløst. Ved å montere utstyret du kjøper selv, kan du spare litt penger.
Hvis du synes boligalarm er dyrt, har du kanskje vurdert om det egentlig er verdt prisen. For noen er det verdt prisen og for andre er det ikke det. En boligalarm kan potensielt spare deg for summer opp mot millionklassen hvis du skulle være så uheldig å få innbrudd eller brann i huset ditt. Hvis uhellet først er ute, vil du nok være glad for at du valgte å kjøpe boligalarm. Hvis du bor i et område som hvor det er lite kriminalitet og sjansen for å få innbrudd er lav, så er det kanskje ikke verdt å kjøpe de mest omfattende alarmpakkene. Da kan det være tilstrekkelig med noen enkeltprodukter.
Mange synes likevel det er verdt prisen hovedsakelig på grunn av den ekstra tryggheten det gir, og det å slippe å bekymre seg for at noe skal skje. En boligalarm har tross alt en forebyggende effekt som vil få de fleste innbruddstyver til å tenke seg godt om. Om det er verdt å kjøpe boligalarm for akkurat deg, avhenger av hvor du bor, hvor god sikkerheten er fra før, hvilke behov og preferanser du har, og om du kan finne boligalarm med eller uten abonnement til en rimelig pris. Det er også verdt å merke seg at boligalarm kan gi reduserte pris for eksempel på husforsikring eller innboforsikring. Dette kan også være verdt å ta med i betraktning når du vurderer om det er verdt investeringen. Merk at forsikringsselskapene vanligvis krever FG-godkjenning på alarmutstyret for å få redusert pris.
Gjør smarte alarmvalg