Lurer du på hva en ionisk røykvarsler koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på ioniske røykvarslere, inkludert betalingsmodeller du kan velge mellom, hvilke typer røykvarslere som finnes på markedet, hvorfor det kan lønne seg å investere i en kombinasjon av ioniske og optiske røykvarslere, hvor du kan spare penger, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Hvis du skal kjøpe ny røykvarsler, har du kanskje sett at du kan velge mellom flere ulike typer røykvarslere. Det finnes både ionisk, optisk, kombinert, enkeltstående og seriekoblede røykvarslere, og det er ikke alltid så lett å vite hva som er forskjellen på dem, hvordan de fungerer, hva de koster og hva du bør kjøpe.
Ioniske røykvarslere er de røykvarslerne som tradisjonelt sett har blitt brukt i Norge. De er enda mest utbredt i norske hjem, selv om optiske røykvarslere de siste årene har blitt mer og mer populært og i stor grad har tatt over markedet. En ionisk røykvarsler fungerer ved å måle elektrisk ledningsevne i luften. Varsleren har en radioaktiv kilde som brukes til å måle elektrisk strøm i ladede partikler i omgivelsene. Når det brenner vil røyk komme inn i varsleren og ta opp større plass. Røykpartiklene beveger seg ikke like raskt som luftpartikler og derfor reagerer røykvarsleren ved å utløse alarm.
Fordi den ioniske røykvarsleren fungerer på denne måten er den særlig godt egnet til å oppdage flammebranner, men den vil bruke lenger tid på å detektere ulmebranner uten åpen flamme. Derfor bør de plasseres på områder hvor det er fare for flammebranner, som i stue, oppholdsrom, boder, kjeller, på loftet eller andre områder hvor du oppbevarer brennbare materialer. Ioniske røykvarslere er blant de rimeligste røykvarslerne. Prisen for en god ionisk røykvarsler ligger normalt på mellom 300 og 600 kroner, men du finner også billigere og dyrere alternativer enn dette.
Siden de optiske røykvarslerne kom på det norske markedet, har det blitt stadig mer vanskelig å få tak i ioniske røykvarslere. De fleste eksperter anbefaler i dag å bruke optiske røykvarslere eller en kombinasjon av optiske og ioniske røykvarslere. Du kan velge å bare kjøpe røykvarsler hos en butikk som selger det, men mange velger også å kjøpe røykvarslere som en del av en større alarmpakke hos et alarmselskap. Alarmpakkene inneholder da flere andre produkter som tar sikte på å bedre sikkerheten i hjemmet ditt, for eksempel med overvåkningskameraer, innbruddsalarm, røykvarslere, magnetkontakter og lignende. De fleste alarmselskapene gir imidlertid optiske røykvarslere til sine abonnenter fremfor ioniske. Prisen for slike abonnement varierer avhengig av hvilken pakke du velger, men de fleste betaler et sted mellom 300 og 500 kroner i måneden.
Hva som er inkludert i prisen når du kjøper røykvarsler, avhenger av om du kjøper den i en vanlig butikk eller om du får med røykvarsler som del av en større pakke fra et alarmselskap. Kjøper du bare en røykvarsler i en butikk, er det vanligvis kun røykvarsleren som er inkludert i prisen. Noen forhandlere tilbyr imidlertid også montering av utstyret, men da må du være oppmerksom på at prisen kan bli vesentlig høyere. En pris som inkluderer både røykvarsleren og montering vil baseres på antall arbeidstimer som går med til å montere røykvarsleren og å kjøre til og fra hjemmet ditt. Som regel er det uproblematisk å montere ioniske røykvarslere på egenhånd, og du får som regel med monteringsanvisninger som er enkle å følge og som gjør profesjonell montering overflødig.
Hos alarmselskaper må du ofte hente inn pristilbud før du får vite hvor mye det koster og hva som inkluderes i prisen. Det skyldes at alarmselskapene tilpasser pakkene etter dine behov, slik at det blir vanskelig å oppgi konkrete priser på forhånd. Noen alarmselskaper har standardpakker som brannpakke eller innbruddspakke, og innholdet vil da avhenge av hvilken pakke du velger. Det er likevel vanlig å inkludere røykvarslere, innbruddsalarm, overvåkningskameraer, sentralenhet, sirene, magnetkontakter og en app som kan brukes til å styre alarmsystemet. Du kan sette sammen dine egne pakker med de produktene du selv trenger, og prisen vil avhenge av hvor omfattende alarmsystem du velger.
Når du kjøper abonnement fra et alarmselskap, er det vanlig at du bare leier selve utstyret, inkludert røykvarsleren, og leverer det tilbake den dagen du sier opp abonnementet. Prisen for abonnement inkluderer også tilknytning av alarmsystemet ditt til en døgnbemannet alarmstasjon. På alarmstasjonen sitter alarmoperatører som blir varslet hvis alarmen skulle gå. Dette er særlig nyttig hvis du ikke er hjemme selv når alarmen går og har vanskelig for å iverksette tiltak. Fra alarmstasjonen kan alarmoperatørene koble seg på overvåkningskameraene for å finne ut hvorfor alarmen gikk. Om nødvendig kontakter de nødetater eller sender ut en vekter for å kontrollere forholdene ved boligen.
Som vi var inne på innledningsvis, kan du velge mellom flere typer røykvarslere. Det kan være lurt å lese deg opp på fakta om de forskjellige røykvarslerne og gjøre deg kjent med måten de fungerer på, før du velger en røykvarsler til huset ditt.
Optisk røykvarsler: Optiske røykvarslere har hovedsakelig blitt mer populære i løpet av de seneste årene. Denne røykvarsleren fungerer etter lysrefleksjonsprinsippet. Det innebærer at den sender ut en lysstråle der du har plassert røykvarsleren, og dersom lysstrålen blir brutt, vil det registreres på en fotoelektrisk sensor i røykvarsleren, og brannalarmen utløses. Fordelen med en optisk røykvarsler er at den er god til å oppdage alle typer branner. En optisk røykvarsler oppdager en flamme brann nesten like raskt som en ionisk røykvarsler, og den oppdager en ulmebrann mye raskere enn en ionisk røykvarsler. Mange branner i Norge starter som ulmebranner, og med en optisk røykvarsler er sjansene større for å oppdage dem i tide. En optisk røykvarsler bør plasseres på steder der det er fare for ulmebrann, for eksempel på soverom, kjøkken eller vaskerom.
De fleste alarmselskaper i dag tilbyr optiske røykvarslere i abonnementsløsningene deres fremfor ioniske nettopp på grunn av evnen til å oppdage ulmebranner. Av samme grunn anbefaler de fleste eksperter i dag optiske røykvarslere. Det betyr likevel ikke at den ioniske røykvarsleren er ubrukelig. Den er bedre enn ingenting, og særlig god til å oppdage flammebranner. Ioniske røykvarslere kommer likevel med annen ulempe, nemlig at den inneholder radioaktivt stoff. Det betyr at den må deponeres som farlig farlig avfall. I tillegg er det begrenset hvor mye radioaktivt stoff de kan inneholde, slik at ioniske røykvarslere må byttes ut etter relativt kort tid.
Kombinert røykvarsler: Kombinerte røykvarslere er en kombinasjon av ionisk og optisk røykvarsler og de egner seg derfor svært godt for å oppdage både flammebranner og ulmebranner. I fagmiljøet er det gjerne delte meninger om hva som er best av optiske røykvarslere og kombinerte varslere. Selv om begge alternativene er gode på å oppdage begge typer branner, synes mange at kombinert røykvarsler blir litt mer enn nødvendig.
Seriekoblet røykvarsler: Sannsynligvis trenger du mer enn bare én røykvarsler til huset ditt, og da kan det være lurt å kjøpe seriekoblede røykvarslere. Da får du mange røykvarslere (avhengig av hvor stort hus du har og hvor mange du trenger) som plasseres på forskjellige steder i huset ditt. Seriekoblede røykvarslere er i stand til å kommunisere med hverandre, og derfor vil du varsles like raskt uansett hvor i boligen du er og hvor i huset brannen starter.
Røykvarslere varierer i pris. De billigste alternativene du finner i dag er ioniske røykvarslere som normalt koster mellom 300 og 600 kroner. Deretter finner du den optiske røykvarsleren som er litt dyrere med en pris på cirka 500 til 1.500 kroner, mens kombinerte varslere gjerne er de aller dyreste. Prisene for ny røykvarsler er altså ikke så veldig høye, men ofte trenger man flere røykvarslere på en gang, og da kan det være greit å være bevisst på prisforskjellene og sjekke ut flere alternativer før du bestemmer deg. Du finner også prisforskjeller innen samme kategori av røykvarslere. Noen røykvarslere er for eksempel smartere, kan kobles til smarthjemmet og kontrolleres med en app på telefonen. Disse er som regel mer kostbare enn enklere alternativer. Utvalget av ioniske røykvarslere er i dag noe begrenset som følge av at optiske røykvarslere har blitt mer populære de siste årene, og du vil derfor ha færre alternativer å velge mellom hvis du skal kjøpe en ionisk røykvarsler.
Om du vurderer å skaffe deg røykvarsler og annet alarmutstyr gjennom et alarmselskap, er det greit å gjøre seg kjent med prisforskjeller mellom forskjellige alarmselskaper. Alarmselskapene har i dag to forskjellige betalingsmodeller. Enten kjøper du selve utstyret fra alarmselskapet slik at du eier det selv, eller så tegner du abonnement og betaler en fast pris per måned for leie av utstyr og tilknytning til alarmstasjon. Hvis du velger abonnement med leie av utstyr slipper du å betale særlig høye oppstartskostnader, men over tid er det som regel dyrere fordi du betaler en fast pris hver måned for abonnementet. Mange synes likevel det er verd å betale litt mer for å være tilknyttet alarmstasjonen. Kjøper du utstyret direkte fra alarmselskapet uten å tegne abonnement, blir det som regel dyrere i starten fordi du kjøper utstyret, men på lengre sikt er det billigere fordi du slipper å betale en fast sum i måneden.
Det er mulig å holde kostnadene for røykvarslere nede ved å velge ionisk røykvarsler fremfor optisk. Ioniske røykvarslere er tross alt veldig effektive når det kommer til å oppdage flammebranner, men du bør likevel vurdere om røykvarslere er noe du egentlig vil spare penger på. Brannsikkerhet i hjemmet er svært viktig, og en brann som oppdages for sent vil kunne påføre langt større skader og økonomisk tap, slik at noen få hundrelapper fra eller til ved kjøp av røykvarsler ikke bør ha så stor betydning.
Enten du velger å kjøpe ionisk eller optisk røykvarsler, kan du oppnå bedre priser for gode modeller hvis du undersøker markedet grundig og sammenligner prisene i aktuelle butikker. Finn først ut hvilken røykvarsler du ønsker, og sjekk deretter hvem som selger denne røykvarsleren. Sette opp en liste med prisene du får tilbud om i de forskjellige butikkene, så kan du enklere unngå de aller dyreste aktørene. Er du heldig, kommer du over røykvarslere som er på tilbud eller kanskje en av butikkene har kampanje den uken, slik at du kan kjøpe røykvarsler til redusert pris. Hvis det tilbys montering med et tillegg i prisen, kan du med fordel velge bort dette hvis du er ute etter å spare penger.
Det samme prinsippet kan brukes hvis du skal kjøpe abonnement hos et alarmselskap. Her også er det prisforskjeller mellom de ulike tilbyderne av abonnementsløsninger, slik at du gjør lurt i å hente inn pristilbud fra flere alarmselskaper (gjerne 3-4), og sammenligne pakkene du får tilbud om både på innhold og pris.
Som vi har sett koster en ionisk røykvarsler svært lite. Hvis valget står mellom ionisk røykvarsler og ikke røykvarsler i det hele tatt, så er det helt klart verdt å betale pengene det koster for en ionisk røykvarsler. En røykvarsler kan tross alt redde liv og forhindre store skader på huset ditt som følge av brann. Siden det i dag finnes optiske røykvarslere i tillegg, anbefaler vi likevel at du heller betaler litt mer for en optisk røykvarsler. Dette vil øke brannsikkerheten i boligen din betraktelig og gjøre deg i stand til å oppdage en brann før det er for sent, i større grad enn med en ionisk røykvarsler.
Siden det i dag stilles krav til brannvarsling i alle boliger, er det egentlig ikke noe alternativ å ikke ha røykvarsler i det hele tatt. Det skal være røykvarsler i alle husets etasjer og de må plasseres på en måte som gjør dem egnet til å oppdage branner i stuen, på kjøkkenet og utenfor soverom.
Hvis du ikke har røykvarsler og det oppstår brann i huset ditt, kan det gå utover forsikringen din. Noen forsikringsselskaper tilbyr også ny røykvarsler gratis når den gamle må byttes ut. Det estimeres at cirka 650.000 røykvarslere i norske hjem bør skiftes. Hvis røykvarsleren din mangler batteripute til 9-voltsbatteri, bør den byttes ut. Husk at alle røykvarslere uansett må byttes ut når det har gått 8-10 år. Røykvarslere skal ha en dato på baksiden som forteller når den må byttes ut. Er du usikker, så sjekk denne.
Gjør smarte alarmvalg