Lurer du på hva brannalarmanlegg til bolig koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen for brannalarmanlegg, inkludert hva et slik anlegg består av, hvilke lover og regler som gjelder for brannalarmer i både eldre og nye boliger og hva som er fordelene med et brannalarmanlegg. Holder det å kun ha røykvarslere hjemme eller bør du skaffe deg et fullverdig brannvarslingsanlegg? Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
Før vi går over til å snakke om hva det koster for brannalarmanlegg og røykvarslere, er det en fordel å vite litt om TEK17. Den norske byggverkbibelen heter TEK17, og det er her man finner alt av krav, regler, forskrifter og lovgrunnlag for hvordan bygg skal være og virke. Hva betyr dette for deg? Jo, blant annet sikrer det at det som monteres i huset ditt er testet og trygt, slik at du kan sove godt om natta. Godkjent utstyr koster kanskje litt mer, men det er bedre med forsikringsgodkjent utstyr som virker når nøden er størst, enn billige importvarer som kanskje virker når du ikke trenger det.
TEK17 deler bygg inn i risikoklasser, og boliger og fritidsboliger tilhører risikoklasse 4. Til énetasjes boliger kreves sikring jamfør brannalarmkategori 1, mens boliger med to eller flere etasjer må sikres jamfør brannalarmkategori 2, altså heldekkende. Det betyr at du ikke trenger automatisk slukkeanlegg, men heller må ha varslingsanlegg pluss manuelt brannslukningsutstyr tilgjengelig. For deg som privatperson betyr dette vanligvis en husbrannslange eller et brannslukningsapparat (såkalte håndslukkere på minst 6 kg). Ha da i mente at TV2s test av håndslukkere konkluderte med at pulverslukkere hadde større rekkevidde. Pulverslukkere koster rundt 400 til 700 kroner mens husbrannslanger koster rundt 700 til 1.500 kroner.
Slukkeutstyret hjelper derimot lite hvis du ikke vet at det brenner. Alle bygg i risikoklasse 2 til 6 må ha brannalarmanlegg og minstemål for boliger er én røykvarsler per etasje..:
Røykvarslere kan kjøpes for så lite som en hundrelapp, men skal du ha seriekoblede røykvarslere med batteritid på ti år, nærmer du deg fort tusenlappen. Husk at røykvarslere vanligvis bør skiftes ut etter åtte–ti år, og de bør tilfredsstille kravene til TEK17 og den felleseuropeiske standarden NS-EN 14604 eller den norske NS-EN 54-7. Seriekoblede røykvarslere har enten strøm fra veggen eller fra en sentral boks; batteri er reserveløsning.
Her er et utvalg av røykvarslere som selges gjennom Norsk brannvern:
Norsk brannvern selger riktignok kun til bedrifter, inkludert borettslag, men det kan være verdt å nevne noe av det de tilbyr:
Når du skal kjøpe deg brannvarslingsanlegg – eller oppgradere eksisterende anlegg – er det intet som hindrer deg i å selv kjøpe brann-, røyk, temperatur- eller kullosvarslere og så montere dem selv - selv om det er anbefalt av dette gjøres av profesjonelle montører. Men hva får du egentlig for pengene ved kjøp av brannvarslingsanlegg? Hva bør du se etter?
Vurdér disse spørsmålene når du skal kjøpe brannvarslingsanlegg:
En av de beste måtene du kan beskytte deg og dine kjære på, er ved å ha et overvåket brannalarmanlegg. En av mange aktører som tilbyr dette, er Verisure. Alarmanlegget er tilkoblet en døgnåpen alarmstasjon, der grundig opplærte folk passer på alle alarmene dine.
Med grunnpakken fra Verisure får du følgende:
Prisen for Verisures alarmgrunnpakke er rundt 500 kroner måneden, pluss cirka 4.000 kroner for installasjon. Én ekstra røykvarsler øker månedsprisen med cirka 20 kroner, men to ekstra røykvarslere koster kun rundt 30 kroner ekstra. Siden alarmene er montert av proffer, er du sikker på at de virker som de skal. Med tanke på at alarmanlegget deres inkluderer to kameradetektorer, oppdages innbrudd eller farlige situasjoner, som for eksempel et mobilbatteri som det begynner å ryke av, så tidlig som mulig. Det lar dem varsle brannvesenet umiddelbart, lenge før du selv har rukket å våkne og summe deg.
Verisure er bare en av mange tilbydere. Noen har fast pris på alarmstasjonsabonnementet mens andre justerer etter størrelsen på anlegget. Finn dem som passer deg og lommeboka di best!
Når du skal skaffe deg brannvarslingsanlegg, er det noen nøkkelbegreper du fort møter: Hva er en ulmebrann? Hva er kullos? Hva er forskjellen på ioniske og optiske varslere?
Utenfor eller på soverom er det svært viktig å ha en varsler som kan reagere på usynlige gasser. Kullos er svært giftig og inneholder kvelegassen karbonmonoksid (CO); karbondioksid (CO₂) er i romtemperatur fargeløs og svakt syrlig på lukt og smak. Slike farlige avgasser dreper før du våkner og kan rømme. Man kan få varslere som reagerer på både CO og CO₂, også som én kombinert varsler, som f.eks. Elotec Ajax. Slike brannvarslere er særlig viktige å ha på soverom.
Hva gjelder brannslukkingsutstyr, er det for private hjem lite aktuelt med sprinkleranlegg; halongass ble heldigvis forbudt etter år 2000. Pulver- eller skumapparat er det vanligste. Pulverapparatet skal minst ha 6 kg ABC-pulver. D-klassen er for brann i metaller og den gamle (utgåtte) E-klassen var for apparat særlig egnet for brann i elektriske anlegg. Dersom du har et serverrom i huset, kan det være aktuelt med et gassapparat utenfor døra; disse fås som karbondioksid- eller inergenapparat. Prisvariasjonen er stor: CO₂-apparat koster fra rundt 600 til rundt 2.700 kroner. Inergenapparat er nok vanligst i industri.
Til vanlige boliger er pulver- og skumapparat det beste alternativet. Ulempen er selvsagt at det kan påføre skade på det som slukkes – men det er da viktigere at huset ikke brenner ned! Som tidligere nevnt koster pulverapparat rundt 400 til 700 kroner. Før du går til anskaffelse av brannvernutstyret, kan det dog være en god idé å sjekke lista til FG kontroll over godkjent utstyr.
Det er flere store, velrenommerte aktører på markedet. Det som kan gjøre det litt vanskelig når man skal orientere seg, er å finne ut hvem som leverer til privatmarkedet. Og hvordan kan du vite hvem som er seriøse? En god start er å sjekke om de jobber både mot bedrift- og privatmarkedet, samt finne ut hvilke godkjenninger de har. Mange velger å søke om å få såkalt sentral godkjenning. Sentral godkjenning er frivillig, men er et kvalitetsstempel som forteller deg at bedriften innehar «faglig kompetanse, rutiner for kvalitetssikring og seriøsitet i foretaket», slik Direktoratet for byggkvalitet forteller. En nettside som kan være vært verdt å undersøke er Noralarm, som siden 1970 har vært brannalarmbransjens forening.
Eksempler på aktører med sentral godkjenning og hva de tar betalt for brannalarmanlegg og røykvarslere:
Elotec er et av firmaene som har sentral godkjenning. De tilbyr egne løsninger for borettslag, så som Elotecniq, som lar andelshaveren slå av alarmen dersom det bare er alarmutløsning på grunn av steikeos eller lignende. TEK17 kan oppfylles med Elotec Jubilee eller Elotec Ajax, mens EO 130 er løsninga som anbefales til eldre boliger der nettdrift ikke enda er påkrevd. Sikringsskapet kan sikres med temperaturføleren EloTemp og slukkeslangen ExTube. Pris fås ved forespørsel.
Elektroforhandlere er et annet godt stoppested. Elkjøps liste over røykvarslere med de beste kundevurderingene har fire varianter: Den billigste, Nordic Quality NQ189911, koster under 200-lappen og kan seriekobles. Netatmo Smoke har ti års batteritid og kan varsle mobiltelefonen din; prisen er rundt 800 kroner. De desidert mest populære røykvarslerne er dog Google Nest sine to varianter: NestBatteryND og NestWiredND. Begge kan skilte med gode kundevurderinger, og prisen er rundt 1.400 kroner.
Verisure er et komplett alarmselskap, og vi har egne artikler om boligalarm hvis du er interessert i å lese mer om Verisure og andre boligalarmselskaper. Som vi så tidligere i denne guiden, koster montering av grunnpakken 4.000 kroner og hver ekstra røykvarsler 1.700 kroner, men alarmselskapene har rett som det er kampanjer, slik at du kan få bygget ut alarmanlegget ditt til sterkt reduserte priser. Den månedlige kostnaden starter på 500 kroner.
De overnevnte aktørene viser tydelig hva den viktigste forskjellen på tilbudene man får er: Hvis man kjøper alt utstyret selv, får man en forholdsvis høy startpris, men den månedlige kostnaden blir deretter tilnærmet null. Husk likevel at brannalarmer har utløpsdato. Sett derfor gjerne av litt penger hver måned til en egen brannalarmkonto. Dersom du derimot kjøper utstyr fra alarmselskapene, har du en relativt lav startkostnad på bare noen tusenlapper, mens den månedlige abonnementsprisen dekker sentral overvåking og kontroll av systemet, slik at du slipper å tenke på det. Hos noen alarmselskap er utskifting av gammelt utstyr inkludert i prisen. Det blir noen tusenlapper i året, men det lar deg sove trygt og godt om natta vel vitende om at alt utstyret er tipp topp.
Brannsikring er utvilsomt den delen av boligen man bør være mest forsiktig med når det kommer til å spare penger. Men man kan fortsatt handle smart! Hvis du har lyst på en sentralt overvåket alarmtjeneste, får du det beste utgangspunktet ved å bruke en anbudstjeneste som her på Alarmsmart. Da får du minst tre tilbud levert helt gratis rett i innboksen din fra selskaper vi har kvalitetssikret, slik at du kan være trygg på at du mottar tilbud fra seriøse aktører. Dette gir deg tid til å ta den riktige avgjørelsen, uten at du må betale mer enn nødvendig. I tillegg gir det deg forhandlingsmakt: Kanskje likte du selskap A bedre enn selskap B, selv om A var dyrere, og da kan du prute. Det er heller ikke umulig at selskapene gir deg rabattert monteringspris dersom du bare trenger brannalarm og ikke egentlig har behov for innbruddsalarm.
Et annet tips er å sondere markedet rundt høytidene. Mange selskap har kampanjer når det nærmer seg innbrudds- og brannhøytid, for eksempel i julen. Du kan også møte på gode tilbud når det nærmer seg sommerferie. Hvis du sikrer deg en solid rabattert avtale mot ett års bindingstid, er det intet som hindrer deg i å gjenforhandle (med andre kampanjetilbud i bakhånda) når året er omme.
En tredje måte å spare penger på, er ved å kjøpe utstyret selv. Du har da to alternativer: Du kan enten kjøpe det via et FG-godkjent alarmfirma, eller kjøpe utstyret for eksempel hos en elektrohandel og montere det selv. Husk at selv om utstyret er forsikringsgodkjent, blir ikke anlegget som helhet det, med mindre det er montert av en forsikringsgodkjent montør. Hvis du velger å kjøpe brannalarmanlegget via et FG-godkjent alarmfirma, får du også tilbud om montering. Da er du sikker på at anlegget virker som det skal, og mange tilbyr dette både uten at du må låse deg til en bestemt app og uten at du må betale abonnementsavgift til dem. Hvis du vil spare penger på monteringa, kan du selvsagt kjøpe og montere alt utstyret selv. Det kan dog være at du da går glipp av rabattert forsikringspremie, siden mange forsikringsselskap reduserer premiekostnaden når brannalarmen er FG-godkjent.
Svaret på spørsmålet over synes å være aldeles åpenbart: Selvsagt er det verdt å brannsikre boligen sin! Ikke bare er det verdt det, men det er faktisk lovpålagt å gjøre det. Har du ikke skaffet deg det absolutte minimumet av hva loven krever, har heller ikke forsikringsselskapet noen plikt til å hjelpe deg hvis uhellet faktisk skulle være ute.
Et bedre spørsmål er kanskje heller: Hvor mye er det verdt? Her er det flere faktorer å vurdere:
De overnevnte punktene er grunnen til at mange alarmselskap ikke oppgir ferdigpriser på brannalarmanlegg. Et brannalarmanlegg med gode, dyre komponenter, men med dårlig, ugjennomtenkt plassering og manglende kommunikasjonsmuligheter, er ganske enkelt ikke verdt pengene. Til komplekse boliger kan det derfor være lønnsomt å få inn en FG-godkjent montør, slik at du får anlegget du faktisk trenger til en pris du faktisk kan håndtere. Er det verdt det? Ja, utvilsomt, men bare hvis det gjøres riktig.
Gjør smarte alarmvalg