Lurer du på hva alarm koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på alarmer, hva som er inkludert i prisen, fordeler med alarm, prisforskjeller i markedet, og hvordan man kan spare penger når man skal investere i alarm. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En alarm, enten det er snakk om et komplett alarmsystem, en ren innbruddsalarm, en boligalarm eller en brannalarm, er en god løsning for å forebygge skader og hindre innbrudd, og det gir også økt trygghet ved brann og vannskader. Alarmen vil minske sjansene for at boligen din blir skadet og redusere risikoen for store økonomiske tap. Den gjør at du og familien din kan sove trygt om natten.
Like fullt: å finne ut hva man må betale for en alarm, er ikke så enkelt som man skulle tro. De største alarmselskapene har ikke standardpriser og oppgir heller ikke priser på nettet, både av konkurransehensyn og fordi alarmen er noe som må tilpasses både hjemmet ditt og dine spesifikke behov. Som vi skal se, er det flere faktorer som spiller inn når det gjelder hvilken pris du vil ende opp med for alarmen:
Du kan kjøpe alarm med eller uten abonnement. Kjøper du alarm med abonnement, ligger en gjennomsnittlig pris per måned på rundt 450 kroner. Så kommer prisen for installasjon i tillegg. Prisen for installasjon vil variere ut fra hvilken månedspris du betaler. Billig installasjon gir gjerne høyere månedspris, mens dyr installasjon gir lavere månedspris. Som regel må du ut med cirka 1.000 kroner for installasjon.
Kjøper du alarm uten abonnement, må du regne med å betale opp mot 10.000 for det tekniske utstyret til alarmanlegget. Du kan gjerne installere alarm hjemme selv, hvis ikke kommer installasjonskostnadene i tillegg. Og du må også regne med noen utgifter til test og vedlikehold av det tekniske utstyret.
Det varierer hva som er med i prisen, basert på om du kjøper alarm med eller uten abonnement:
Ved abonnement på alarm betaler du et etableringsgebyr og videre et fast månedlig beløp. Vanlige elementer i et alarmanlegg er en hovedenhet med oppkobling via GSM & internett, betjeningspanel, magnetkontakter, tale- og lytteenhet, fotodetektor, røykvarsler, gratis mobilapp og alarmskilt.
Har du abonnement på alarm har du tilgang til en alarmstasjon, som er på vakt for deg døgnet rundt, hele året i tilfelle brann eller innbrudd. Alarmstasjonen vil handle raskt om alarmen skulle utløses hjemme hos deg. En alarmoperatør vil ringe deg eller snakke direkte til deg gjennom en tale- og lytteenhet inn i boligen og gi deg hjelp og veiledning. Er du ikke hjemme vil alarmoperatøren raskt avklare om det er fare på ferde ved å se på bilde eller video inne fra boligen din via videokamera. Alarmoperatøren kontakter eventuelt nødetater for deg og sender en vekter hjem til deg. Vekteren vil gjøre en innvendig og utvendig sjekk av boligen, og sikre boligen din. Alarmselskapet vil også automatisk sjekke mange ganger i døgnet at det tekniske utstyret til alarmanlegget ditt fungerer, og sørger for at alarmen alltid er oppdatert med den nyeste programvaren.
Ved alarm uten abonnement betaler du kun for installasjon og det tekniske utstyret til alarmanlegget. Her er det gjerne ferdige pakker med et utvalg av alarmutstyr som selges til en gitt pris. En alarmpakke til 6.000 kroner kan inneholde sentralenhet med sirene, fjernkontroll, mangnetkontakt, kombi-detektor, alarmskilt og alarm-klistermerker. Alarmanlegget kan så bygges ut med mer utstyr.
Med alarm uten abonnement har du ikke tilgang til en alarmstasjon, og må klare deg på egenhånd hvis alarmen går. Du vil få varsel på mobiltelefonen din om du ikke er hjemme når alarmen går. Du må selv følge opp og vedlikeholde alarmutstyret ditt.
Det er flere gunstige fordeler ved å installere alarm hjemme, og her skal vi se på noen av disse:
Ifølge en undersøkelse i regi av «TV2 hjelper deg», fra 2021, er det store prisforskjeller mellom de ulike alarmselskapene. Undersøkelsen tok for seg pris på dette alarmutstyret: Alarm på hoveddør og verandadør, to kameraer, to bevegelsessensorer (hvis ikke dette er integrert i kamera) og fem røykvarslere.
I undersøkelsen kom det frem at alarmselskapene, Verisure og Sector Alarm koster minst det første året. Men etter en femårs periode er kostnaden derimot høyest hos Verisure og Sector Alarm. Dette er på grunn lave oppstartskostnader og høye månedlige utgifter. Hos Verisure kostet installasjon 990 kroner, mens hos Sector Alarm var installasjon gratis. Den månedlige avgiften var på 449 kroner hos Verisure, og 429 kroner hos Sector Alarm.
De billigste alarmselskapene i undersøkelsen var Norgesalarmen og Heimgard. Hos begge installerer man alarmanlegget selv. Hos disse kan man velge om man ønsker en vektertjeneste, eller ikke. Hvis man ønsker vektertjeneste koster det 150 kroner i måneden hos Norgesalarmen, og 299 kroner i måneden hos Heimgard. Man må derimot kjøpe alt alarmutstyret selv, som er gratis hos Verisure og Sector Alarm. Disse eier utstyret du låner.
Her skal vi ta en nærmere titt på de nevnte alarmselskapene:
Verisure er et alarmselskap som tilbyr alarmprodukter og -tjenester for private hjem og bedrifter. Verisure har 30 års erfaring som alarmleverandør i Norge. Ifølge dem selv er de Norges ledende boligalarmleverandør. De har over 240.000 kunder i Norge. Hos Verisure er du koblet til en alarmstasjon som er døgnovervåket. Du får gratis vekterutrykning og en profesjonell installasjon. Alle Verisures produkter, tjenester og støttesystemer utvikles i Verisures eget innovasjonssenter.
Sector Alarm tilbyr alarmprodukter og -tjenester til privatboliger og bedrifter. Sector Alarm er et norsk selskap med 27 års erfaring og mer enn 600 000 kunder. Alarmoperatøren på alarmstasjonen er direkte oppkoblet lokale nødetater, og har en gjennomsnittlig responstid på tolv sekunder. De sjekker funksjonaliteten på alarmsystemet ditt over 100 ganger i døgnet. Sector Alarm vant kundeserviceprisen for beste alarmselskap i 2021. Sector Alarm vant Norsk kundebarometer-pris i 2021 og 2022, som betyr at de har bransjens mest tilfredse kunder.
Homely tilbyr alarmprodukter og -tjenester til private boliger. Homely startet opp i 2019. Hos Homely får du mulighet for vann-, innbrudd- og/eller brannsikring. Du kan velge mellom faste standardiserte alarmpakker. Homely samarbeider med Elkjøp om salg av alarmer. Du blir tilkoblet et døgnbemannet FG-godkjent alarmstasjon. Homely har frivillig vektertjeneste som du kan betale for om du vil. Du har mulighet til å kjøpe tilleggsprodukter uten endring i månedsprisen. Homely vant kundeserviceprisen som beste alarmselskap i 2020 og 2022.
Norgesalarmen leverer alarm til privatmarkedet, for små og mellomstore bedrifter og til byggeplasser. Hos Norgealarmen kan du velge om du vil ha et månedlig abonnement og være koblet opp mot alarmstasjon, eller ikke. Hvis du ønsker å være tilknyttet vekterordning så betaler du per utrykning.
Heimgard tilbyr alarm til privatmarkedet. Heimgard er et underselskap til Heimgard Technologies, et nordisk teknologiselskap som utvikler smarthusløsninger. Med Heimgard alarm kan du velge å være tilknyttet en alarmstasjon, eller kun få varsel på mobiltelefonen. Ved å betale det månedlige beløpet er du tilkoblet Avarn Security sin døgnbemannede alarmstasjon.
Dette er noen av de mest kjente aktørene som leverer alarm, men det er ikke alltid de største som er de riktige for deg. Ved å registrere behovene dine hos oss i Alarmsmart, kan du bli kontaktet av alarmtilbydere i ditt lokalmiljø. Ikke bruk tid på selv å sitte på nettet og lete etter den beste aktøren; la oss finne dem for deg.
Skal du kjøpe alarm, er det en del du kan gjøre for å minske prisen:
Det er helt klart at det er trygghet og sikkerhet man betaler for når man anskaffer seg en boligalarm. En alarm med abonnement kan være en relativt stor utgift på sikt, og du må avveie utgiftene opp mot behovet for trygghet. Trenger du egentlig en alarm og ekstern overvåking? Når det gjelder innbruddsfaren, så er den dalende. Det ble gjort betydelig flere innbrudd for ti år siden enn det gjøres i dag. I stedet for alarm så kan du for eksempel samarbeide med naboer om å passe på hverandres boliger når noen er bortreist. Men man kan selvsagt aldri være sikker på å unngå innbrudd. Har du en stor kunstsamling eller andre verdifulle verdisaker i huset ditt er det klart at å installere alarm kan være lur investering.
De aller fleste er kanskje mest bekymret for innbrudd, men brannvarsling tilknyttet alarmsystemet er minst like viktig. Det er mye du kan gjøre selv for å hindre brann, som å passe på at elektrisk utstyr er slått av og stearinlysene er slukket, og sjekke at røykvarsleren og brannslukkingsutstyr er i orden. Men du kan ikke sikre deg helt mot at brann ikke skjer deg. Og det er spesielt betryggende at en alarmstasjon passer på boligen din når du ikke er hjemme. Det kan forhindre at huset ditt brenner ned til grunnen.
Gjennom alarmselskapet kan du også få mange produkter og tjenester tilknyttet smarthjem-teknologi. Du kan koble til en elektronisk dørlås til alarmen din, som du kan ha full kontroll over og styre fra mobiltelefonen din. Da kan du eksempelvis slippe inn håndverkere i boligen din, selv om du ikke er hjemme. Eller du kan gi gjester midlertidige koder for å komme seg inn til deg. Installerer du smartplugger kan du fjernstyre elektriske innretninger. Da kan du for eksempel skru av og på lyset hjemme når du er bortreist, så det ser ut som noen faktisk er hjemme. Du kan skru på varmen før du kommer hjem, og sette på kaffen mens du er på vei hjem.
Som vi har sett, er det mange fordeler med alarm. Det blir opp til deg å finne ut om det er verdt prisen å betale.
Gjør smarte alarmvalg