Lurer du på hva alarmsystem koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på alarmsystem, inkludert hva loven sier om alarmanlegg, noen viktige aktører på markedet – både nye og gamle – hvilke betalingsløsninger du kan vente deg, og mye mer. Er du klar over at du kan velge mellom å eie og leie alarmanlegg? Og visste du at 2G-nettet legges ned i 2025, og at dette påvirker mange alarmalternativer? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Det har aldri vært enklere å få seg boligalarm enn nå. Dagens alarmsystem er tilkoblet via både mobilnettet og internett, og lekkasjealarm, brannalarm og innbruddsalarm kan settes sammen til ett helhetlig anlegg som du enkelt og greit overvåker med smarttelefonen, nettbrettet eller datamaskinen.
Alarmsystem koster heller ikke så mye som man kanskje tror. Et komplett innbruddsalarmanlegg ligger gjerne mellom drøyt 1.000 kroner for det enkleste til rundt 5.000 kroner for de større pakkene. Googles Nest Protect koster ca. 1.300 kroner stykk og bruker lavenergi-Bluetooth til å kommunisere internt. Rings alarmpakke inneholder alt du trenger til å sikre en mindre bolig og har gjort det skarpt i tester; prisen er behagelige 1.800 kroner. Og hvis du skulle trenger en større pakke med kamera, kan du kjøpe Netatmos pakke for 3.300 kroner. Du trenger altså ikke å ruinere deg for å få et utmerket alarmsystem hjemme.
Loven stiller ikke noe krav til at du skal ha innbruddsalarm, men brannalarm må du ha. I forskrift om brannforebygging står det i § 7 at «Eieren av boliger og fritidsboliger skal sørge for at byggverkene har brannalarmanlegg eller et tilstrekkelig antall røykvarslere.» Forskrifta bestemmer bl.a. antall varslere, dekningsområdet, plassering og hvor høyt de skal ule.
Men røykvarsler er til lite hjelp når du er på norgestur med ungene i baksetet. Med røykvarslerne koblet til alarmanlegget ditt, får du mobilvarsel hvis noe galt er i emning, så du får ringt brannvesenet i tide. Homelys brannalarmanlegg overvåker for bare seks kroner dagen; kjøper man et av pakketilbudene med forsikringsavtale, får man 10–15 % rabatt. Dessuten kan du kombinere brannalarmanlegget med innbruddsalarmanlegget til ei helhetlig løsning uten tillegg i den månedlige kostnaden: pris med sentral overvåking er ca. 200 kroner i måneden uansett anlegg, og man kan fritt velge om man vil betale ut alarmanlegget med én gang eller nedbetale det kostnadsfritt over tid.
Alarm1 har et annet alternativ: De selger alarmanlegg uten abonnement, ment for huset, leiligheten eller hytta di. Alarmanlegget kommuniserer via GSM og bredbåndsinternett. De selger dog også alarmsystem som kun kommuniserer med GSM, altså 2G-nettet. Siden 2G blir lagt ned i 2025, bør du være sikker på at du bare trenger ei midlertidig løsning før du kjøper det. Anbefalt pakke i dag, hvis du vil være framtidsrettet, er Ajax grunnpakke. Den kan kommunisere via 2G, 4G, trådløst og kablet internett, og inneholder blant annet kameradetektor, magnetkontakt, innesirene og betjeningspanel; prisen er rundt 7.900 kroner.
Disse prisene får deg kanskje til å tenk at «Ja, det ser jo ikke så ille ut, men hva får jeg for pengene? Og trenger jeg egentlig abonnement?» Hva innebærer egentlig alternativene for boligalarm og innbruddsalarm? I den neste seksjonen skal vi se på forskjellene på å eie og leie, mens du i det følgende får en kort oversikt over noen av de beste tilbyderne av alarmsystem. For deg som vil vite mer, har vi egne artikler som forklarer grundig hva boligalarm med abonnement og hva boligalarm uten abonnement innebærer.
Enkelte ting går igjen hos de fleste leverandørene. Du kan regne med at du får følgende fra dem som selger alarm med abonnement:
Hvis du velger alarmanlegg uten abonnement, betyr ikke det at du ikke kan få varsel eller styre anlegget via app. Vanlige tjenester ved alarmanlegg uten abonnement er:
Disse tjenestene tilbys gjerne uten noen løpende kostnader.
Når man går til anskaffelse av alarmanlegg – det være seg et anlegg med innbruddsalarm eller en mer omfattende boligalarm som inkluderer røyk-, varme- og lekkasjealarm – må man bestemme seg for om man skal eie eller leie anlegget, og om man vil ha det med eller uten abonnement på vakthold. Nedenfor får du kort vite litt om hva dette innebærer og hvilke leverandører du kan se etter.
En av fordelene med å leie alarmanlegget, er at du gjerne får særdeles gode rabatter på selve alarmanlegget. For mange alarmselskap er ikke målet å tjene penger på selve anlegget, men å heller tilby deg tilleggstjenestene nettopp du trenger. Tre sentrale aktører det er mulig å kontakte i så måte, er Avarn Security, Sector alarm og Verisure.
I stedet for å betale en høyere månedspris hver måned, som skal dekke både alarmanlegget og vakttjenesten, tilbyr noen aktører deg å heleie anlegget. Du kan gjøre dette enten ved å kjøpe og montere anlegget selv, da som boligalarm uten abonnement, eller kjøpe anlegget hos leverandøren og i tillegg få boligalarm med abonnement. Homely og Novus tilbyr selveieanlegg pluss boligalarm med abonnement, mens Alarm1 tilbyr selveieanlegg og boligalarm uten abonnement.
Særlig for hytteeiere er alarm uten abonnement det beste alternativet; det samme gjelder for mange båteiere. Er uhellet ute, er det uansett ingen vektere som når fram tidsnok til hytta di på den gamle fjellsætra, så hvorfor betale for noe du aldri får nytte av? Også mange huseiere ønsker å ikke betale for vaktholdabonnement. Kanskje bor du grisgrendt til, kanskje synes du at du selv har god nok kontroll.
I uansett tilfelle finnes det alternativer også for deg, men vær obs på at forsikringsgodkjent anlegg og forsikringsgodkjent utstyr ikke nødvendigvis er det samme: glimrende utstyr som er feilmontert gir tross alt intet mer enn falsk trygghet. Er du nysgjerrig, har vi en egen artikkel om forsikringsgodkjent alarm. Forhør deg med forsikringsselskapet før du skaffer deg utstyret, så du er sikker på at du får forsikringspremierabatten du fortjener for å sikre boligen din.
Leverandører flest oppgir ikke priser på nettsidene sine; de vil at du som kunde tar kontakt så du kan få et anbud tilpasset behovene dine. Det er videre vanskelig å sette fingeren på vanlige trender: Noen har abonnementspriser som justeres etter størrelsen på alarmanlegget, andre har fast pris. Noen tar betalt for utrykninger; andre har det inkludert. Noen tar betalt for teknikertjenester, andre har det inkludert. Noen har begrenset garanti; andre har livstidsgaranti.
Nedenfor får du vite litt om noen av de største leverandørene og hva de tilbyr:
Alarm1 er spesialister på alarm uten abonnement, det være seg til hytte som hus. De har for tida tre ulike, FG-godkjente alarmsystem. Felles for alarmsystemene deres er at du slipper faste kostnader, du får varsling på telefonen, gratis alarmserver, og alarmen styres via app. Grunnpakken koster rundt 8.000 kroner. Tilleggspakke for hytte, som inkluderer oblater, SIM-kort og ett års abonnement, koster 750 kroner, mens samme pakke for dem som ikke har bredbånd koster 500 kroner ekstra.
I 2020 tok Avarn Security tredjeplass i SeeYou Kundeserviceprisen. De har 30 års erfaring og driver i både Norge, Sverige, Finland og Danmark; dessuten eier de Skan-kontroll og Nokas Cash Handling og kan vise til solid selskapsdrift. De leverer en trådløs alt-i-ett-pakke med skiltmerking av huset og alarmstasjon som kan fjernstyres, døgnovervåking av alle signalene og varsling til nødetatene etter behov. Du som kunde kan styre alt via en app.
Pris ved forespørsel.
At Homely er forholdsvis nye på markedet, betyr ikke at de ikke leverer gode varer. De har også sikret seg samarbeidsavtale med Storebrand, som gir deg rabatt på alarmsystemet. I motsetning til hos mange andre tilbydere, eier du selv utstyret du kjøper fra Homely. Dette kan du betale ut med én gang eller betale ned uten tilleggskostnader over tre år. Med ferdig betalt utstyr koster abonnementet drøyt 200 kroner måneden.
Alarmanlegg på avbetaling betales omkostningsfritt ned over tre år:
Etter ferdig nedbetaling, blir prisen 200 kroner måneden som over.
Du har kanskje ikke hørt om Novus, men internasjonalt er de en anerkjent leverandør av alarmer, og de kan skilte med solide brukeranmeldelser hos Google og Trustpilot. Som med Homely eier du her utstyret selv. Det som kanskje skiller dem mest fra konkurrentene, er designet og utformingen på utstyret de tilbyr. Derfor, dersom du vil ha FG-godkjent alarm som også ser virkelig bra ut, er Novus et godt alternativ.
Pris ved forespørsel.
Sector Alarm har over 25 års erfaring i Norge og har vunnet mangfoldige priser: 14 ganger har de vunnet Kundeserviceprisen (2 ganger Norges beste og 12 ganger bransjens beste); de har vunnet Norsk bærekraftbarometer og bransjens beste på bærekraft, og NKBs bransjepris. I tillegg har de nå to år på rad bransjens mest fornøyde kunder. De tilbyr døgnovervåking av anlegget ditt og varsler umiddelbart kontaktene dine og nødetatene ved behov. Det appstyrte utstyret har livstidsgaranti, og teknisk støtte og oppfølging er inkludert i prisen.
Pris ved forespørsel.
Med 30 års erfaring og nærmere en kvart million kunder med gode erfaringer, er det ingen tvil om at Verisure kan faget sitt. De tilbyr både brannalarm, innbruddsalarm og ikke minst smarthjemløsninger, slik at du kan være sikker på optimal kommunikasjon – som tross alt er nøkkelen til sikkerhet. I 2022 ble de endog kåret til best i test av svenske PC för alla, en test som så på samtlige åtte system som kan styres via smarttelefonapper. Den nye teknologien deres gir HD-bilder og direktetilgang til nødetatene.
Det billigste abonnementet, Arlo Essential, koster kun en femtilapp i måneden. Endelig pris endres etter tilleggsproduktene du velger. Endelig pris ved forespørsel.
Det er flere måter du kan spare penger på hvis du skal installere alarm hjemme, uansett om det kun er innbruddsalarm eller om det er en fullverdig boligalarm med både innbruddsalarm, lekkasjealarm og røyk- og brannalarm. Her følger derfor noen gode råd om hvordan du kan gå fram:
Det viktigste du kan gjøre for å sikre deg boligalarm til en fornuftig pris, er å hente inn flere tilbud fra ulike aktører slik at du har anledning til å sammenligne disse. Dette kan du enten gjøre selv eller benytte anbudstjenester og markedsplasser som hjelper deg å hente inn tilbud, noe som kan være svært tidsbesparende. I stedet for å bruke flere timer på selv å lete på nettet, for så å ringe de forskjellige selskapene etter tur, kan du legge inn behovene dine og hvilke avgrensninger som gjelder for deg, og så motta tre tilbud fra kvalitetssikrede bedrifter med godkjenninger og økonomi i orden. Du kan i så måte registrere behovene dine hos oss i Alarmsmart, så hjelper vi deg med å finne dyktige aktører!
Et annet alternativ er å først finne de ulike komponentene du ønsker. FG-Kontroll har ei egen side der du kan søke opp FG-godkjente varer. Når du har funnet varene du vil ha og sjekket at FG-godkjenninga faktisk er gyldig, kan du for eksempel bruke prissammenligningstjenester på nett til å finne leverandørene med de beste prisene. Da får du sikret deg godkjent utstyr til den beste prisen, og ikke minst får du kun det utstyret du faktisk har bruk for. Det er litt mer arbeid, ja, men du sparer også mye penger på det. Husk dog på at FG-godkjent utstyr ikke betyr FG-godkjent anlegg. Det betyr ikke at anlegget ikke virker som det skal, men det kan være vel verdt å se etter godkjente montører som kan koble opp anlegget for deg.
Her gir vi deg fem gode grunner til å vurdere et alarmsystem hjemme:
Når du så går til anskaffelse av boligalarm, vurder nøye hva som er de reelle behovene dine:
Det viktigste, når det nå handler om å spare penger, er at du ikke bruker masse penger på godkjent utstyr, og så «sparer» penger ved å få det montert av ufaglærte som ikke vet hva de driver med. Det er lett å spare seg til fant. Skaff deg en godkjent montør, så er du viss på at alt virker som det skal!
Gjør smarte alarmvalg