Lurer du på hva brannalarm koster? Vi forteller deg alt du trenger å vite om prisen på brannalarm, inkludert hvilke typer brannalarm som finnes, om du bør kjøpe med eller uten abonnement, hvor store prisforskjellene er på de ulike løsningene, og mye mer. Les vår guide, så unngår du å betale for mye!
Ønsker du pristilbud på prosjektet kan du klikke deg videre rett nedenfor, så setter vi deg i kontakt med kvalitetssikrede fagfolk, matchet til ditt prosjekt. Det tar kun ett minutt å komme i gang og det er helt uforpliktende.
En brannalarm består av vanligvis av en røykvarsler eller et nettverk av røykvarslere som installeres i hjemmet eller andre bygninger og som gir et varsel dersom en brann bryter ut i bygningen. Mer avanserte anlegg kan også inkludere overvåkningskameraer som kan se røyk mens den beveger seg for å kunne gi alarmstasjonen mer detaljert informasjon om hva som foregår, eller de kan være utstyrt med temperaturmålere som kan hjelpe å både oppdage og lokalisere en eventuell brann. Heldigvis opplever de fleste sjeldent brann i hjemmet, men hvis en er uheldig og det først skjer, vil hvert sekund telle fordi branner kan spre seg svært raskt. Ofte krever det en umiddelbar respons for å kunne redde liv eller for å unngå at store verdier i huset går tapt.
Det er vanskelig å si noe veldig konkret om prisen for brannalarm, da prisen i stor grad avhenger av om du kjøper røykvarsler i butikken eller tegner abonnement hos et alarmselskap. Hvis du kjøper brannalarm i butikken uten tilknytning til en alarmstasjon, må du regne med å betale et sted mellom 500 og 1.500 kroner. Det finnes likevel noen billigere og dyrere alternativer enn dette. Prisen avhenger dessuten av hva slags røykvarsler du velger. Det billigste er å velge de tradisjonelle ioniske røykvarslerne, mens de mer moderne optiske røykvarslerne koster litt mer. Kombinerte røykvarslere som er både ioniske og optiske er de dyreste. Brannalarmer i dag kan ha ulike funksjoner, noe som også påvirker prisnivået. Det finnes for eksempel alarmer som kan kontrolleres med en app og som kan gi deg nyttig informasjon om røykutvikling eller gi deg varsler på telefonen.
Om du vil at brannalarmen din skal være tilknyttet en alarmstasjon, må du tegne abonnement hos et alarmselskap. Da betaler du ikke noe for selve brannalarmen, fordi du i et slikt tilfelle vil leie den. Derimot betaler du et fast månedsbeløp til alarmselskapet inntil du sier opp abonnementet. Månedsbeløpet kan variere noe fra det ene alarmselskapet til det andre og avhenger dessuten av hva slags produkter og tjenester du har inkludert i abonnementet ditt. Likevel ser vi at en vanlig pris for abonnement ligger på rundt 300 - 500 kroner i måneden.
Noen populære alarmselskaper som tilbyr brannalarm i Norge inkluderer Verisure, Sector Alarm og Homely, men det finnes også andre du kan velge mellom. Uansett om du kjøper alarm separat i butikken eller tegner abonnement hos et alarmselskap, bør du sjekke om alarmen og alarmselskapet er FG-godkjent. FG står for Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd og er en felles standard som brukes for å si noe om kvaliteten på sikkerhetsutstyr.
Alarmselskapene oppgir sjeldent eksakte priser for abonnementene deres på hjemmesidene, noe som skyldes at prisene vil være forskjellige i hvert enkelte tilfelle og avhenger av hvilke tjenester og produkter du selv velger å inkludere. Derfor må du først ta kontakt med et alarmselskap for å få en konkret pris for akkurat deg. Alarmselskapene har ofte forhåndsdefinerte pakker tilpasset ulike formål som brann eller innbrudd. Pakkene med brannalarm inkluderer vanligvis et visst antall røykvarslere, tilkobling til en døgnbemannet alarmstasjon og vekterutrykning, men den kan også inkludere andre produkter som tar sikte på å oppdage branner, for eksempel gjennom temperaturendringer eller visuelt med et kamera.
Man kan også kjøpe alarmpakker som skal sikre huset både mot brann og innbrudd, og da kan pakkene inkludere både røykvarslere, innbruddsalarm, et visst antall overvåkningskamera, sentralenhet, magnetkontakter, elektronisk dørlås og andre produkter som tar sikte på å forhindre brann eller innbrudd.. Mange alarmselskaper lar deg dessuten sette sammen dine egne pakker med produkter du selv ønsker. Derfor vil det variere i stor grad hva som er inkludert i prisen. Ofte vil abonnementene fra alarmselskaper inkludere service på alarmutstyret med jevne mellomrom, utskifting av batterier, montering og lignende tjenester.
Hvis du heller kjøper røykvarslere som du selv eier i butikken, er det som regel bare selve røykvarslerne som er inkludert. Man vil da ikke ha noen tilknytning til en alarmstasjon og det er opp til deg eller andre som hører alarmen, som for eksempel naboen, å varsle nødetater.
Det finnes noen aktører på markedet som tilbyr montering av utstyr i tillegg når du kjøper det, men i de fleste tilfeller er det unødvendig å kjøpe med slik montering fordi man lett kan montere røykvarslere selv ved å følge bruksanvisningen. Hvis du velger å betale for montering, vil prisen bli vesentlig høyere fordi du da betaler for tiden montøren bruker, samt transportkostnader til og fra hjemmet ditt. Hvis du ikke er teknisk anlagt og ikke har noen til å hjelpe deg med monteringen, kan det likevel være verdt å betale for montering for å være helt sikker på at brannalarmen er installert på riktig måte og fungerer som den skal.
Det finnes forskjellige typer brannalarm som fungerer ved bruk av ulik teknologi. Det er lurt å sette deg inn i disse forskjellene før du kjøper ny brannalarm. Her ser vi nærmere på de ulike typene brannalarm du får kjøpt i Norge nå til dags.
Ionisk røykvarslere har blitt brukt i Norge i flere tiår og den har derfor lange tradisjoner. Denne typen røykvarsler bruker det radioaktive stoffet Americium for å kunne detektere røyk. Stoffet vil gjøre at gasskilder blir positivt ladet slik at gassen beveger seg mot en negativt ladet plate plassert i røykvarsleren. Det får røykvarsleren til å reagere og sende varsel. Ionisk røykvarslere er svært effektive når det kommer til å oppdage flammebranner, men ulmebranner vil det ta tid før den oppdager. Mange branner starter som ulmebranner og derfor har den ioniske røykvarsleren blitt mindre populær med årene. Hvis du likevel skal ha ionisk røykvarsler, bør du plassere den i rom hvor det er størst sjanse for å få flammebrann, for eksempel i områder hvor det er brennbare materialer.
I løpet av de siste årene har den optiske røykvarsleren tatt over store deler av markedet fordi den både kan oppdage flammebranner og ulmebranner effektivt. En optisk røykvarsler vil sende ut lysstråler og varsle dersom lysstrålen blir brutt. Røyk som forårsakes av ulmebranner har store partikler, noe som den optiske røykvarsleren effektivt plukker opp. Ulmebranner er som regel tidlig i utviklingsfasen og det er helst her det er ønskelig å få stoppet brannen før den utvikler seg enda mer og forårsaker større skader. De fleste alarmselskaper har i dag bare optiske røykvarslere. Ioniske røykvarslere er litt billigere, men forskjellen er sjeldent på mye mer enn et par hundre kroner.
Selv om både ioniske og optiske røykvarslere oppdager flammebranner effektivt, har noen tester vist at den ioniske røykvarsleren oppdager flammebranner branner ørlite raskere enn optiske røykvarslere. Hvis du ønsker det beste fra begge typer, kan du kjøpe en kombinasjonsvarsler som fungerer med både optisk og ionisk teknologi.
De fleste trenger flere enn én røykvarsler i huset, da alle må ha en røykvarsler i hver etasje. Hvis du skal ha flere røykvarslere, anbefales det å kjøpe såkalte seriekoblede røykvarslere. Da vil røykvarslerne kommunisere med hverandre uavhengig av hvor de er plassert i huset. Så hvis det begynner å brenne nede i kjelleren mens du er på loftet, vil røykvarsleren i kjelleren varsle alle andre røykvarslere i huset, slik at alle alarmene går av og du hører den uansett hvor du befinner deg.
Siden en brannalarm i seg selv bare koster litt mer eller mindre enn 1.000 kroner, spiller ikke prisen så veldig stor rolle for mange, men hvis du skal kjøpe flere røykvarslere, kan det fort bli litt dyrt. Da er det verdt å være oppmerksom på prisforskjellene som finnes for å lettere kunne gjøre et prisbevisst valg ved kjøp av brannalarm. Som vi har sett, er ioniske røykvarslere billigst, mens optiske røykvarslere koster litt mer, og kombinasjonsvarslere er de dyreste. Prisforskjellene reflekterer i stor grad forskjell i kvalitet på de ulike røykvarslerne, men kan også forklares med ulike funksjoner røykvarslerne kan ha. Hvis de for eksempel kan kontrolleres med en app på telefonen eller være koblet til andre systemer i et smarthjem, kan det være med på å forklare høyere pris.
Det er også verdt å være oppmerksom på prisforskjeller mellom alarmselskaper hvis du heller vurdere å tegne abonnement. Mange lurer på om det er billigst å kjøpe selve utstyret selv fra en butikk eller alarmselskap, eller å tegne abonnement. Svaret er at du i det lange løp betaler mer for abonnement hos et alarmselskap fordi du betaler en fast pris i måneden som etterhvert vil overstige kostnadene for å kjøpe en alarm som du eier selv.
Hvis du kjøper utstyret, betaler du bare en engangskostnad. Undersøkelser har vist at dette over en femårs periode er billigere enn å tegne abonnement. Likevel kommer abonnement med mange fordeler som du ikke vil ha hvis du kjøper utstyret uten abonnement. Med abonnement er du tilknyttet en døgnbemannet alarmstasjon som kan ta affære hvis du ikke våkner av brannalarmen eller ikke er hjemme når det brenner. Om du har overvåkningskamera, kan alarmoperatørene koble seg på dersom alarmen går, for å se hva som skjer og eventuelt varsle brannvesenet og andre nødetater. Selv om det er dyrere med abonnement, får du altså mer for pengene.
Det går an å spare penger på brannalarm, for eksempel ved å kjøpe en billig ionisk røykvarsler fremfor en optisk varsler eller kombinasjonsvarsler, men siden prisforskjellene er såpass små, og en eventuell ulykke vil kunne ha omfattende konsekvenser, anbefaler vi å ikke spare for mye penger på denne måten. Hvis du er uheldig og oppdager en brann i hjemmet ditt for sent, kan det medføre enormt store tap av verdier eller i verste fall at noens liv går tapt. I denne sammenhengen blir noen hundrelapper fra eller til uvesentlig.
Om du skal kjøpe mange seriekoblede varslere til huset ditt, kan det likevel bli litt dyrt, og det kan lønne seg å sjekke om noen butikker har gode tilbud du kan slå til på, forutsatt at røykvarsleren holder høy kvalitet og er FG-godkjent. Da vil du kunne spare litt penger. Du kan også sammenligne priser mellom flere butikker og alarmselskaper for å finne ut hvem som er rimeligst.
Dersom du planlegge å tegne abonnement med et alarmselskap, må du hente inn pristilbud. Du kan hente inn pristilbud fra flere alarmselskaper slik at du kan sammenligne dem på pris og innhold. Når du sammenligner pristilbud er det viktig å sjekke grundig hva som er inkludert i alarmpakken du får tilbud om. Noen ganger er det verdt å betale litt høyere pris hvis pristilbudet inkluderer produkter du faktisk har bruk for. Hvis du velger å sette sammen din egen alarmpakke, bør du tenke nøye gjennom hvilke produkter du faktisk trenger og hvilke du heller kan velge bort for å spare litt penger.
Det er alltid verdt å kjøpe brannalarm hvis du ikke allerede har en som fungerer som den skal. I Norge skal alle ha røykvarslere i alle husets etasjer, så hvis du ikke har en fra før, har du ikke så mange alternativer. Man kan likevel spørre seg om det er verdt å kjøpe de mest avanserte brannalarmene eller om en enklere utgave er tilstrekkelig. Mange eksperter peker for eksempel på at det er litt overkill å kjøpe kombinasjonsvarsler, fordi optiske røykvarslere er såpass gode og kan oppdage alle type branner på en effektiv måte. Selv om ioniske røykvarslere er bedre enn ingenting, anbefaler vi å kjøpe optisk røykvarsler på tross av at det koster litt mer.
Mange lurer også på om det er verdt å betale for abonnement hos alarmselskap når man skal kjøpe brannalarm. Det finnes ikke noe enkelt svar på det. For noen er det verdt og for andre er det ikke. Hvis du trenger flere typer alarmer, som for eksempel innbruddsalarm eller andre produkter som øker sikkerheten i boligen din, kan det være hensiktsmessig å ha abonnement hos et alarmselskap. Da har du mange produkter å velge mellom, du slipper å kjøpe alt hver for seg, og du betaler en fast sum i måneden. Dessuten kan du være sikker på at utstyret du får er kompatibelt med hverandre.
Gjør smarte alarmvalg