Lurer du på hva innbruddsalarm koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for innbruddsalarm, inkludert hvilke betalingsmodeller som er vanlige i dag, hvilke faktorer som påvirker prisen, hva slags alarmutstyr du kan inkludere i alarmpakker, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Mange nordmenn vurderer å investere i en innbruddsalarm, og det med god grunn. Innbruddsalarmer har en avskrekkende effekt på innbruddstyver som vurderer å bryte seg inn i et hus, og skulle tyvene likevel velge å ta seg inn i huset, kan alarmen bidra til å skremme dem vekk eller å varsle deg, familiemedlemmer, naboer eller en alarmstasjon om at uvedkommende befinner seg i huset. I tillegg gir en innbruddsalarm en trygghet som gjør at du kan sove litt bedre om natten eller reise på ferie med en bekymring mindre. Med en innbruddsalarm er sjansen større for at innbruddstyvene blir tatt og at du får tilbake stjålne verdier.
Likevel er mange usikre på hva slags alarm de bør kjøpe, og ikke minst hvor mye det egentlig koster. I dag kan du i hovedsak velge mellom to forskjellige betalingsmodeller. Du kan velge å kjøpe en innbruddsalarm i en butikk på vanlige måte og installere denne i huset ditt. Velger du denne løsningen, vil du sannsynligvis betale et sted mellom 2.000 og 10.000 kroner, avhengig av hva slags utstyr du velger, hvor moderne utstyret er, hvilke funksjoner det har, og lignende.
Det andre alternativet er å kjøpe abonnement hos et alarmselskap. Da leier du alarmutstyr fra alarmselskapet og du betaler en fast pris per måned så lenge du har utstyret. Prisen for abonnement avhenger av hva slags alarmpakke du velger, men de fleste ender opp med å betale mellom 300 og 500 kroner. Du finner både standardpakker med alarmutstyr og pakker som er tilpasset dine egne behov. Jo mer utstyr du velger å inkludere i pakken, desto mer kostbart blir det for abonnement. Abonnement fra et alarmselskap inkluderer også oppkobling til en døgnbemannet alarmstasjon, og noen ganger også vekterutrykning. Har du et stort hus med flere innganger, vil som regel prisen være høyere fordi det krever mer utstyr for å sikre boligen på tilstrekkelig vis. Prisen for abonnement kan også avhenge av hvor du bor og faren for innbrudd i nabolaget ditt.
Alarmselskaper tilbyr også innbruddsalarm og omfattende alarmsystemer til bedrifter. For bedrifter er det særlig viktig å forhindre innbrudd for å beskytte verdifulle eiendeler eller store kontantbeløp. I tillegg vil en innbruddsalarm for bedrift gi økt trygghet til de ansatte.
Valg av betalingsmodell har mye å si for hva som inkluderes i prisen ved kjøp av innbruddsalarm. Hvis du kjøper alarm uten abonnement, kan du velge en pakke som inkluderer akkurat det utstyret du trenger til en forhåndsbestemt pris. Prisen avhenger naturlig nok av hva slags utstyr som er inkludert i pakken, men en alarmpakke til 5.000 - 6.000 kroner kan typisk inneholde en innbruddsalarm med sentralenhet og sirene, røykvarsler, magnetkontakt til dører og vinduer, fjernkontroll, alarmskilter og kanskje en app. Ønsker du mer utstyr blir det dyrere, og hvis du bare har behov for en enkel innbruddsalarm uten noe mer, slipper du å betale like mye.
Hvis du derimot ønsker deg alarm med abonnement hos et alarmselskap, vil prisen inkludere leie av utstyr i form av en fast pris per måned så lenge du har utstyret. I utgangspunktet kan du velge mellom forhåndsdefinerte pakker som inkluderer forskjellig typer utstyr tilpasset ulike behov, men de fleste alarmselskap kan også sette sammen egne pakker spesialtilpasset din bolig. Alarmselskaper oppgir sjeldent konkrete priser på hjemmesidene deres, nettopp fordi pakkene skal tilpasses den enkelte kunde. Derfor må du ta kontakt med alarmselskaper og oppgi informasjon om hva du trenger, før du får en konkret pris å forholde deg til. Noen alarmselskaper tilbyr også befaring der du bor slik at du kan få gode råd og tips av en fagperson om hva slags utstyr som egner seg for din bolig.
Den store fordelen med å velge abonnement er at du får alarmutstyret ditt koblet opp mot en døgnbemannet alarmstasjon. Dette er inkludert i prisen for abonnementet. Hvis alarmen går, kan alarmoperatørene verifisere årsaken til at alarmen gikk og iverksette tiltak. Har du overvåkningskamera med i abonnementet ditt, kan de koble seg på kameraet og se hva som skjer dersom alarmen går. Dette gir for mange en ekstra trygghet. Hvis alarmen går og du ikke er koblet til en alarmstasjon, må du selv iverksette tiltak eller håpe at naboen kontakter politi eller andre nødetater hvis noe skulle skje. Noen abonnement inkluderer også vekterutrykning, og som regel er det en faktor som bidrar til en del høyere pris. Videre inkluderer noen abonnement montering av utstyr og service på utstyret ved behov.
Enten du kjøper innbruddsalarm i en butikk eller du skaffer deg innbruddsalarm med en abonnementsløsning hos et alarmselskap, vil du sannsynligvis få tilbud om flere typer produkter som inngår i alarmpakker. Noen av disse kan være nyttige og bidra til å sikre hjemmet ytterligere, mens andre produkter ikke er like nødvendige for alle. Her ser vi nærmere på noen alarmprodukter som er vanlig å inkludere i alarmpakker.
Overvåkningskamera: Overvåkningskameraer gjør det lettere å ta innbruddstyver, da det sikrer viktig bevismateriale for politiet. I tillegg har overvåkningskamera en preventiv effekt på innbruddstyver som prøver å finne et hus som er enkelt å bryte seg inn i. Du finner overvåkningskamera i flere prisklasser. De nyeste og mest moderne alternativene er som regel de dyreste, men det er også disse som gir best kvalitet og videooppløsning. Kameraene kan kobles opp til en alarmstasjon slik at alarmoperatører kan følge med på hva som skjer hvis alarmen går. Som regel kommer overvåkningskameraene med en app slik at du kan se på live stream fra telefonen og få varsler hvis kameraene oppdager forskjellige typer bevegelser. Kameraene i dag blir stadig bedre til å skille mellom mennesker og dyr for eksempel, slik at du slipper for mange unødvendige varsler på telefonen. Du kan lese mer i artikkelen om boligalarm med kamera.
Røykvarslere: I Norge er det pålagt å ha en røykvarsler i hver etasje, men det finnes ulike typer røykvarslere. Tradisjonelt har vi brukt ioniske røykvarslere i Norge, og disse fungerer særlig bra når det kommer til å oppdage større flammebranner. Dessverre starter mange boligbranner som ulmebranner og det kan ta lang tid før denne typen brann detekteres av en ionisk røykvarsler. Derfor har optiske røykvarslere blitt mye mer populært i løpet av de siste årene. Disse røykvarslerne oppdager både ulmebranner og flammebranner raskt og effektivt. De fleste alarmselskaper i dag selger bare optiske røykvarslere. Hvis du har en ionisk røykvarsler og skal kjøpe innbruddsalarm, kan det være lurt å inkludere en optisk røykvarsler i alarmpakken din. Du kan lese mer i denne artikkelen om optiske røykvarslere.
Elektronisk dørlås: Mange alarmselskaper tilbyr elektronisk dørlås til sine kunder. Med en elektronisk dørlås kan du åpne og låse døren ved å trykke inn en kode eller ved hjelp av en app på telefonen. Det kan være nyttig hvis det ringer på og du ønsker å låse opp døren fra sofaen eller hvis du har glemt nøklene når du drar ut en tur. I tillegg kan du låse døren fra mobilen hvis du glemmer å gjøre det før du går på jobb, eller du kan slippe håndverkeren inn når du ikke er hjemme selv. Du kan lese mer i denne artikkelen om elektronisk dørlås.
Magnetkontakter: En magnetkontakt er en del av husets skallsikring og skal avverge innbruddsforsøk. Magnetkontaktene monteres ved husets dører og vinduer og de reagerer på sterke vibrasjoner eller slag. Magnetkontaktene kan tilknyttes en alarmstasjon slik at alarmoperatørene varsles umiddelbart hvis uvedkommende prøver å ta seg inn i huset ditt gjennom vinduene eller dørene. Magnetkontakter vil som regel reagere før tyvene i det hele tatt har klart å ta seg inn i huset og er derfor egnet til å avverge innbruddet før skaden allerede har skjedd.
Prisene for innbruddsalarm kan variere i stor grad. Variasjonen blir særlig tydelig hvis vi ser på løsninger med og uten abonnement. Du må som regel betale mer i starten hvis du velger å kjøpe alarmutstyr uten abonnement. Alt mellom 2.000 og 10.000 kroner er realistisk, avhengig av hva slags alarmutstyr du trenger, men etter anskaffelse trenger du ikke betale mer, foruten reparasjoner og bytte av batterier av og til. Skal du derimot kjøpe alarm med abonnement, slipper du å ut med høye kostnader i oppstarten fordi du ikke kjøper selve utstyret, men leier det. Likevel vil det på lengre sikt være dyrere med en abonnementsløsning fordi du betaler en fast pris per måned så lenge du låner utstyret.
En test fra TV2 hjelper deg viste at du over en femårs periode betaler mer for abonnement enn du gjør hvis du velger å kjøpe utstyret selv. Men du får samtidig mer for pengene hvis du velger en abonnementsløsning. Blant annet er tilknytningen til en døgnbemannet alarmstasjon noe mange foretrekker å betale litt ekstra for å ha, og det samme gjelder vekterutrykning. Abonnementer som inkluderer vekterutrykning er normalt dyrere, men det er ikke nødvendigvis slik at du faktisk trenger det. Vektere har begrensede muligheter til å avverge innbrudd, da de eksempelvis ikke kan gripe fysisk inn i en situasjon for å forhindre innbruddet. Det ligger likevel en trygghet i det at alarmoperatører kan iverksette tiltak når du ikke er hjemme selv, eller at en vekter kan komme til boligen din for å kontrollere forholdene.
Det er også prisforskjeller mellom forskjellige butikker og alarmselskaper, slik at det alltid vil lønne seg å sjekke prisene hos flere tilbydere av innbruddsalarm før du bestemmer deg.
Siden det er store prisforskjeller på markedet, kan du spare penger ved å gjøre grundige undersøkelser i forkant. Noen populære alarmselskaper inkluderer Verisure, Sector Alarm og Homely, men det finnes flere aktører på markedet. Mange oppgir ikke konkrete priser på hjemmesidene deres slik at det ofte er nødvendig å hente inn pristilbud. Hvis du henter inn pristilbud fra flere alarmselskaper, kan du sette deg ned å sammenligne alternativene og på den måten unngå de aller dyreste. Når du sammenligner er det viktig at du ikke bare ser på prisen du får tilbud om, men også hva pakkene faktisk inkluderer av utstyr og tjenester.
Når du setter sammen en alarmpakke, kan du med fordel velge bort utstyr du egentlig ikke har bruk for, slik at du slipper å betale unødvendig mye for det. Det er også prisforskjeller mellom butikker som selger innbruddsalarmer, slik at det også kan være lurt å sjekke prisene hos flere butikker hvis du skal kjøpe innbruddsalarm uten abonnement. Noen ganger har butikker og alarmselskaper tilbud eller kampanjer, og hvis du er heldig kan du få en god pris ved å slå til på riktig tidspunkt.
Noen ganger får du tilbud om å få utstyret montert av en fagperson. Om du faktisk trenger profesjonell montering, avhenger av hva slags utstyr du kjøper og hvor vanskelig det er å montere, men det meste alarmutstyr kan du enkelt montere selv ved å bruke monteringsanvisningene som følger med. Du kan derfor spare penger på å velge bort montering. Prisen for montering avhenger av hvor lang tid jobben tar, men i tillegg til arbeidstimer, inkluderer den normalt også kjøretillegg fra butikken og hjem til deg.
For mange er en alarm hjemme verdt prisen. Kanskje du er bekymret for å være borte hjemmefra i lengre perioder, eller kanskje du ikke føler at huset er godt nok sikret hvis du skal reise på ferie. Ved å gå til innkjøp av en innbruddsalarm kan du føle deg trygg på at sikkerheten i hjemmet ditt er god og at huset er beskyttet og overvåket når ingen er hjemme. Hvis noen prøver å bryte seg inn, vil innbruddsalarmen varsle deg og alarmstasjonen slik at det kan tas affære.
Det er likevel ikke sikkert at du trenger alt av alarmutstyr som tilbys av alarmselskaper, så det kan være lurt å være litt skeptisk og tenke nøye gjennom hva du egentlig har bruk for. Du kan med fordel forhøre deg med en fagperson og få gode råd og tips til produkter som egner seg for ditt hjem. Hvis du velger å få en befaring fra et alarmselskap, vil en fagperson komme hjem til deg for å se på boligen og anbefale egnet alarmutstyr, men det er verdt å ha i bakhode at disse også er ute etter å selge utstyr, slik at du gjerne kan stille kritiske spørsmål knyttet til behovet for de ulike produktene.
For noen kan det virke dyrt med alarmutstyr, men du risikerer å tape mye større verdier hvis du skulle være så uheldig å få innbrudd i huset ditt uten at du har innbruddsalarm. Husk også at du kan få vesentlig billigere innboforsikring hvis huset ditt er sikret med godkjent alarmutstyr.
Gjør smarte alarmvalg